Tuji jeziki na cd

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. maj 2010 20:06

Hja, jaz sem tule strinjam z ežojem. Tudi se pravi v srbščini /oziroma, mene je tega naučil srbski del mojega plemena/ Kako ušlo-tako izašlo. Tudi je neverjetno nevarno malo šofirati in se hkrati iti repeat-after-me. Ne da se koncenrirati na nov tekst, si zapomniti tekst, se ga naučiti in zraven šofirati. Oziroma, se da, samo potem se zraven še zaletiš. Po drugi strani pa majhni otroci niso čisto nobena ovira za učenje tujega jezika. Otrok se pač uči hkrati s tabo, posluša tisto, kar izgovarjaš in ponavlja. Jaz sem sem angleško začela učiti pri treh letih, ker se je angleščine učila moja mama, jaz sem pa z guštom ponavljala za njo - hočem reči, to se lahko kombinira v učenje+igro, bi pa totalno odsvetovala v učenje+vožnja. Pač pa poleg učenja po cedejkah svetujem tudi branje dnevnih časopisov, glasno branje tekstov in seveda gledanje nacionalne televizije. Če delaš angleščino, glej BBC, če delaš nemščino, glej ARD....če tega tvoj operater ne preneaša, imaš tudi internet, pa glej to na internetu. Nacionalne televizije te namreč naučijo pravilne dikcije in melodije stavka in pripovedi. Pa še nekaj je - eno je poslušati tekst, malo ponavljati in živeti v iluziji, da sedaj pa, ker že razumem, da sedaj pa znam. Figo je tako. Jezika se človek nauči tako, da drila, da se nauči pet besed, da vsaj dve ostaneta v spominu in da ju znaš čez en teden še vedno pravilno uporabljati v stavku. Midva s kolegom Josejem imava sedaj en "lazo castellano" in imava, dasiravno sta najini metodi različni, skupno izkušnjo s tem, da če ni resnega dnevnega treninga, če se materija čisto vsak dan ne utrjuje tako, da pišeš, izgovarjaš in bereš, da potem sproti izginja tudi tisto, kar se je človek še pred kratkim naučil. Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 09. 2010 20:15

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

10. maj 2010 12:28

Čoko jaz sem si Italijanščino potegnila z interneta. Vem da obstaja tudi španščina, nemščina, angleščina in še mnogi drugi jeziki. Poslušam jo na poti v službo (ampak jaz hodim peš :)) saša

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

11. maj 2010 7:27

No, glede učenja med vožnjo nimam kaj dodati, še kar mislim enako, dolžan sem odgovor naor:

priznati pa moram, da se po evropi nisem veliko vozil z avtom. Dvakrat do Dunaja, dvakrat do Prage, trikrat do Sofije in to bo menda vse. Od tujine sem pa še največ vozil po ZDA ( žal po havajih ne ). Nemško nič ne znam, pa tudi, prometne informacije me ne zanimajo. Pri vožnji po tujini, mi je najbolj grozna misel, da bi se našel v kakšni gneči v kakšnih ozkih ulicah ( recimo v Italiji ). Radio med vožnjo me samo moti, posebej tele čvekajoče oddaje ( val 202, pa tudi ostali so podobni ). Kolikor se spomnem iz ZDA pri njim je še slabše, oddaje na radiju so dobesedno poneumljajoče. Komot shajam brez radija pri vožnji, pa tudi drugače.

limnol je ( med ostalim ) zapisala:

Sploh pa je vozit se vsak dan par ur v službo in iz nje nekaj čisto drugega kot pa enkrat na leto 10 ur nekam na lepše. Tisto eno pot že lahko porabiš za kontemplativna razmišljanja in načrtovanje prihodnjih podvigov, če ti pa vožnja v službo in nazaj vzame vsak dan 3 ure, potem je to cca 65 ur na mesec, 700 ur na leto - hej, to je letno en mesec, skoraj 10% tvojega življenja, in toliko kontemplacije pri bogu da ne potrebuješ.

Ja, s tem se pa tudi strinjam, ne vem kako bi razmišljal, če bi se vsak dan mogel peljat po tri ure. Verjetno bi vseen shajal brez radia in čas porabil za to, da premislim, kako se znebiti take službe.

 

 

ežoj

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

11. maj 2010 21:11

Nekako tako razmišljam, kot Limnol, tudi situacija je taka, da bom pač 3 ure dnevno za volanom. Če bom zmatrana, bo vse tiho, če bom pri volji, bom pač poslušala jezike, ne glede na to, kaj drugi o tem mislijo. Sem našla nekaj zelo uporabnih, ravno za v avto.

Vendelina, glede otrok in učenja jezikov je to ok, če se pač moraš učit in če si z njimi več kot 2 uri dnevno. Ker bo naš skupni čas nekaj časa bolj omejen, ga bomo izkoristili z bolj neposredno interakcijo. Tuji jeziki so tu samo meni v veselje, brez kake nuje.

Ežoj,ta moja služba je pač taka, kot je, časovno pa točno določeno, kdaj se izteče. O tem ni kaj razmišljat. Ta čas, ki se žal meri v letih, bo pač treba nekako pregurat... Meni je pa slabo ob misli na to, da bi 60 ur na mesec porabila samo za vožnjo po eni in isti avtocesti. Pa gor, pa dol, pa gor, pa dol...

No, saj bom videla, kako bo, meni se zdi tole z jeziki kar fajn ideja, pa ni treba, da se drugi s tem strinjate, nič hudega

čoko

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti