Indonezijska kuhinja

akire00  

član od: 12.1.2009

sporočila: 44

tema odprta - 19. jun 2010 10:02 | ogledi: 5.872 | odgovori: 10

Ravnokar sva se z možem vrnila iz Indonezije. Zelo naju je navdušila njihova kuhinja, zato me zanima, če ima kdo kakšen recept za pripravo njihove hrane.

akire00

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. jun 2010 13:30

Ja, imam, kar nekaj. Preizkušenih v  lastni kuhinji. Ti bom po zasebni pošti poslala, v redu? Mamamia

mamamia

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

19. jun 2010 16:45

Mamamia, zakaj po zasebni pošti, saj je to gotovo zanimivo za mnoge.

Razumem, da ne pošlješ takoj  v bazo, ker pač traja nekaj časa preden je objavljeno, ampak če napišeš tu, na forum, bo gotovo zanimivo za vse.

nola

5rusa  

član od: 19.10.2005

sporočila: 285

19. jun 2010 17:09

mamammia, se strinjam z nolo, prilimaj kar v forum, prosim, 5rusa

nike  

član od: 25.11.2005

sporočila: 522

19. jun 2010 19:01

jaaa, se pridružujem noli in 5rusi :) nike

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. jun 2010 23:29

Sem mislila po zasebni pošti, ker so recepti iz nekaterih knjig, ki jih imam. Bom jih napisla sem, na forum, pa lahko katera še kaj dopolni. Mamamia

mamamia

5rusa  

član od: 19.10.2005

sporočila: 285

20. jun 2010 14:52

Super, ko boš imela čas. se mi že sline cedijo ... 5rusa

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

20. jun 2010 15:19

Prosim, pa še pripiši, kako kuhaš riževe rezance.Na navodilu piše, da jih kuhaš 5 minut v vreli vodi.Jaz sem malo podaljšala, mogoče dve minuti in imam rižev pire.Do sedaj jih nisem še nikoli kuhala, sem jih pa jedla v japonski restavraciji in so mi bili všeč. Hvala že vnaprej! naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. jun 2010 15:58

http://www.kulinarika.net/recepti/10209/zelenjavne-jedi

(to je iz ene knjige, mislim da Chinese & Asian).

 

Goveju suhy curry

Potrebujemo:

1 kg sočne govedine, narežemo na kocke

dve srednje vleiki čebuli, zrezani na kocke

štiri čajne žličke sesekljanega česna

400 ml kokosovega mleka

dve čajni žlički mletega koriandra

dve čajni žličko mletega kumina (ne zamenjat z našo kumino, razlika je precejšnja)

pol čajne žličke mletega janeža

pol čajne žličke mletih klinčkov

štiri sesekljane rdeče čilije (ali dva, če ne maramo preveč ostrega okusa)

1 limono travo ali nakj na tanko zrezane limonine lupine

1 jedilno žlico soka limete

dve čajni žlici rjavega ali palminega saldkorja

 

Česen i čebulo zmiksamo, po potrebi dodamo malo vode. V večji posodi zavremo kokosovo mleko in na zmernem ognju potem kuhamo, med občasnim mešanjem, da povre za polovico. Potem dodamo kroiander, janež, klinčke in kumin, premešamo in damo v tekočino na kocke zrezano meso. Mešamo kako dve minuti, dokler meso spremeni barvo. Potem dodamo mešanico česna in čebule, čili, limetin sok, limonino travoin sladkor ter v odkriti posodi, na zmernem ognju, kuhamo, da tekočina skoraj povsem povre. Občasno premešamo, da se jed ne prime dna posode. S kuhanjem nadaljujejmo, dokler se na vrhu znova ne pojavi maščoba, občasno premešamo. Curry je gotov, ko je jed lepo rjava in dokaj suha, brez odvečne tekočine. Moramo pa med kuhanjem večkrat mešati, da se ne prismodi.

To jed lahko prirpavimo tudi dva ali tri dni prej, okusi se bodo lepo prepojili in bo ta curry dva ali tri dni po pripravi še veliko bolj okusen.

Pri nas je ta jed zelo pogosto na jedilniku, zraven postrežem kuhan jasminov riž.

 

Začinjen piščanec

Kose piščanca najprej dobro umijem in s papirnato brisao ači kuhinjsko krpo temeljito posušimo. V blenderju sesekljamo veliko čebulo, štiri stroke česna in zrezan svež ingver (kakih pet cm sveže ingverjeve korenine). Kose piščanca in čebulno mešanico damo v posodo, dodamo še  po pol čajne žličke kurkume in mletega črnega popra, čajno žličko soli in dve čajni žlički mletega koriandra, lupino polovice limone, 400 g kokosovega mleka, 1 dl vode, štiri kaffir lime liste  in žlico rjavega ali palminega sladkorja. Pustio, da zavre, potem zmanjšamo ogenj in kuhamo pol do 3/4 ure oziroma da je meso kuhano. Vmes večkrat premešamo.

Meso vzamemo iz posode in shranimo na toplem, iz omake odstranimo limonino lupino in kaffir lime liste. Omako še enrkat zavremo, potem na zmernem ognju pustimo,da nekoliko povre, in jo, med občasnim mšeanjem, pustimo da se nekoliko zgosti.

Meso damo na pekač in ga v pečici zlato rjavo zapečemo, lahko ga opečemo tudi na žaru, da je na obeh starneh zlato rjavo. Postrežemo z omako.

Tudi to jed lahko pripravimo dan ali dva prej, tako da meso, tik preden ga postrežemo, samo še zlato rjavo zapečemo.

 

Nabodala z rakovimi repi

700 g velikih rakovih repkov (tiger prawns, king prawns na primer)

1 jedilno žlico soka limete

bambusove paličice (namočimo jih v vodi; ali pa uporabimo običajne lesene opaličice za ražnjiče)

 

Očiščene rakove repke natresmo s sokom limete in pustimo kakšno uro.

Tačas pripravimo pasto, za katero potrebujemo:

štiri oreške candlenuts, če jih nimamo, jih nadomestimo z macadamio ali manldji; tri rdeče čilije, dva lisat kaffir lime. 1 cm korenine galangala, tri sesekljane šalotke, 1/2 čajne žličke škampove paste, dve čajni žlički palminega saldkorja (ali rjavega), pol žličke soli, tri stroke česna, 60 ml kokosovega mleka.

Najprej zmeljemo oreške, potem dodamo sesekljan čili, kaffir lime liste, galangal, česen, šalotko, škampovo pasto, sol in sladkor ter vse zmiksamo v pasto. Če ni lepo mazava, dodamo malo olja (po možnosti sezamovega, lahko pa arašidovega ali kakšno naše belo olje. Pasto potem damo na rahlo ogreto olje in jo med mešanjem segrevamo, ogenj naj bo zmeren. Dodamo kokosovo mleko, premešamo, kuhamo nkaj minut in pustimo, da se masa ohladi.

Potem v maso damo rakove repke, naj bodo dobro prekriti in pustimo okoli pol ure, da se marinirajo. za tem repke nataknemo na paličice in na žaru opečemo z obeh strani, da lepo poravijo. Postrežemo takoj, še vroče.

 

Tole za začetek.Te tri jedi mi kar redno pripravljamo, kakšne solate ali zelenjava pri nas ne gredo najbolje v promet, enako je s sladicami.

 

Popularno so tudi tako imenovani satays, po naše bi rekli nabodala, tako sperutino kot z govedino ali jagnjetino, pa rakovimi repki.

Meso mariniramo z mešanico tamarind paste, malo vode,  sesekljanim česnom, mletim koriandrom, kuminom, lahko dodamo tudi pasto sambal oelek. Preden meso mariniramo, ga premažemo s sokom limete (ali limone), da lep, svež priokus.

Soijoni omaki - indonezijska je bolj sladka od kitajske - dodamo malo limetinega soka in sesekljan čili, ter v to pomakamo pečeno meso z nabodal.

 

 

http://www.indonesianculinary.com/

Verjetno se kaj tudi tu najde.

 

Mamamia

 

 

 

 

mamamia

akire00  

član od: 12.1.2009

sporočila: 44

20. jun 2010 19:49

mamamia zelo sem ti hvaležna za te recepte, zdaj moram nabavit samo nekaj sestavin, ki jih do sedaj ni bilo v moji kuhinji pol bom pa takoj probala kaj pripravit. akire00

5rusa  

član od: 19.10.2005

sporočila: 285

21. jun 2010 7:23

najlepša hvala, govedina bo prav gotovo kmalu na mizi. 5rusa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti