Pečen krompir

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. avg 2012 20:31

Jaz krompir narežem, potem gre za kakih 15 minut v krop. Potem odcedim in osušim (s papirjem). Potem pa v ognejvarni pekač z masleno podlago in morska sol gor in se peče in pride ven hrustljavo.

Ta kombinacija dobro prenaša tudi nekaj od naslednjega (samo ne gre pretiravati): sladko papriko, poper, žajbelj, macadamio, mlete mandlje.

Hope this helps.

Vendelina jr.

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

14. avg 2012 9:03

tudi rožmarin oz rožmarinova sol lepo paše k krompirju kot je napisala Vendy

robida

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

14. avg 2012 12:55

Probaj po tem receptu, ki sem ga pobrala nekje na internetu (mislim pa da je to napisal g. Goljat)

Krompir olupimo, operemo, narežemo na primerne košščke, še enkrat na hitro speremo s hladno vodo in dobro osušimo v kuhinjskem prtiču. Jaz tu krompir tudi malo poslolim in nato na rahlo pomokam z ostro moko ter na hitro premešam, ter ga vsujem v teflonski pekač ali pa navadni pekač na peki papir. Pekač narahlo prej namažem z malo olja, enako tudi peki papir. Krompir pečem pri 180-200 oC cca pol ure. Včasih pred pečenjem še malo olja poškropim po krompirju, drugič proti koncu pečenja dodam par kosmov masla. Krompirja načeloma ne mešam s kakšno kuhavnico ali podobnim ampak ga "premešam" mogoče 1-2 krat med pečenjem tako da pekač močno potresem, da se krompiji malo obrnejo. Na koncu še po potrebi solim.

Krompir na pekaču ne sme biti v debeli plasti, ker se sicer bolj kuha kot peče. Če moram speči več krompirja ga raje razporedim na dva pekača in spečem v ventilatorski pečici.

Tak krompir je hrustljav, zlato rumeno zapečen in ni preveč masten kot pomfri.



tedyka

 

Sporočilo je spremenil(a) tedyka dne 14. 2012 13:02

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

17. nov 2014 7:27

Bi si skoraj upal trditi, da se bo pa le našel en v tejlje množiči gurmanov, kateri bo izstrelil ako FRANCSOKI KROMPIR (saj veste ono o sloju krompirja,čebule,jajčk,meseka...) dejansko izvira iz Francije in kako tej jedi pravijo veliki šefi oz. kako se reče temu načinu priprave po francosko?!?!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. nov 2014 8:12

Če gre za pire krompir, v slojih z govedino (lahko se uporabi tudi kuhana, pa potem zrezana na koščkein začinjena), bi to lahko bik Parmentierjev zloženec. 

Recept: Kuhano govedino zmelješ, začiniš (muškat, sol, poper, zelišča, sploh sesekljan zelen peteršilj, drobno zrezane kisle kumarice, dodaš malo gorčice) in zložiš v pekač izmenično s pire krompirjem. Po vrhu potreseš z naribanim sirom ali pa preliješ s stepenim jajcem s kislo smetano.

mamamia

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

17. nov 2014 8:32

Nope draga mamamia, ne gre se za zgoraj omenjeno, ampak za tolele----> http://www.kulinarika.net/recepti/2978/priloge/francosk

Posvojeno? Ponarejeno? Iz trte izvito? Stvar "počisti kaj imaš v hladilniku" iznajdljivosti, ali...


Vem pa, da je to meni nostalgična jed, da jo je že delala moja zlata sedaj 90letna tetka, ko smo se na poti proti Cresu ustavljali pri njej, da dvignemo ključe za hišico. Pa tudi moja maman je to dostiX delala,no, sedaj pa ko sinček zna kuhati, si tudi on naredi. 

Sem danes imel za zajtrk. Totalna improvizacija + narejeno v ponvi in ne v pečici. Praktičnost ali iznajdljivost ne pozna meja. Je pa prišlo RAVNO TAKO dobro kot da bi bilo iz pečice.


Je pa ta fr,krompir totalna improvizacija. Sam sem dal popečeno slanino,kulen, popečeno zelenjavo, trdo kuhan jajček + preliv jajc in kisla smetana. Zraven pa kremasta špinača. 
Da dol padeš!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

17. nov 2014 19:35

Mladi drobni krompir jaz nikoli ne solim pred pečenjem, ampak šele ko je pečen. Maščobo popolnoma odlijem, včasih dodam vseeno še za oreh masla.  Nato  ga posujem z mešanico soli in drobno nasekljanega peteršilja in počakam par minut, da se okusi prepojijo.

In še to, pri nas je najbolj zaželjen čim drobnejši krompirček in to olupljen! , oziroma ostrgan. Rekord je bil 120 krompirčkov kifeljčarja na enem krožniku. Dobil ga je mož za kosilo na rojstni dan, čistila pa hčerka, ki je imela ravno nogo v gipsu. Te pozornosti je bil bolj vesel, kot dragega kosila v najboljši gostilni.

Katrca11

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

17. nov 2014 20:04

Pri Francozih je parmentier karkoli, kjer je glavna sestavina krompir v kockah, ocvrt ali kakor koli drugače, s prav vsem mogočim. Če nimaš ničesar, je lahko tudi krompir brez vsega. Idealna zadeva za praznjenje hladilnika, tako kot španska tortilja. Edina pomembna stvar je, da dodaš veliko svežih zelišč, pa nikakor brez limone in masla (kuhanje brez masla je tam tako ali tako na meji kaznivega). Poženi torej fantazijo čez širne poljane in si daj duška.

Ne oziraj se pretirano na to, kar pod imenom Parmentier prodajajo v Leclercu.

Sonja

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

18. nov 2014 7:16

limnol: Danke schön. Me pa zanima ime zaradi tega, ker bi rad našel na stričku guglu različne recepte FRANCOSKEGA KROMPIRJA. Zanima me, kako tolele dobroto pripravi Rudolf, kako Jamie, kako Ramsy in kako Gennaro. Čisto from a gurman's point of view :D


---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

18. nov 2014 9:43

moj prijatej google namiguje da je jed madzarskega izvora (rakott krumpli) in ima s francijo priblizno toliko skupnega kot francoska solata . Seveda je mozno da se moti

"Stressed is desserts spelled backwards!"

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti