Vnaprej pripravljene "lahke" jedi za zamrznit

neika  

član od: 11.10.2004

sporočila: 169

tema odprta - 6. jun 2010 20:19 | ogledi: 29.516 | odgovori: 35

pozdravljene, ne vem, ali smo že pisale o tem, vsekakor jaz ne najdem konkretne teme. Veliko sem že prebrala o tem, kaj kuhate na morju in kakšne jedi tudi pripravite doma, jih zamrznete, in potem uporabite.

 

mene pa zanima, ker res nimam nekih pravih idej, katere lahke jedi je možno pripraviti vnaprej? Razmišljala sem o kakih zelenjavnih zavitkih, potem pa se tu, verjetno zaradi moje preutrujenosti, ideje končajo. Pa ne me preveč kregat.

neika

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

6. jun 2010 20:55

Vem da ljudje za na morje pripravljajo polnjene paprike, sarme, golaš, krompirjeve cmoke... Pri nas vseeno raje skuhamo sveže. Dobrojedka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. jun 2010 1:12

Neika,

Predvidevam, da misliš enostavne za pripravo?

Vse tisto, kar vidiš zmrznjeno v trgovinah, lahko sama skuhaš in spraviš v zmrzovalnik. Malo poglej v trgovini, potem se pa loti tistega, kar imate vi radi. Meni vse iz zmrzovalnika ni všeč, imam pa vedno na zalogi raznorazne kupljene raviole ali torteline in sveže široke rezance.

Pri naši hiši se redno zmrzujejo ostanki tort, potica, šarkelj (kuglof), fernandoti. Kruh, domač ali kupljen se redno znajde v skrinji. Vse je narezano na kose, za 1 porcijo.

Zamrzneš lahko tudi čisto govejo juho in jo potem uporabiš pri pripravi kakšne polente, pire krompirja ali kaj drugega, za kar normalno uporabiš jušno kocko.

Čeprav sem se zverzirala s kuhanjem rižote ali polente za 1 osebo  , je težko skuhati vse v majhnih količinah. Tako mi ne preostane drugega kot zmrzovanje za "hude čase", ko nimam časa ali pa se mi enostavno ne ljubi kuhati.

 

 

Vanja

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 07. 2010 02:17

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

7. jun 2010 8:53

Jaz pa zmrzujem samo stenstan golaž, da ga lahko skuham tudi med tednom, redko dam v skrinjo tudi kruh, če ga kupiva oba z možem hkrati, pa domačo smetano za štrudle, pol se pa že konča. Raje kuham sproti ali pa kuhinjo prilagodim času. Malčica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

7. jun 2010 9:21

Od pripravljene ali na pol pripravljene hrane je pri nas doma v zamrzovalniku samo tisto, kar ostane od kakega obroka, morda zrezek ali dva v omaki, pozimi kakšna polnjena paprika ali sarma, in se že konča. In še to je za "hude čase", ko ni možnosti, da bi kdo kaj skuhal, velikokrat se celo zgodi, da po nekaj mesecih v zamrzovalniku tudi kakšen tak obrok roma v smeti. Ravnam kot malčica, ko že moram kuhati med tednom: raje vstanem pol ure prej in na pol kaj pripravim, pa hči potem samo dokonča, ali pa jed pripravim do konca in si potem vsak pogreje, ko pride domov.

 

Neika, a si ti morda mislila zgolj na hrano, ki jo pripraviš doma in potem zamrznjeno vzameš s sabo na morje? Glede na to, kako lahka hrana se je na morju, bi ti jaz to odsvetovala, na morju ja z levo roko vsak dan sproti lahko pripraviš okusen in lahek obrok za družino. Ker če imaš kje pogrevat hrano, jo imaš tudi kje skuhat.

Mamamia

mamamia

neika  

član od: 11.10.2004

sporočila: 169

7. jun 2010 10:20

mogoče smo se narobe razumele. Čez 10 dni gremo na morje in meni res ni problem kuhati niti doli, čeprav se mi niti ne da kaj veliko pripravljat. Mislila sem, da bi si zase pripravila kake zelenjavne jedi, kake pite, mogoče zavitke, kaj takega, kar bi lahko sedaj pripravila vnaprej, in da mi ne bi bilo potrebno z možem jesti golaža pa zrezkov.

 

malo sem včeraj šla po receptih in si zabeležila ene par zelenjavnih pit,par lasanj, kaj takega.

neika

veverica cak  

član od: 9.10.2004

sporočila: 299

7. jun 2010 11:08

jaz dostikrat pripravim za v skrinjo na kocke narezano meso, popraženo na čebuli in začinjeno. potem ga lahko uporabim kot osnovo za rižotke, juhico z zelenjavo ali omako za makarončke. Pa tudi govejo juho in omako bolognese imamo vedno v skrinji. Tako je kosilo vedno lahko hitro pripravljeno.

lp veverica cak

Sporočilo je spremenil(a) veverica cak dne 07. 2010 11:09

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

7. jun 2010 12:26

Ker smo 5 članska družina moram velikokrati kuhati različne jedi in ker je težko pripraviti zgolj eno malo količino jo naredim za večkrat in zamrznem. Ker očitno sprašuješ za zelenjavne jedi ti predlagam: - polnjene kanelone ( od barille) z skuto in blitvo, smetano, sirom, jajčkom.... in začimbami , prelito s paradižnikovo omako - pečeno v pečici, na koncu potreseš po želji še s sirom in zamrzneš po porcijah - lazanjo - skuhaš paradižnikovo omako iz svežega paradižnika, na morju skuhaš zraven rezance, testenine, kanelone, torteline, njoke in jo zamrzneš po porcijah - kumare s paradižnikom in krompirjem tople v omaki - bučke s paradižnikom in začimbami, kot priloga k testeninam, krompirju, - zavitek listnati iz fete, bučk in začimb - zelenjavna rižota ali pa zgolj narejena omaka, pa kasneje skuhaš riž- jaz jo zamrznem po porcijah Res je sicer boljše sveže, ampak za lenobno počutje na morju se tudi da preživet. Lahko pa si pripravljaš kakšne solatke in dodaš testenine, tuno, sir... Mi običajno kar kaj skuhamo na hitro ali pa gremo ven na ribice. -

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

7. jun 2010 13:10

neika je napisal/a:

mogoče smo se narobe razumele. Čez 10 dni gremo na morje in meni res ni problem kuhati niti doli, čeprav se mi niti ne da kaj veliko pripravljat. Mislila sem, da bi si zase pripravila kake zelenjavne jedi, kake pite, mogoče zavitke, kaj takega, kar bi lahko sedaj pripravila vnaprej, in da mi ne bi bilo potrebno z možem jesti golaža pa zrezkov.

 

malo sem včeraj šla po receptih in si zabeležila ene par zelenjavnih pit,par lasanj, kaj takega.

neika

 

Ob vsem, kar ponuja morje, pa res ni treba jesti zrezkov v omaki in golaža, kaj šele cmariti ne vem kaj na štedilniku. Testenine z zelenjavo, vsak dan drugače, lahke morske rižote, ribice na sto in en način, lahke zelenjavne jedi, ki jih je toliko kot dni v tednu .... ob tem ti prej dni na morju zmanjka, da vse prirpaviš, ne pa da bi s seboj kaj nosila.

 

A ni spodoben morski obrok na primer na olivnem olju čisto malo prepražene bučke, kak melanca, malo korenja, mlade čebule in česna, čez to vržeš žlico ali dve sesekljanih zelišče, zaliješ z malo sojine omake, tako da niti soli ne potrebuješ, na koncu pa dodaš še naribano sladko zelje, samo temeljito premešaš in kosilo je gotovo v 20 minutah. Zraven pač narediš kuhan krompir, če ne morete preživeti zgolj z zelenjavo (kot mi ne moremo). Ali pa k tej zelenjavi dodaš prepražen, na trakove narezan piščančji ali puranji file.

 

Eni bučko, po pol zelene in rdeče paprike, pol kolerabe, korenina peteršilja, en korenček, malo čebule in česna - vse do čisto drobno sesekljaj, prepraži na malo olivnega olja li masla, dodaj sveža zelišča, sol in poper, nekaj kapljici vina ali limoninega soka, žličko paradižnikove mezge ali pa sesekljan svež paradižnik.

Malo pokuhaj, dodaj še kakšno začimbo po okusu, in postrezi s testeninami, recimo zelenimi rezanci; čeprav taka zelenjavna reč čisto dobro tekne tudi z navadnimi polžki.

 

Na olivno olje stresi konzervo ali dve tunine, dodaj malo kaper, sol, poper,  sesekljan peteršilja, malo origana, dodaš še žlico ali dve sladke smetane in še ena lahko omaka za testenine je nared.

 

Pa sveže naribane bučke z jogurtom in zelišči kot solata, za prste polizat.

 

Ali pa za čez krompirjeve njoke (kupiš zamrznjene, kdo bo to pacal na morju?)

 

Ob tako igri, kot je lahko kuhanje na morju, je škoda vsake minute, da kaj pripravljaš v naprej. Ali pa sem jaz morda preveč na "easy"? Komplicirala s hrano resda nikoli nisem, a na morju nikdar ni bilo polnjene paprike, golaža, segedina, pečenke in zrezkov v omaki. Nak, ponujajo obmorske tržnice preveč druge hrane, da bi še poleti mleli tisto, kar jemo doma pozimi.

 

V glavnem, morje je za uživanje, ne pa za obremenjevanje s kuhanjem. Vsaj meni.

 

Mamamia

mamamia

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

7. jun 2010 13:42

Bravo, mamamia. Podobne jedilnike imamo tudi mi na morju, pa čeprav imamo dva neješča otroka, sta pa bolj na puranu in hrenovkah, a na koncu vsi preživimo. Malčica

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

7. jun 2010 14:08

Midva doma kuhava skoraj vsak dan, na morju pa mi je koncept kuhanja mimo - razen, če nama ne pride pod roke kak svež ulov, takrat zakuriva žar. Mi ne pade na misel, da bi na dopust tovorila prtljažnik hrane, raje se zvečer pustiva razvajati s škampi, školjkami, hobotnicami, ribicami na vse možne načine - za vrhunsko hrano nama ni (preveč škoda denarja. Čez dan pa največ kakšna solatka, sadje, morda sirček z oljkami, glede na obilne zajtrke, ki jih jeva na morju, ni potrebe po čem večjem. Seveda, če bi na morju preživela celo poletje, bi bil scenarij drugačen, tistih 10 dni pa želim uživati in počivati. strelka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti