Španski tapasi

robinho  

član od: 26.5.2014

sporočila: 3

26. maj 2014 23:42

Žal mi je, da tema že nekaj časa miruje, vendarle upam, da kdo še kaj dopiše, saj sem se po obisku Španije tudi sam izjemno navdušil nad njihovo kulinariko - predvsem mikavni so mi tapasi, ki tudi v Sloveniji očitno postajajo zelo popularni!

Hvaležen bi bil za vsako informacijo o ponudbi tapasov ali sestavin zanje v Sloveniji!

 

lp,

Roba

robinho

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. maj 2014 7:19

robinho, sestavine za tapas imaš na vsakem koraku, čisto običajne so, le skombinirati jih moraš prav.

Že tortilja je ena vrsta tapasa, pa ocvrte ribe in lignji, različni kruhki (recimo s čebulno marmealdo in mehkim sirom, okrašeno s polovico oreha), tortice iz krhkega testa z različnimi slanimi nadevi, zvtki s pršutom, košček melone s pršutom, opečena rezina krvavice s papriko na opečenem kruhku, pražene drobtine s šunko in chorizom, nabodalca s chorizom, vloženo čebulico in olivami, kruhki z mariniranimi sardinami in rezino limone  .... Samo lastna domišljija je meja ...

 

Za začetek vtipkaj v googla tapas in poglej sličice, sestavine so vidne že na prvi pogled.

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. maj 2014 9:45

Robinho, la tapa v španščini pomeni pokrov.  Njega dni so s kosom kruha pokrivali vrčke vina za to, da ni notri po nemarnem pristala kakšna muha ali kak drug nebodigatreba mrčes  Las tapas je čisto navadna množinska oblika samostalnika.

 Od tu naprej so na kruh dajali še kaj drugeg: recimo namaz iz olivnega olja in česna, ker to precej odganja muhe. Pa potem še kaj drugega in danes so nekdanje "pokrovke iz kruha" postale ena od običajnih prigrizkov.

Skratka, za pripravo "porkovk" ali tapas moraš imeti domišljijo, vse sestavine pa so ti na voljo v prvi trgovini. Vzameš katerikoli kruh in daš gor kar pač imaš in kar znaš. Če ti ne nese dlje od kruha z graničarsko salamo, nič hudega - tehnično je to tudi tapa

V bolj advanced formatu (najbolj advanced je itak lokal 41 v Barceloni, http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187497-d23)

se pa dela glavna stvar iz tistega, kar je na kruhu, medtem ko se zraven servira bodisi opečen kruhek ali pa doma narejeni grisiniji....

Ampak najprej osvoji nekaj bazičnih - skratka malo več od kruha z raničarsko, pa bo šlo

Vendelina jr.

pekoča paprika  

član od: 25.7.2011

sporočila: 50

29. maj 2014 22:30

Jaz sem si pa v Španiji kupila knjigo s tapasi, tako kot so že eni prej napisali, ene jedi so komplicirane, ene pa čisto enostavne, z minimalno sestavinami.

Pogrešam v Sloveniji paprike sorte pimientos de padron (meni eden ljubših tapasov). Gre za zelene paprike, ki se na hitro popečejo na olivcu in solijo z grobo soljo. Mmmmmm...

Pa jih nikjer ne dobim, prijateljica mi jih nosi iz avstrijskega Metroja, tam jih imajo vedno.

Sem že govorila s prodajalci na tržnici, nikolislišali zanje, pa se jim niti ne da, da bi nabavili, pravijo, da itak ne bi prodali...

 

Drugače pa: v eni od slovenskih knjigarn na F prodajajo knjigo Tapas, stane 7 eur, not je več kot 100 receptov.

pekoča paprika

robinho  

član od: 26.5.2014

sporočila: 3

30. maj 2014 0:12

Živjo in hvala vsem za dodatne informacije!

Sem pobrskal malce po googlu in z malce iskanja našel spletno stran (slovensko!), kjer ponujajo nekaj pristnih španskih sestavin za tapase. Ponudba je sicer zelo omejena, ampak sem vseeno našel prav to, kar sem iskal (siri, papricirane olive, španski pršut). Da jim naredim še malce reklame -> http://www.lagrimas.si. Paket sicer še čakam, upam da reklama ni preuranjena :) Poročam o kvaliteti, ko zadevo prejmem na dom!

 

@pekoča paprika Hvala za nasvet! Iz tvojega priporočila sem sklepal na knjigarno Felix, kjer sem res našel knjigo (bolj knjigico) o tapasih, petkov večer bo pri nas potekal v španskih ritmih! :)

 

lp,

Roba

robinho

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. maj 2014 8:53

pekoča paprika je napisal/a:

 

Pogrešam v Sloveniji paprike sorte pimientos de padron (meni eden ljubših tapasov). Gre za zelene paprike, ki se na hitro popečejo na olivcu in solijo z grobo soljo. Mmmmmm...


pekoča paprika

 

Jaz vsako leto v Španiji kopim nekja vrečk s semeni in jih potem podarjam tistim, ki so v vrtnarjenju spretni (jaz tsem tozadevno brez talentov) - kot izziv, da vidimo, če bodo nastale sadike

 Po nekaj letih sem tako že dobila "svoje" pridelovalce paradižnikov, pa velikega belega fižola....

Tistim, ki boste letos v Španiji - bodisi v supermarktih prodajajo vrečke Semillas ibericas (iberska semena), lahko pa tudi v Corte Ingles Casa kupite semena in bo počasi nekaj zraslo.

Vendelina jr.

pekoča paprika  

član od: 25.7.2011

sporočila: 50

30. maj 2014 16:38

ja, sem videla semena, so jih prodajali na vsakem koraku, ampak nimam ne talenta, ne vrta...

res pa da bi lahko tašča posadila. se nisem spomnila.

robinjo, veliko zabave v španskem stilu danes!

pekoča paprika

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

31. maj 2014 4:18

Tapkajo Španci predvsem zunaj, po barih. Saj za movido ste že vse slišale, gre za kulturo premikov od lokala do lokala, tako kot nam bližji sosedje Italjani tudi Španci redko popijejo po dve pijači v istem lokalu, običajno se premaknejo v naslednjega, za razliko od naših drugih sosedov, ki si meze privoščijo ob vsaki od številnih rund na isti lokaciji.

Ne verjamem, da bo doma še tako imenitna tapa dišala enako kot v kakšni seviljski kantini, ampak vsi seveda predvidevamo nostalgijo in si nabavljamo knjige z recepti in semena in sadike nam ljubih rastlin ki seveda tako v loncu kot na gredi uspevajo najlepše tam, kjer je tudi nam všeč.

Kot curry, ki zna biti boljši v Londonu kot v Bombayu ali pa sploh kje naokrog po indijskem podeželju, znajo biti tudi tapas, ki so sicer iz Andaluzije najboljše v Galiciji. Samo sledi napisu Euskal.

No, pa da ne boš otožno pokrival kozarca refoška s feto salama, ti predlagam, da se kdaj popoldne zategneš do Benetk, kjer ti bodo ob 'ombri (kozarcu vina) postregli s cicchetto, (polpeto, koščkom kalamara ... s tapo torej).

Jaz tudi vedno in v vsaki deželi, ki mi je vše,č podležem upanju, da bom s kuhinjo/literaturo podoživela svoje potovanje. Če si že ne kupim kakšnega pekača, ki ne gre na letalo, se pa vsekakor vsakič oborožim s knjigami receptov za lokalno kuhinjo. Če te zanimajo recepti za tapas, ti knjigo z recepti z veseljem pošljem, verjetno ti bo toliko koristila kot meni. Naslov mi pošlji na zp

Pa še moj predlog za vse ljubljanske kuharske presežnike - ne tapas ne cicchettas - malo malco nam dajte

 

nola

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

31. maj 2014 11:09

Knjiga o tapasih, pinchosih, montaditosih, cazuelitah, canapejih in banderillasih je oddana.

Upam, da bo novi uporabnici v večjo pomoč in veselje, kot je bila meni.

V tej temi se vam pa naslednjič javim iz Bilbao-ja, prestolnice pinchosov.

nola

robinho  

član od: 26.5.2014

sporočila: 3

31. maj 2014 18:13

Joj, škoda, knjigico bi si z veseljem prebral tudi sam!

 

Torej, na koncu so me fantje iz lagrimasa super postregli, očitno se na zadeve spoznajo..v španski večer sem tako vstopil tudi z njihovim vinom (punce so bile navdušene nad rozejem (!)->kogar zanima tukaj).

 

Ker imam občutek, da tapasi spadajo med "ročne" jedi (vem, neroden izraz), smo imeli DIY večer.. iz ponujenih sestavin si je tapase (sendvičke) vsak pripravil sam. Ne vem, če je to v skladu s tradicijo, je pa bilo zabavno! :)

 

Z vsem dobro poznano movido se je večer tudi zaključil haha.

 

Srečno v Bilbu!

robinho

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti