Pomfri

tema je zaklenjena

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

14. jul 2010 16:37

Uh, uh, hitro moram izkoristiti priložnost, dokler moderator še ni zaklenil teme in nekaj naklamfat.....

Komaj sem se prigrebla do računalnika, ve že skup spravile štiri strani - in to kake!!!! Olala! Ocvrte na visokem nivoju (saj ni čudno, zunaj bo kmalu vse ocvrto!). Aja, kaj sem že hotela? Ja, ko sem prebrala prvi jakov ali jakatov post, sem hotela napisat: jaka, čakaj na čaj in ne gofljaj - pol sem pa brala naprej in me je dobra volja minevala in zdaj tega ne bom napisala. a da sem že? No, dobro, pa se delajte, kot da nisem. Ali pa tudi ne - vse po vaših željah. Če hoče jaka, čakajoč na čaj, še naprej gofljati, pa naj. Dobro, da ne čaka Godota. Ampak replike na njegovo usajanje so vrhunske. Uživam v vseh, najbolj v Lisini. Za konec pa še - mojemu sinu je v drugem razredu (ojej, kje je že to.....) učiteljica popravila besedo "pomfrit" v "ponfri". Zaradi tega je pisal štiri (hodil je še v staro, zaplankano osemletko, kjer še niso poznali opisnega ocenjevanja). Ampak za pravopis se jim je pa vsekakor šlo - meni pa tudi - ta kolegica me še zdaj ne pogleda preveč prijazno. Sekiram se pa ravno ne - sem pač zadrta in tečna.

Aja, da ne skrenem s teme in ne smetim - moja teta, ki je odraščala v Franciji, pa dosledno in vedno pravi samo "frit". In tisti "t" na koncu se fajn sliši.

lp

P.s. Lep pozdrav vsem, se grem mal hladit - ker ugotavljam, da sem se mal pregrela

cervus

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

14. jul 2010 16:48

Pridem nazaj, pa tole. Meni pa ni jasno, a se nekateri osebki res vsako jutro zbudijo in odločijo, da bodo tečni in godrnjavi! Moram reči, meni osebno, prežene slabo voljo ena doza poštenega švica v telovadnici, kakim posebnežem bi pa priporočala kako dobro dozo vitaminčkov, najbolje organskih, pa kar v "IV" obliki.

rrr, mogoče je pa tale naš novi prijatelj blodil po albumih...Jakačakačaj, ne se sekirat.

Kje so moderatorji, ko jih rabiš.

Vanja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. jul 2010 16:53

Halo[citat=--strelka--]O madonca, no! Današnja vročina očitno škodi marsikomu (še najbolje je presodil moderator, ki je očitno zalegel v kakšni senci, saj bi drugače nedvomno že posegel v to temo).   Nič ne rečem, prva pripomba in poduk nista sporna, od tam dalje pa... Moram reči, da sem kar razočarana, saj sem avtorico poduka imela za žensko na mestu, ampak v današnjem pisanju ji je direktno ali indirektno ušlo nekaj hudih žaljivk, da vzvišenosti niti ne omenjam Pa slovničnih napak v njenih prispevkih tudi. Da mi ne bi slučajno kdo pripisal zagovarjanje njenega ping pong partnerja v tej temi, naj povem, da so njegovi prispevki neberljivi.

 

Bom prav vesela nabora žaljivk (magari jih uporabim še kdaj) vsekakor slovničnih napak (da se jim v bodoče izognem)  ja logo da sem vzivšena, lahko kar omenjaš.In še.

nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 14. 2010 16:56

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 14. 2010 16:58

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 14. 2010 16:59

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

14. jul 2010 17:17

Ali tudi pravilno uporabljanje citiranja v temah na forumu, govori o pismenosti, vsaj internetni? Meni je tak odgovor v temi veliko bolj neberljiv in nerazumljiv, kot beseda pomfri.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. jul 2010 17:32

zzak1977 je napisal/a:
Ali tudi pravilno uporabljanje citiranja v temah na forumu, govori o pismenosti, vsaj internetni? Meni je tak odgovor v temi veliko bolj neberljiv in nerazumljiv, kot beseda pomfri.

Razumem da ti je težko,  zzak 1977.

Eni rabijo kalkulator za množenje z 10, drugi pa slovar, če se sploh spomnijo kaj že to je.

Seveda je tebi dosti tem tako neberljivih kot nerazumljivih.

Kaj je krompir pa vendarle zastopiš, a ne.

 

nola

kajjazvem  

član od: 28.4.2008

sporočila: 22

14. jul 2010 17:36

Mi že nekaj let pomfri pečemo v pečici, vse od takrat, ko se je pokvarila naša friteza in smo se odločili, da jo ne nadomestimo. Imeti fritezo pri hiši je prevelika skušnjava. Ocvrt krompirček je vsekakor bolj okusen, a je nam tudi pečen všeč. Če se nam zahoče ocvrt pomfri, ga gremo kam jest. Če kupiš zmrznjenega, pa je pomembno katerega. Nekateri so zanič, nekateri pa dobri. Nam je všeč Hoferjev valoviti pomfri, ki pečen v pečici izpade okusno. kajjazvem

neznan uporabnik

14. jul 2010 17:43

Kako se pravzaprav pravilno pripravi pomfrit? Je res, da ga je potrebno 2x cvreti? Nekaj se mi sanja, kako smo v LJ, tam, kjer je zdaj Zara nasproti Name, pred mnogimi leti stali v vrsti za pomfri. In je trajalo in trajalo, preden je gospa krompirček ocvrla nekako na pol (do bledorumene barve) najprej v levem cvrtniku, potem ga je predela iz levega v desni cvrtnik, tam je pridobil zlato barvo in hrustljavost. Potem pa hop! v škrnicelj, malo soli, zobotrebec in adijo. Pri Figovcu so imeli razširjeno ponudbo: ocvrt krompirček z majonezo... Najboljše je bilo na koncu, ko si nagnil tisto stožčasto vrečko in si v usta stresel tanartaboljše: sol in zapečene (zacvrte?) okruške krompirjevih paličic........ japaja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

14. jul 2010 17:51

Pomfri, pomfrit, pommes frites, ponfri, frit, krompirček, ocvrt krompirček,..... se kdo spomni še kakega imena?

Mi smo ga včasih pripravljali tako, da smo polovico stresli v vrelo olje, ga ocvrli na pol, pobrali ven, drugo polovico ocvrli na pol, potem zraven stresli še prvo polovico in oboje vkup ocvrli do konca... vedno je bil najokusnejši. Zdaj nikoli več ne morem "najti" tistega okusa. A zakaj smo tako cvrli? Pojma nimam... Mami je pač enkrat nekaj pičilo, potem pa je ponavljala, ker je zadeva na krožniku hitro izginila....

lp

cervus

HejHoj  

član od: 14.2.2008

sporočila: 135

14. jul 2010 17:54

ribaracarak je napisal/a:
Danes je prišel/a na kulinariko in je že vse jasno -  mal hecno, a ne????

rrr
Misliš, da je res danes prišel/prišla? Mogoče pa ne, mogoče je samo drugi jaz udaril na dan, ob vsej tej vročini (ker luna ne more biti kriva, mora biti pač vročina).

neznan uporabnik

14. jul 2010 18:04

V bistvu mi je bilo najbolj všeč, da niti ni bilo potrebno reči ne ponfri, ne pomfri..itak iz tistih lukenj ni bilo možno dobiti nič drugega kot krompir. Zato si lahko rekel: "Enega. Pa še mal soli, prosim." "Dva." "Dva. Enega z majonezo, enega brez.." "Enega. Pa tri zobotrebce, prosim." In to tam na vogalu vizavi Pošte, mislim da je bila takrat Emona? Pa pri Figovcu, pri Šestici, na vogalu Nazorjeve in Miklošičeve v kiosku, kjer so potem poleti prodajali sladoled, tudi pred Modno hišo je bil kiosk (so še pred pomfritom prodajali čudovite kranjske klobase z zenfom in kosom kruha na štirioglatem papirnatem krožniku..) Če tko pomislim, smo imeli fast food že zelo zgodaj. Pred burekom in hamburgerji. japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti