Pravnikova " uniforma"

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

22. maj 2010 21:57

Ne, pravnik ni enako kot odvetnik in od odvetništva je še precej daleč in še dlje od sodniške službe. Diplomirani pravnik lahko postane odvetnik po tem, ko bo opravil pripravništvo, nato naredil državni pravniški izpit, nato bo odvetniški kandidat in nazadnje odvetnik. Pravnik lahko dela še vrsto drugih del, ki z odvetništvom nimajo nič ali malo skupnega. Svetujem ti, da izbereš bolj nevtralen pravniški simbol kot je npr. tehtnica, ki nekako ustreza vsem pravnikom. Dobrojedka

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

22. maj 2010 22:16

Z veseljem (vsaj ena tema o kateri nekaj vem Lahko noč. Dobrojedka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. maj 2010 18:44

[citat=--Katarina K--]kaj pravnik ni enako kot odvetnik? V glavnem zgleda, da je ta človek za katerega bo odvetnik ker je dipl,... kakor sem jaz razumela, če ne najbrž ne bi te toge predlagali. Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/[/citat]

 

Katarina, vsak pravnik ni odvetnik. Je pa vsak odvetnik pravnik. In vsak sodnik, tožilec, pravobranilec, notar, vsi ti so tudi pravniki. PRavnik si po izobrazbi, torej vsi, ki končajo pravno fakulteto. Za omenjene poklice pa moraš nujno imeti opravljen najprej pravosodni izpit, za odetnike potem sledi še preizkus pred odvetniško zbornico, sodnike in tožilce pa voli državni zbor po točno določenem protokolu, enako kot minister za pravosodje imenuje notarje po določenih kriterijih.

 

Aja,  še to: za pravosodne poklice velja pravilo, da traja pripravništvo dve lti, od tega eno leto obvezno na sodišču.

 

Mamamia

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 23. 2010 18:45

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. maj 2010 14:49

Naka, od pravnika do odvetnika je kar dolga. Najprej se naredi fakulteta. Potem se kandidira za državni izpit (v žargonu se temu reče: pravosodni) in potem se dela rotacija po sodišču in se na tak način praktično spozna vsa zakonodaja, potem je čas za študij za ta izpit in potem nastopi še čas za izpit, ki sestoji iz pisnega in ustnega dela. Človek, ki to opravi, se potem lahko zaposli v odvetniški pisarni (in je nekaj časa odvetniški kandidat) ali pa pri notarju (in je notarski kandidat) ali na sodišču ali pa tožilstvu in šele po določenem času lahko postane bodisi odvetnik, bodisi notar, bodisi je v hierahiji tožilcev sodnikov (odvisno od pravil zbornice in zakona). Vsi pravniki seveda nimajo pravosodnega izpita. Skratka, čekiraj še enkrat, kaj je profesionalno oseba, ki ji je to namenjeno. Če gre za kakšno privatno zadevo in gre za darilo za nekoga, ki je naredil pravosodnega, okej - se zadeva v intimnem krogu lahko uporablja, da bi bil pa ta emblen do zadnjega detajla na netu na voljo in evotigana, pa daunloadajte, tako to kljub temu ne gre (ker potem bi se lahko čisto vsak našemil v sodnika in s tem paradiral na sodišču, to je pa že zelo nevarno). Če gre, kot sem omenila, za kak zaseben krog, potem je najlaže, da če ti emblen na spletni strani sodišča ni okej www.sodisce.si, še vedno lahko čekiraš kakega lokalnega odvetnika (ti so ponavadi bolj razumevajoči kot pa mestni, lokalni odvetnik bo v tebi videl bodočo stranko....), da ti dovoli, da prerišeš ta emblem, da bo takole "od oka" v redu. Drugače je pa tudi tehtnica čisto zadosti dober emblem. Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. maj 2010 9:09

Daj zadevo z vago, pa je stvar rešena. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti