Slatko iz jagod

npahor4  

član od: 16.1.2009

sporočila: 86

14. maj 2010 18:39

Mogoče "oLupijo"? npahor4

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. maj 2010 22:13

Obred s "slatkim"  je, kot je povedala Pitončica, nekakšna dobrodošlica gostom, srbska značilnost. Na pladenj se da toliko kozarcev vode, kot je gostov, in toliko žličk, pa posoda s slatkim. Vsak gost poje eno žličko slatkega in spije kozarec vode, potem gre pladenj naprej.

 

Glede apna pa bi morala malo povprašat del plemena, čigar korenine segajo tja, kjer ta običaj še danes negujejo.

Ja, kot je ugotovila npahor4, olupijo in ne okupijo ...

 

mamamia

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

14. maj 2010 22:36

olupijo,seveda :)

Pitončica

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

14. maj 2010 23:03

Слатко је типичан српски специјалитет. У међународној терминологији, слатко би се могло описти као кандирано воће. Церемонија гостопримства у Србији често започиње са слатким и чашом воде.

Слатко се традиционално припрема на шпорету на дрва у отвореним шерпама које се користе само једном годишње, само за кување слатка. Слатко се састоји од целог воћа које се може препознати у густом сирупу. Служи се у малим чинијама уз чашу свеже воде. Обично гост узима једну кашичицу слатког из чиније и гутљај воде (ако неко пожели више, то мора учинити новом кашичицом).

Најчешће врсте воћа које се користе за кување слаткоа су: шумске јагоде, шљиве, дуње, вишње, смокве, боровнице и купине.

Слатко је познато исто бугарској и грчкој кухињи, те као сладко ушло је и у јеврејску кухињу.

 

Prevod:

Slatko je srbska specialiteta. V mednarodni terminologiji bi se ga lahko opisalo kot kandirano sadje. Vsaka pogostitev gostov, se začne s kozarcem vode in slatkom (tole se mal teško sklanja po slovensko). Tradicionalno se ga pripravlja na štedilniku na drva, v "odprtih posodah" (se ne pokriva) ki se uporabljajo samo enkrat na leto za kuhanje slatkega. Slatko sestavljata celo sadje in gost sirup. Postreže se v malih posodah (namenjenim temu) s kozarcem vode. Ponavadi gost uzame eno žličko slatkega in spije vodo zraven, če želi več mora vzeti novo žličko.

Najpogostejše sadje, ki se uporablja za pripravo slatkega: gozdne jagode, slive, kutine, višnje, fige, borovnice, robide.

Slatko prav tako poznaojo v bolgarski in grški kuhinji, ter pri židih.

http://www.svezazene.com/uploads/articles/image/slike2

 

Ko sem ga v Sloveniji prvič ponudila slovenki, ji je bilo tako včeš, da ni nehala jest (mala anekdota - brez zamere slovencem )

 

sem pa malo brskala po receptih in nikjer ne piše zakaj ih je treba dati v apno, se pa že prej olupijo, tako da to niti nima veze z lupljenjem

bom se še pozanimala

Pitončica

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

14. maj 2010 23:42

Hvala VSEM za razlago. sara

neznan uporabnik

17. maj 2010 8:43

To apno tudi meni ne gre v račun. Vsekakor to apno ni soda bikarbiona, kakor je izjavila Vendelinčič (kolk sm vesela, da se je spet enkrat zmotila). kot pravi Mamamia, vsak po svoje, a načeloma se sadje zreže na manjše koščke (ker se slatko je s tamalimi žlicami), pusti se ga v paci, vode se skorajda ne dodaja, polni se "na hladno".. Anekdot o uporabi slatkega pa itak ni da ni... japaja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

17. maj 2010 9:33

Kot jaz vem, sadje namakajo v apneni vodi da le-ta potem pri kuhanju ne razpade. Je mocnejsa baza kot je bikarbonat, ampak verjetno bi tudi ta imel podoben ucinek. LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

neznan uporabnik

17. maj 2010 9:57

Ja ja, verjetno.. (tale verjetno mi pride tko kot: če verjameš, je res..) Ergo: verjetno se velikokrat moti(mo), a če si dovolj agresiven, ti gre dobro od rok tista stara "napad je najboljša obramba".. Slatko se itak ne meša ampak pretresa in počasi krčka. Slive pa itak niso tko zlo razpadajoče? Bi za jagode že bolj verjela. No, jaz pač za tole apno prvič slišim (res pa je, da je soda bikarbona priporočljiva za pranje sadja in zelenjave), a verjetno še ne vem vsega japaja

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

17. maj 2010 11:37

Sm se mal pozanimala, sm kr u srbiji uprašala, ampak v deželi kjer je najpogostejši stavek: "lako čemo"; sem dobila odgovor: mislim da zato da ohraniho svojo čvrstost, in da ne razpadejo :)

Pitončica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti