Pokanje zavitka (štrudla)

KornelijaPT  

član od: 27.12.2006

sporočila: 73

tema odprta - 4. jun 2010 19:40 | ogledi: 4.833 | odgovori: 4

Prosim za nasvet! Ne vem zakaj mi vedno poči zavitek. Iz česar koli naredim in kakor koli naredim, vedno poči, izteče vse in se prismodi.

Danes sem delala bučnega. Uporabila sem "Horuso"-ovo vlečeno testo. Namazala z topljeno margarino, polovico lista sem namazala z podušenim bučkam, zavila , namazala z stopljeno maragarinom (med pečenjem še z kislo smetano) in prepikala. Pekla sem po napotkih na 180 stopinjah ventilacijsko. Počilo je po celi dužini a to kaj ni počilo je bilo posušeno.

Hvala za nasvet.

KornelijaPT

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

4. jun 2010 20:44

Sicer ga ne pečem pogosto, ampak meni štrudl/zavitek še nikoli ni počil. No, z lepim se hvalim.

Moje razmišljanje gre bolj v smer, zakaj stvari razpokajo. Edino, kar mi pride na misel je to, da je mogoče preveč nadevan in pretrdo zvit. Potem ko začne nadev "brbotati" oz. se segreje, zgornja plast, namazana z maslom razpoka.

Prvazaprav, ko je zavitek že v pekaču, ga naoljim tako, da zlijem na dlan kakšno žlico olja, ga razmažem med dlanmi in natrem na po zavitku.

 

Aja, testo vedno delam sama.

 

 

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 04. 2010 20:46

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8685

4. jun 2010 21:32

Res, da zavitke delam v glavnem iz domačega testa, nikdar mi ne poči niti ne steče.

Če delam iz kupljenih kor, prav tako ne poči.

Poskušaj zamenjati testo... pravkar mi je padlo na misel, a sigurno imaš vlečeno testo, mogoče uporabljaš listnato? No,  naj bo kakršnokolil pač.

Jaz delam takole: dam eno koro, jo pošpricam z mešanico olja in radenske, gor dam drugo koro, spet jo na rahlo pošpricam in sedaj dajam nadev ampak samo do polovice, spet tretjo koro - pošpricam; četrto koro, pošpricam, sedaj dam nadev na spodnji del. Vse to na rahlo zavijem.

"Rolado" dam v namaščen pekač in še ostalih tri, ker v moj pekač pridejo štiri "rolade" zavitka. Sedaj premažem z mehkim maslom in nato še pošpricam, spet z mešanico olja in radenske.

Upam, da sem pomagala.

Pozdravček!

 

neznan uporabnik

5. jun 2010 6:25

Jaz ga poleg mazanja in špikanja tudi lepo potlačim. In seveda ne nafilam preveč. japaja

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

5. jun 2010 6:45

mogoče je zaradi samega testa. Probaj kako drugo. A je to testo listnato al vlečeno? najbrž je vlečeno ne? Jaz delam burek z vlečnim , ampak ne zvijam v rolco temveč plast za plastjo nalagam. drugače pa zvijam štrudelj in sicer iz listnatega testa, pa nikoli ne poči. Mažem ga ne čisto nič, ker ne maram, da se skorjica hrustljavo preveč zapeče, nafilam ga pa ogrooomno. mamo radi da je res dosti jabolk. Moja tašča dela testo sama, in ga res skozi ven jemlje in maže z maslom po vrhu, tako, da je skorja za moj okus še preveč hrustljava. mogoče je v temu problem, da pol poči. točno ne vem, samo na glas razmišljam. Vsekakor bi jaz na tvojem mestu poskusla še z kakim drugim testom. Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti