Vnaprej pripravljene "lahke" jedi za zamrznit

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. jun 2010 16:33

neika, zelenjavo lahko mimogrede tudi napolniš. Bučke in jajčevce prerežeš in izdolbeš, polovice nekoliko dušiš na olivnem olju in dodaš malo vina.

Izdolbeno meso sesekljaš in prepražiš na čebuli, dodaš česen in sveža mediteranska zelišča, pa ščepec cimeta, tudi svež ingver, na kocke zrezan pardižnik in papriko, korenje, kolerabo, rukolo .... kar pač imaš pri roki. Če ima mož rad meso, mu dodaš v mešanico malo sesekljane perutnine ali običajno mleto meso. Napolniš izdolbene polovice zelenjave, lahko tudi izdolben paradižnik in čebulo, potreseš s sirom in daš v pečico za 45 minut do ene ure.

 

Tako da tudi za tiste, ki ne marajo morskih stvari, ni nujno da na morju stradajo. Že z zelenjavo polnjen krompir je odličen, kaj šele jajčevci in druga zelenjava.

 

K zrezku pa namesto riža, krompirja ali testenin dodaš le za nekaj minut popraženo zelenjavo, potreseno z obilo zelišči (rožmarin, bazilika, origano, tega je na morju na vsakem koraku dovolj).

Pa kropir najprej skuhaš, potem ga zrežeš kot za krompirjevo solato, premešaš z na trakove narezano zeleno in rdečo papriko, veliko čebule in česna, vse skupaj popražiš v veliki ponvi, dodaš še stepena jajca in malce poenosatvljena tortilja je nared. Z zeleno solato ali pa z rukolo v solati oziroma kakršno koli drugo solato je lahkek in okusen obrok nared.

 

Aja, na tržnicah pa branjevke povprašaj po kakšnem receptu, z veseljem povedo, kako se kaj pripravlja.

Mamamia

 

 

 

 

 

mamamia

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. jun 2010 17:12

Mamamia, res si prava zakladnica idej.Vesela bom tvoje pošte. naor

neznan uporabnik

9. jun 2010 18:40

Je Mamamia pred kratkim nekje povedala, da je rojena improvizatorka. Ekola, to je to! Takim ne pride nič do živega (pa še razumevanje za tuje kikse ima zaradi te svoje lastnosti press) Več takih pa manj zadrgnjenih in bo svet lepši! Uf, sem si nekam sumljiva zdele japaja

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

9. jun 2010 22:09

V bistvu lahko zamrzneš skoraj karkoli. Jaz sem se to naučila, ko sem kuhala za tamale tiste njihove kašice - ne moreš naredit tako malo kot en dojenček poje, zato narediš več in zamrzneš za takart, ko je kriza. In dejansko lahko zamrzneš skoraj vse zelenjavne in tudi mesne jedi (tudi če niso spirirane;). Zadnjič sem zamrznila kruhove cmoke v zelenjavni omaki (improvizacija: prepražena čebula, podušen korenček in bučke, vse skup zabeljeno s kislo smetano in začinjeno s svežimi zelišči). Seveda taka stvar ne počaka par mesecev v zmrzovalniku, ampak par dni pa komot. Sicer se pa podpišem pod mamamio glede kuhanja na morju - čeprav mi tudi doma približno tako jemo;), v gl. vege in vedno je priloga ob zelenjavi. Mogoče ne ravno toliko rib, ampak jih vedno več (malo lubi zrihta, malo pa zato, ker sta mali nori na ribe - čudni otroci;) Meni je sicer kuhanje v veselje tudi na morju, tako da sem tja nesla tudi strojček za testenine in delam dol domačo lazanjo, raviole... Pač vsako tele ma svoje veselje;)

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

9. jun 2010 22:10

Aja, izi recept za polnjeno zelenjavo je tudi, da jo napolniš z mešanico jajc, starega kruha ali drobtin, parmezana (sveže nariban po možnosti, lahko pa kak drug sir) in svežih zelišč (to lahko nabereš na poti na plažo). Če želiš, dodaj še kako šunko ali kapre ali olive ali vse skup... Od tega bo verjetno celo mož sit;) Sploh bučke so fajn na ta način.

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

12. jun 2010 14:40

Jaz dam v zmrzovalnik tudi repo. Ko jo kuham jo skuham najmanj za dvakrat. Potem pa zraven naredem zabeljen fižol. Zrne. Pripravim si tudi mlado zelenjavo iz vrta, za enolončnice.Dam v vrečko in potem stresem zraven krompirja in je juha gotova. Zamrznila sem tudi polpete in jih potem na sobni temperaturi odtalila enako svinjske reberce pečene. TUMAAVGUST

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

13. jun 2010 10:05

Zamrzujem stvari, ki mi ostanejo od kosila, vendar ne vseh. Zamrznem mesno omako, zelenjavno omako, pečeno papriko, sarmo,domačo skuto, vlečeno testo, polnjeno papriko, kruh, sladice, sadje. Zamrznem tudi štrudelj, ki ni pečen, surovo jušno zelenjavo, ki mi ostaja.Tudi kuhan fižol se najde v zmrzovalniku. Gotovih jedi skoraj ni pri meni.

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

15. jun 2010 10:53

Pred kratkim smo bili na morju in smo živeli od testenin,hrenovk ,paradižnika , paprike in toplih sendvičev(s seboj smo nesli opekač za sendviče). Edina stvar,ki sem jo naredila doma,je bila omaka za testenine! Sej se da preživet! Naj vsak dan bo s soncem obsijan

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

21. jun 2010 7:45

Morda nisem edina in bo tudi drugim v pomoč: zanima me, katere vnaprej pripravljene glavne jedi počakajo v hladilniku dva, tri dni, ne da bi me bilo strah, da so se pokvarile, skisale, dobile čuden vonj ali kaj podobnega. V kratkem dobimo obiske iz tujine, radi bi jim razkazali čimveč slovenskih krajev, torej bi domov hodili le na kosilo in večerjo(restavracij in gostiln ne marajo) Tako bi obroke le pogreli in ne zapravljali čas s sprotnim pripravljanjem.Razen solate, ki jo naberemo zjutraj in le dokončamo. Hvala, če mi boste kakorkoli pomagli. Kotarca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

21. jun 2010 9:42

Če pogledaš link indonezijska kuhinja, sem včeraj prilepila gor en recept za goveji curry. Če vam to ne ustreza, pač izpustiš kokosovo mleko. Ta jed je namreč še boljša, če stoji dan ali dva. Pa tudi naš običajni golaž bo v hladilniku ostal dva ali tri dni, ne da bi se pokvaril.

 

Tudki kakršni koli zrezki v omaki bodo dan ali dva v hladilniku vzdržali brez problema, le na to pazi,d a bo posoda dobro zaprta.

 

Ali pa pripravi lazanjo, pa jo potem, ko pridete domov, daš le v pečico, da se speče, tačas pa pripraviš solato. Saj pol do tri četrt ure pa gostje lahko počakajo na obrok?

 

Lahko si tudi perutninske fileje pripraviš v naprej. NArežeš jih na trakove in mariniraš v olju, sojini omaki, dodaš še mlet ingver. Ko se vrnete domov, jih le opečeš na malo olja (v petih minutah je to gotovo), zaliješ z malo sladke smetane, ki jo prej razžvrkljaš z malo gorčice in smetane, in dodaš še sesekljan perešilj ali kakšna zelišča. Dan prej si pripraviš zelenjavo - papriko zrežeš na rezance, bučke na kolobarje, korenje na paličice, por drobno sesekljaš -, jo spraviš v dobro zaprto skledo. Ko začneš peči meso,  istočasno v drugi posodi zelenjavo le na hitro opečeš, največ deset minut, da osatne lepo hrustljava. Jo potreseš s kakšnimi začimbami in postrežeš z mesom.

 

Za prilogo lahko v naprej skuhaš testenine in jih prav tako shraniš v hladilniku. pripraviš jih potem tako, da rahlo razgreješ olje ali maslo,  didaš sesekljano čebulo (ni pa nujno), streseš na to testenine in med rahlim mešanjem segrevaš. Vmešaš lahko tudi kakšno zelenjavo, nič je ni treba predolgo cmarit, je bilje, da ostane krhka in sveža.

 

Tudi ajdovo kašo z zelenjavo lahko prirpaviš vnaprej in jo naslednji dan samo pogreješ, tule je link do recepta.

http://www.kulinarika.net/recepti/5964/ostale-jedi/ajdo

 

Upam,d a bo kaj pomagalo.

Pozdrav, mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti