Kolač za birmo

aknelab  

član od: 22.11.2006

sporočila: 288

tema odprta - 8. maj 2010 16:44 | ogledi: 6.761 | odgovori: 2

Zanima me, če katera/i peče kolač za birmo (=pletenico spleteno v krog in okrašeno) in bi bila pripravljena deliti recept in ideje kako se ga sklene skupaj in okrasi.

Hvala.

Ja kakšna fotka tudi ne bi bila slaba.

aknelab

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

8. maj 2010 21:07

Jaz ga delam ( no ja tri krat sem ga naredila) po običajnem receptu za pinco oziroma sladek kruh. Sklenit kolač skupaj, da bo to čim manj opazno še mi zdi še največja umetnost. Jaz ne kompliciram preveč in iz treh koščkov testa naredim zelo tanko kitko, ki jo nato zavijem v polža in položim na stičišče. Jaz naredim kolač v nadstropju, torej spodnjega iz 4 pramenov (kito) na vrh pa iz treh. Za okrasitev pa malo testa na tanko zvaljam zrežem ozke trakove, iz njih naredim takšne lušne pentljice in jih nato razporedim po kolaču. Nanj jih seveda prilepim z raztepenim jajcem. Pečen in ohlajen kolač nato še opišem z maso, ki jo naredim iz malo beljaka in sladkorja v prahu. Mora biti precej gosto, da ne zleze po kolaču. Poudarim pentlje, in tudi po ostalem kolaču malo popišem. Dodala sem še srebrne perlice. V celofan zem zavila nekaj konfetov v ustrezni barvi (roza ali modra) in jih položila v sredino kolača. Glede na to, da niso vedeli da kolač bo, inna to, da je res lepo uspel je bilo presenečenje popolno.Slike pa žal nimam nobene, takrat ko sem ga na zadnje delala še nisem imela digitalca. patka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti