Enakopravnost v zakonu

suzanay  

član od: 13.3.2010

sporočila: 33

8. jul 2010 19:32

Če ima eden od zakoncev veliko premoženje pred poroko,bi bilo pametno napisati predporočno pogodbo.Samo mislim,da takšnih zakonov v Sloveniji je zelo malo,ker se pvečini bogati poročajo med seboj, srednji ali revni sloj pa zopet med seboj.Bogati pa itak že zaradi svojih interesov nardijo pogodbo pred poroko.Če bi jaz imela pisano hišo na sebe,že pred poroko je tako razvidno,da je samo moja last in,da ni bila ustvarjena v zakonu tako,da si ne moreva deliti hiše.Mislim pa,da vse kar je v hiši, si bi morala deliti.Pri nas ponavadi ima žena manjšo plačo od moža.Zato je manj vredna in ni deležna pri morebitni ločitvi 50:50?Kdo pa je pospravljal,kuhal,pral perilo posodo,čistil hišo in okolico...? Tako mislim,da ni sploh važnokdo prinese domov večjo plačo. To je samo moje mnenje. Lp Suzanay suzanay

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. jul 2010 21:42

Razlike z nekoć: stanovanje je bilo družbeno, pa hitro ga je bilo mogoče dobiti, ko ai enega izgubil, pa se ni delilo. Pa še za izseljenega si moral poskrbeti.  ( Tip je v firmi dobil 4 stanovanja in ga zasputil 4 ženam!)

Če so ljudje imeli hiše,so jih gradili skupaj.

Če so imeli več premoženja, so se preganjali po sodišču kot sedaj.

Poročali so se precej mladi, brez premoženja.

Da se razumemo: zdaj predporočna pogodba NI MOGOČA. Če bi se ljudje manj ukvarjali s tem, kako je v posamezni postelji in dovolil, da partnerka posvoji odtroka svoje partnerke, ki je itak ne preživlja nihče in bi bilo tako tudi pri moških, bi imeli več zadovoljnjih ljudi, več preskrbljenih otrok, manj državne pomoči za enostraeševske družine po sili in bi že imeli družinski zakonik. Ki bi urejal premožensjke zadeve in delal zvezo romantično.

Premoženje se običajno deli pol, pol. Pri tem se upošteva tudi skrb za otroke, gospodinjstvo, ki je vrednoteno kot služba. Ja, če nima nasprotna stran boljšega odvetnika.

F r i n a

cukrpekrca  

član od: 5.11.2009

sporočila: 311

9. jul 2010 20:18

mamamia je napisal/a:

Dejstvo pa je, da se ob ločitvi deli samo v zakonu pridobljeno premoženje, torej kar je eden od zakoncev "prinesel" s seboj v zakon ni stvar delitve. Ne vem pa, kako je v primeru, da nekdo deduje v času zakonske zveze.

Deli se samo premoženje, pridobljeno v času zakonske zveze Z DELOM. Torej darila, dedovanje... ne sodi v skupno premoženje zakoncev, ampak v posebno premoženje vsakega od njiju. Glede delitve pa je že napisano, da je predpostavka, da gre premoženje na pol, razen če kateri od zakoncev zahteva višji delež zaradi bistveno večjih vlaganj, ki pa jih mora dokazovati (listine, priče). Seveda pa vlaganja niso zgolj materialna, ampak tudi nematerialna. Torej tudi če samo mož hodi v službo, žena pa je doma in skrbi za otroke, gospodinjstvo, gre še vedno lahko na pol. Evo, tako je po ZZZDR. cukrpekrca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti