Preproste slovenske jedi

jgirl  

član od: 13.7.2010

sporočila: 66

tema odprta - 13. jul 2010 16:35 | ogledi: 11.029 | odgovori: 12

Pozdravljeni!

Naslednji mesec se odpravljam v Španijo, kjer bom nekaj tednov preživela pri španski družini. Za hrano mi sicer ne bo potrebno skrbeti, so pa izrazili željo, da bi poskusili kakšno tipično slovensko jed. Sama zaenkrat še nimam veliko kulinaričnih izkušenj in so tako moje kulinarične sposobnosti zelo omejene, bi pa kljub temu rada ustregla njihovi želji, zato vas prosim za kakršnekoli ideje oz. nasvete, saj po pravici povedano sploh ne vem, kako se bom tega lotila. Seveda kakšne jedi, ki zahtevajo živila, ki jih tam ne bo možno kupiti, ne pridejo v poštev.

Že vnaprej se zahvaljujem za pomoč. :)

jgirl

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

13. jul 2010 16:51

Štruklje lahko narediš povsod...Skutine, pehtranove, orehove, s suhim sadjem, drobnjakove, korenčkove, špinačne....

Za ajdove bo že malo problem, ker ne vem če imajo ajdovo moko tam...

Kakšno suho klobaso vakuumsko zapakirano, boš upam, da lahko v kovčku prešvercala. Kaj pa obara iz piščanca ali teletine in krompirjevi žganci (ni ravno poletna jed).

Na pamet mi pride še jabolčni zavitek, pohorska omleta, bograč golaž, polenta s skuto, krompirjevi smoki s slivami, gobova juha,ocvrte fige v pivskem testu(Istra), potica(orehova, pehtranova, ocvirkova?),...pražen krompir

Upam, da sem bila kaj v pomoč, saša

 

Mir in dobro!

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

13. jul 2010 21:00

jota pa jeprenjček sta simpl ko pasulj. Pa gibanica tudi ni nek izziv, če kupiš testo... potem pa samo zmešaš nadeve in zlagaš.... enkrat poskusi doma, pa bo. Staša

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. jul 2010 21:01

!Hola! ?A donde andas? (tipkovnica se mi je sesula) Glej, če ne greš ravno v Galicijo )pa še tam bo toplo), Navarro, Baskijo....skratka, če boš kjerkoli, kar ne spada pod skrajni sever države, potem računaj na verjetnost visokih temperatur in tridesetka je v Španiji normalna stvar do vsaj 15 septembra, potem grejo pa na kakih 28... Skratka, v takih razmerih, no way, da bi se človek s kakšnimi škrobnimi-mastnimi in ostalimi "tipično slovenskimi kleji za črevesje" mučil. Druga stvar - z oznako "tipična jed" se danes bolj označuje to, kako se v moderno kuhinjo vzame kakšna finta iz jedi, ki so jih včasih jedli predvsem nižji sloji. Tako je npr. slavna paella naslednica tiste hrane, ki so jo pripravili, ko je cel barrio prinesel svoje ostanke in so potem vse skupaj cmarili v veliki ponvi. Skratka, ni "tipično" nekaj, kar so baje jedli naši tipični predniki v 19. stoletju, temveč je tipično to, kako lahko človek uporabi tisto, kar zraste na domači lokaciji in potem tisto kombinira v loncu. Tretja stvar, ni treba, da tam na lokaciji narediš ne vem kaj. Tisto, kar so ti gostitelji rekli, razumi predvsem kot gostoljubno gesto, ni ti pa treba okupirati njihove kuhinje z ne vem koliko hodi. Tudi če bi znala ne vem kako svetovno kuhati, na obiskih človek ne okupira kuhinje čisto dobesedno. Štruklji so okej. Vlečeno testo daš mirno v alufolijo in v kovček (raje to, kot pa klobase, bo vse smrdelo), ker ga v vseh trgovinah ravno takoj ne najdeš. In potem vlečeno testo naamežeš s skuto, lahko dodaš kakšno zelenjavo (včeraj je Kobal delal na tevejki štruklje s skuto in bučkami, to je okej), lahko daš koščke jamona zraven....karkoli pač je in potem to zaviješ v folijo, daš v krop in potem to vsaj 45 minut kuhaš in zadevo preliješ s kakšno omako in je stvar rešena. Sama sem se ob podobnih primerih reševala s polnjeno papriko. Ker v mojih študentskih časih je bila država večja in je bila tozadvono kulirnaično bolj raznovrstna Danes bi verjetno naredila kakšno sladkovodno ribo na maslu in orehih in pečeni polenti. Oziroma, če bi bili ljudje bolj mesojedi, bi se reševala s kakšno šalotskasto bržolo, ki bi jo popravljala z rdečim vinom (riojo) in medom in krompirjevimi svaljki, v katere bi dodala nekaj koruzne moke. Plus, sem že večkrat videla, pa tudi frendi so mi povedali, da je v hispano kulturah jabolčni zavitek nekaj totalno WOW, neka silno nobl slaščica, ki se daje samo za praznike. Potem je še finta, ki je neizmerno enostavna, samo za to je treba imeti slivovo marmelado narejeno doma. Prideš in podariš kozarec domače slivove marmelade, simpl, tipiš in pri nas je ta marmelada precej pogosta, v Španiji pa manj kot pri nas. Če pa nimaš slivove domače, je še zmeraj varianta za borovničevo domačo marmelado. Bodo preverjeno padli dol. Podoben učinek naredi tudi čokolada z bučnimi semeni - da ljudje padejo dol - samo pazi na korekten transport. Espero que esto te sirva para algo... Vendelina jr.

jgirl  

član od: 13.7.2010

sporočila: 66

13. jul 2010 21:21

Gracias vsem za predloge! Glede na pomanjkanje kuharskih veščin bom preučila predvsem bolj enostavne jedi, imam pa na srečo še kar nekaj časa za vadbo. Kot sem že rekla, sicer v družini ne bom zadolžena za kuho, tako da ne pričakujejo bogvekaj od mene in tudi sama nimam namena komplicirat, ampak nekaj bi jim pa le pripravila, tudi če je le neka sladica. Niti ni nujno, da je res avtohtono slovensko; pač nekaj, kar je značilno za Slovenijo, v Španiji pa tega ne poznajo. Se pa odpravljam v Valencijo. :) jgirl

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. jul 2010 22:28

Če greš v Valencijo, potem bo tam itak ves čas nad petintirdeset in je itak fazon v tem, da se človek hladi s tekočino in hladnimi juhami. Sem ravno te dni gledala na TVE, kako se ljudje na vse načine varujejo pred vročino (in naslednji mesec bo takisto), tudi na tak način, da so bazene odprli ponoči, da se ljudje lahko toliko shladijo, da lahko potem zaspijo. Skratka, proč od štedilnika. Če bodo imeli gostitelji dvorišče in na dvorišču kak žar, ki ga bodo zvečer prižgali, potem se vključi, pretiravati pa ni treba. Septembra, ko bo deževalo, jim naredi strudel de manzanas in te bodo itak nosili po rokah.... Vendelina jr.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. jul 2010 7:06

Oh, jgirl, sploh si ne delaj skrbi. Jaz v Španiji redno zavijem v prvo ribarnico in tam (sploh pa v Valenciji)

nabavim veliko vrečo (čim večjih) škampov.  Potem zavijem še v lekarno in se oskrbim s suhim kvasom (ker če želiš svežega, se moraš kar potruditi) .

Škampe ali male jastoge pripravim po svojih najboljših močeh, včasih na buzaro, včasih pečene, pa še kruh spečem in so vedno vsi zadovoljni.

Konec koncev je to resnično naša jed - pri nas ni na sporedu vsak dan, ampak ob nedeljah in praznikih (pozor pozor na današnji datum!) pa gotovo. Sveže pečen kruh, pa je lahko čisto navaden, brez perja takorekoč pa vsakogar očara.

Po mojih izkušnjah so Španci veseli, če jim prineseš brusnično marmelado, nekaterim, pa ne vsem, nosim kislo smetano, sem tudi že tovorila bučno olje, se bojim, da ni nobeden padel v žvaniment okrog njega.

Kar se mi zdi pa najbolj pomembno je to, da bodo vsi, Španci ali pa Tibetanci zelo veseli, če se boš potrudila in jim nekaj skuhala. Skuhaj jim tisto, kar naredite doma ob praznikih oziroma ob posebnih priložnostih.

Gotovo bo odlično in bo teknilo vsem

Pa danes plešemo po vseh trgih in tako, je res?

nola

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

14. jul 2010 12:04

Glede na to, da nimaš kaj več izkušenj, skuhaj tisto, kar znaš. Pa prej doma malo poskušaj.

Če pa ne rata, kot bi moralo, se pa opremi s tistim 'jaz sem si stvar tako zamislila' pristopom (prosto po Vendy ) in bo.

Pa veliko uspeha in uživaj!

Atina

jgirl  

član od: 13.7.2010

sporočila: 66

14. jul 2010 17:11

Hvala še enkrat za vse komentarje! Se bom v naslednjih dneh zangažirala in poskusila čim več jedi/receptov, da bom vsaj malo znala. Saj mi bo tudi za naprej koristilo; je že čas, da se naučim kuhati. ;) jgirl

jgirl  

član od: 13.7.2010

sporočila: 66

15. jul 2010 13:35

No, naj povem, da sem včeraj z mamino pomočjo pripravila kvašene skutine štruklje in so celo uspeli (čeprav moram priznati, da so meni nekvašeni bolj všeč)! Saj počasi bo pa mogoče le šlo ... :) jgirl

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. jul 2010 13:37

vaja dela mojstra Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti