"bonton"...?

tema je zaklenjena

kozamurnik

sporočila: 2311

tema odprta - 30. maj 2010 21:55 | ogledi: 4.204 | odgovori: 82

Imamo sploh še manire?

Velikokrat slišimo, da se je vedenje mladih v zadnjih časih hudo poslabšalo. Današnja mladina nima "nobenih manir" pravimo.

Da ne vedo, kaj je prijaznost, da o spoštovanju( v vseh svojih oblikah) ne govorim.

Da bi kdo starejši osebi odstopil prostor? Kdaj sem to nazadnje videla?

Ali si pokril usta, ko zeha? Dosledno uporabljal besedi prosim, hvala?

Pisal po forumih v lepem jeziku?

Naštele sem le par stvari, ki vztrajno izginjajo iz našega vsakdana.

Zakaj se nam to dogaja? In ne le mladim?

Hvala vnaprej.

murnik

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

30. maj 2010 22:19

Mislim, da se ne splača posploševati. Vsak čas nosi s seboj neke značilnosti, to pa še ne pomeni, da olika in lepo vedenje s pospešeno hitrostjo izginjata. Mladi so pač naravnani na to, da se morajo uveljaviti v družbi. In ker nimajo izkušenj, se uveljavljajo na nekoliko neprimerne načine. Iz osebnih izkušenj lahko rečem, da je večina mladih, tudi tistih, o katerih misliš, da še niso slišali za bonton, pripravljena prisluhniti, če vidijo, da resno in naklonjenos govoriš z njimi. Če pa jih odrasli a priori začnemo kar takoj grajat, je pa logično, da se jim upre in potem svoje trapasto vedenje še bolj potencirajo.

Zelo redki so taki, ki o bontonu in prijaznosti pojma nimajo. zelo redki. Pa še ti so taki zato, ker imajo doma pač tak vzgled (večinoma).

Jaz sem mladca, ki je odstopil prostor starejšemu, videla v četrtek. In videla tudi, da je starejša ženska ponujeni prostor odklonila. Verjetno z dobrim namenom - češ, nisem še tako stara, lahko stojim, kar sedi, fantek. Ampak fantek je bil verjetno malce užaljen. otroške duše so ranljive, bolj, kot si večkrat mislimo.

lp

cervus

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

30. maj 2010 22:32

Da mladina nima nobenih manir, so se pritoževali že stari Grki, pa Rimljani, pa vsi do sedaj in prepričana sem, da bodo današnji vrtičkarji čez 60 let vzdihovali, kako je bilo v časih njihove mladosti vse drugače in, seveda, boljše, ker se je mladina takrat še znala obnašati. Takole mislim: mi se obnašamo, kakor so nas naučili naši starši, in naši otroci se obnašajo, kakor jih naučimo mi. Brezobzirna mularija na cesti, v šoli, kjerkoli že, torej NAM drži zrcalo, v njihovi brezobzirnosti vidimo svojo nemarnost, ki pa nam, ko jo kot bumerang dobimo nazaj, naeknrat ni več všeč... Ker z otroki se je treba ukvarjati in razvajeni starši imajo pač nesramne mulce. In jamranje in pritoževanje tu čisto nič ne pomaga, rokave je treba zavihati doma, ker konec koncev je še vedno dom glavna referenca za nove generacije (šola, seveda, šola že lahko kaj pomaga, ampak kdo, lep prosim, se bo pa pretegnil, če se njegovi stari doma valjajo na kavču in jim je najdaljša pot tista po pir do hladilnika? kdo se bo spuščal v debate in razmejitve odgovornosti s svojimi vrstniki, če se pa doma vsaka stvar ureja s klofutami in brcami? kdo bo pomagal drugim, če ga tega nihče ne nauči?). Bridko? Ja. Kje pa je rešitev? Daj no mir, saj točno veš, kje. Lep pozdrav! Sonja

Radagast  

član od: 5.1.2009

sporočila: 23

30. maj 2010 22:35

Zanimivo, kako hitro vsi opazimo, kakšni so današnji mladi (khm, tudi sama se še upam prištevati mednje), ne vprašamo pa se, zakaj. No, namesto "zakaj", bom z vami delila en pripetljaj. Pred parimi leti sem bila v svoji lokalni skupnosti na nekem srečanju okoli 20 ljudi, na katerem je bilo eno osrednjih vprašanj, kako pritegniti mlade k aktivnemu sodelovanju. Generacijsko smo bili dokaj pisana druščina, od dedkov in babic, preko staršev, do nas 20 in nekaj letnikov. Pa se je kakšne pol ure razpravljalo ravno o tem, kako je današnja mladina nemogoča, sebična, materialistična, ne pozdravlja, se ne zna kulturno obnašati, ne odstopi sedeža starejšim in tako dalje ter tako naprej, pri čemer so bile najbolj glasne in zgrožene babice, ki niso pozabile poudariti, da pa je bilo pred 50 in več leti vse drugače. Ker sem bila v tej druščini najmlajša, sem modro molčala, čeprav sem imela jezik že pošteno zgrizen. Nakar se vodja te debate spomni name in me povpraša, kaj pa jaz mislim o vsem skupaj. Priznam, da sem se morala precej potruditi, da ni iz mene zgrmelo prav vse, kar mi je besnelo po glavi, a mi je vseeno s čisto mirnim glasom uspelo povedati nekako takole, da se mi zdi, da prevečkrat pozabljamo, da mladi nis(m)o takšni sami od sebe, ampak da pri tem poglavitno vlogo odigrajo starši in stari starši, torej prav tisti, ki v mladih (seveda ne svojih), vidijo le slabo in bolj malo dobrega. Po teh pogumnih besedah se je vame uprlo nekaj parov oči, iz katerih je bliskalo in grmelo (še zdaj se sprašujem, kaj me je zadržalo na stolu, da nisem dobesedno pobegnila iz prostora), nakar se je gospa sredi 40-ih le navezala na moje besede in povedala, da pa imam v bistvi prav, ker če dobro pomisli, tudi sama pri svojih treh otocih vidi, da je starejša dva, ki sta zdaj študenta, popolnoma drugače vzgajala kot najmlajšo, staro 2 leti, ki ji je dovoljeno dobesedno vse in ji nihče ne zna reči "ne". Se sprašujete, kako se je debata razpletla? Nekako tako, da kar naenkrat večine ni več zanimalo, kako mlade pritegniti k aktivnemu sodelovanju v lokalni skupnosti, ampak je bila naslednja točka dnevnega reda kar naenkrat najbolj pomembna, ena od najbolj glasnih babic pa mi še danes, če se slučajno srečava sredi ulice, ne odzdravi. Radagast

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

30. maj 2010 23:43

Imamo sploh še manire? Da. Velikokrat slišimo, da se je vedenje mladih v zadnjih časih hudo poslabšalo. Današnja mladina nima "nobenih manir" pravimo. Pravite, veste pa ne. Da ne vedo, kaj je prijaznost, da o spoštovanju( v vseh svojih oblikah) ne govorim. Zakaj posplošeno? Zakaj leti to le na mlade? Da bi kdo starejši osebi odstopil prostor? Kdaj sem to nazadnje videla? To ne vem, ti pa lahko povem, da ko sem se vozila z avtobusom sem večkrat to vprašala, če želi kdo prostor, dobila pa kar nekajkrat aroganten odgovor. Tako se je počasi tudi meni začelo fučkati, če pa sem videla, da nekdo res ne more, pa sem seveda odstopila in naj je bila ta oseba ali starejša ali mlajša.. Me pa zanima kdaj si ti (ste vi) odstopila sedež starejši osebi? Ali si pokril usta, ko zeha? Dosledno uporabljal besedi prosim, hvala? Priznam tudi jaz se kdaj spozabim in tako tudi vsi ostali kdaj. Pisal po forumih v lepem jeziku? Zadeva posameznika. Naštele sem le par stvari, ki vztrajno izginjajo iz našega vsakdana. Zakaj se nam to dogaja? In ne le mladim? Ker, ker, ker... s(m)o tako naučeni. Hvala vnaprej. Ni za kej ;) _tmickena_

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

31. maj 2010 0:18

Zgodba o jari kači in steklem polžu ... Kakršen kol, takšen klin, kakršen fotr, takšen sin. Otrok se VEDNO zgleduje najprej po starših, potem po idolih, dokler ne odraste in izoblikuje svojega vzorca, ki je bolj ali manj družbeno sprejemljiv.

Evo ti eno mojih prigod: stojim na pošti, ker sem dobil priporočeno pošiljko, ob pol petih popoldan. Eno samo okence, vrsta do vrat, gospa, ki tam dela, ne ve več, kje se je glava drži. Pred mano penzjoner, ki v slabe pol ure bolšči nekam v daljavo, ko pride na vrsto, da s tresočo roko položnice na pult, ko mu gospa pokasira, začne šteti denar, potem išče očala, vmes 2x vpraša če je že dovolj.

*** Cenzurirano zaradi neprimerne vsebine *** Uredništvo KulSlo

Draga moja Kozamurnik, če že nimaš česa bolj pametnega kot smetit serverja z neštetokrat prežvečeno temo, najprej spucaj pred svojim pragom. Zazri se vase in ugotovi, kaj boš TI naredila, da bo svet boljši in lepši za vsa živa bitja. Pa kamne tudi.

In ja, podpišem se pod limnolin post: to je le zrcalo, ki ga ljudje postavimo soljudem. Kakršen si Ti do njih, so oni do tebe - tretji Newtonov zakon, fizika, 8. razred devetletke.  Vedno in povsod.

Govoril sem, howgh.

Drejček

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

31. maj 2010 0:26

sodelujem na dosti forumih, opažam svašta. tudi sama se včasih neprimerno vedem.. bi pa dodala nekaj glede "mladih" v zvezi s tem forumom. navadno na forumih "mladih" opazim več manir kot na temle, kjer sodelujemo vse generacije..

bannanna_v_slo ;)

kozamurnik

sporočila: 2311

31. maj 2010 5:32

drejcek je napisal/a:

Zgodba o jari kači in steklem polžu ... Kakršen kol, takšen klin, kakršen fotr, takšen sin. Otrok se VEDNO zgleduje najprej po starših, potem po idolih, dokler ne odraste in izoblikuje svojega vzorca, ki je bolj ali manj družbeno sprejemljiv.

Evo ti eno mojih prigod: stojim na pošti, ker sem dobil priporočeno pošiljko, ob pol petih popoldan. Eno samo okence, vrsta do vrat, gospa, ki tam dela, ne ve več, kje se je glava drži. Pred mano penzjoner, ki v slabe pol ure bolšči nekam v daljavo, ko pride na vrsto, da s tresočo roko položnice na pult, ko mu gospa pokasira, začne šteti denar, potem išče očala, vmes 2x vpraša če je že dovolj.

*** Cenzurirano zaradi neprimerne vsebine *** Uredništvo KulSlo

In tako dalje, in tako dalje, et cetera.

Draga moja Kozamurnik, če že nimaš česa bolj pametnega kot smetit serverja z neštetokrat prežvečeno temo, najprej spucaj pred svojim pragom. Zazri se vase in ugotovi, kaj boš TI naredila, da bo svet boljši in lepši za vsa živa bitja. Pa kamne tudi.

In ja, podpišem se pod limnolin post: to je le zrcalo, ki ga ljudje postavimo soljudem. Kakršen si Ti do njih, so oni do tebe - tretji Newtonov zakon, fizika, 8. razred devetletke.  Vedno in povsod.

Govoril sem, howgh.

Drejček

Hvala ,drejcek, o sebi si povedal vse.Predvsem s tem odstavkom: "Se oproščam izrazu, ampak koji ***** se ta gnoj doma ni mogel pripraviti? A ne zna na peš seštevati stotic desetic, enic in decimalk? Pa a nima dopoldan časa prit na pošto, ko ni ljudi, ki s(m)o po službah?

In tako dalje, in tako dalje, et cetera." Nemara si v neki drugi temi imel nekega drugega starejšega človeka zelo rad. Ampak to z zgoraj opisanim gnojem nima nobene zveze...??? Ima le s tvojim razmišljanjem. Tudi ostalim hvala. Res sem vesela, da se motim...? murnik

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

31. maj 2010 7:38

Drejček, samo prosi svojega boga, da do tebe ne bodo takšni, kakršen si ti do njih! Howk! Sonja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

31. maj 2010 7:40

Ja, drejček, tisti stavek, ki ga je izpostavila kozamurnik ti res ni bil potreben. Pa glede računanja: pred kratkim, v eno naših vaških pekarn, pride  ( mlada ) punca, vpraša, po čem so klofi?  0,6 € odgovori prodajalka. Kolk dobim za 5€?, sledi vprašanje. Trgovka, ne bodi lena, kalkulator v roke in na delo: izračuna: sedem, da vidimo če osem, ja osem, da vidimo če devet, ne devet ne bo šlo, torej osem. Jaz sem kar zjal ( po moje je to naloga za en drug razred osnovne šole ).

Glede bontona nimam posebnega mnenja. Obnašanje mladih me moti, ali pa tudi ne, bolj me motijo strokovnjaki za bon ton, ki si nekaj izmišljujejo pravila in mi naj bi se jih držali, drugač smo primitivci, primitivci so pa oni, ki na tak način dajejo sebi veljavo ( enkrat je ena na TV razlagala: po končanem obroku, vilico in žlico pustiti na krožniku narobe obrnjeno, ravno nasprotno kot je bilo prej prav ( ali nekaj podobnega)).

ežoj

beva  

član od: 7.1.2010

sporočila: 741

31. maj 2010 8:10

Zanimiva tema ja, spet se bodo kresale iskre. Ampak, kot je ena zadnjič na tem portalu že rekla:" če se imamo preveč radi, je že dolgčas!" :) beva

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti