Povišan holestorol

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

tema odprta - 2. maj 2010 17:46 | ogledi: 6.821 | odgovori: 15

kako z domačim zdravilom do normalnega holesterola. Moj holesterol je 7,3 visok.

Hvaležna bom za vsak preizkušen recept.

TUMAAVGUST

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

2. maj 2010 18:39

Pri znižanju holesterola pomaga vsaj 2 zrna česna na dan ter pravilna prehrana. Nič svinjskega mesa, nič "pohanega" mesa, nič živalskih maščob, mleko z 1,5 % maščobe, polnozrnata moka, namesto sladkorja umetna sladila, čimmanj alkohola,itd, itd. Predvsem pa veliko gibanja in dobre volje. Hrana baje predstavlja le 20 % problemov s holesterolom, ostalo je način življenja in stresi.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. maj 2010 19:24

Pri nas je bilo treba na zdravila, ker tudi zelo stroga dieta, dnevna doza ribjega olja in redno gibanje niso niti malo znižali holesterola. Holesterol je bil sicer samo 10 do 15% čez zgornjo dovoljeno mejo.

Vanja

kafetarca  

član od: 30.9.2009

sporočila: 277

2. maj 2010 21:28

Holesterol je zelo kompleksna "reč". Dedni faktor in življenjski stil. Prehrana ni edina, o kateri se je treba zamisliti. Kaj pa stres kafetarca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. maj 2010 22:12

TUMAAVGUST je napisal/a:
kako z domačim zdravilom do normalnega holesterola. Moj holesterol je 7,3 visok.
Hvaležna bom za vsak preizkušen recept.

TUMAAVGUST
Zgolj z domačo arcnijo se ne bo čisto nič doseglo. Razen nekaj šova v familiji v stilu: ne smem, sem na dieti, veste, holesterol...... Neki zeliščni pripravki lahko kvečjemu blažijo negativne efekte, vzroka pa ne bodo odpravili. Za prepoznanje vzroka bo treba kar k zdravniku, pa na preglede delovanja ledvic, pa preglede delovanja drugih žlez, pa pregled žil, pa čekiranje pritiska, pa kak holistični pristop, pa na tečaje in vaje o zmanjševanju in obvladovanju stresa, pa na kak kreativni hobi, pa na resen razmislek o načinu prehranjevanja in na spremembo le-tega, pa na redefirniranje vrednostenga sistema pa verjetno še na kaj, preden se bo ugotovil vzrok za povišanje in se bo uspela kolikor toliko zložiti ustrezna terapija in spremljajoče aktivnosti. Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

3. maj 2010 8:46

*ebiga Vendy, sedaj bi ji ti obrnila življenje na glavo! Tak pristop bi tudi enega športnika ugonobil!.

TUMAAVGUST je zelo enostavna rešitev: pojej vsak dan dva koščka čokolade ( ali kaj pa že imaš rad ), in si domišljaj, da pomaga. Pomagalo sicer ne bo, počutila se boš pa dobro.

 

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. maj 2010 9:26

Pri tolikšni vrednsoti holesterola še ni čas za paniko. Malo uravnane prehrane, pa bo šlo, seveda če niso še kakšni drugi vzroki (stres in podobno). Zato je treba k zdravniku in naj on pove, kakšni ukrepi so potrebni oziroma ali bo zgolj primerna prehrana in malo več gibanja dovolj.

Sama imam kar precejšnje težave s holesterolom in triglieridi.

Nekaj je že odvisno od tega, kako se sicer prehranjuješ. Jaz sem imela tu veliko rezrve, moja mama pa nič, ker se je celo svoje življenje zdravo prehranjevala in ima kljub temu krepko povišan holesterol.

 

Če začnemo pri hrani: mlečni izdelki iz posnetega mleka, nič (ali čim manj) masla (in je to še vedno boljše kot margarina), rastlinske maščobe ozirioma naj prevladuje rastlinsko olje.

Perutnina naj bo brez kože, priporočljiva je teletina, lahko tudi nemastna govedina, od svinjine morda ribica ali kak drug nemasten kos, zelo so priporočljive ribe, predvsem kuhane. Če jih pečeš na žaru, olupi kožo (tako jevsaj meni svetoval zdravnik), niso pa priporčljive pečene v olju. Oziroma tudi v tem primeru olupi kožo.

 

Sadju se izogibaj tistemu z veliko sladkorja - lubenice, grozdje, češnje. Izjemno priporčljivo je jagodičevje, pa jabolka, hruške, marelice.

Izgibati se je treba oreškom, ker so polni kalorij. Že res, da vsebujejo veliko zdravih rastlinskih maščob, a če ne potrošioš energije, ki jo vsebujejo zaradi svoje kalorične vrednosti, se ti maščobe lešo kopičijo v telesu (tako je meni pojasnil moj zdravnik).

Glede saldkorja je tako: izogibaj se, a se mu ni treba odreči. Ne pretiravaj z umetnimi sladili, naredijo lahko več škode kot koristi. Sama sem tudi v času najstrožje diete kavo in čaj sladkala z navadnim belim saldkorjem, ker umetnih sladil pač ne maram, in nibilo panike zaradi tehd veh ali treh žličk na dan.

Tudi testenine lahko ješ običajne, so pa polno zrbate seveda bolj priporočlčjive. Jaz jih ne maram in sem osatla pri navadnih belih jajčnih, pa ni bilo nič narobe. enako je bilo z rižem.

 

Krompir jej, koliko ti paše, a brez maščobe in omak. je den najboljši OH, brez teha pa itak ne moreš. V pečici se lepo speče tudi brez maščobe, kihanega potreseš z zelišči in preliješ z malo olivnega olja, pa bo.

 

Sladice naj ne bodo iz kvašenega ter listnategatesta in drugih vrst testa z rumenjaki, maslom in sladkorjem. Priporočljivi so zavitki iz vlečenega testa, kak puding iz posnetega mleka, strjenke iz jogurta in še kaj se najde. Sadja bo pa zdaj itak dovolj.

 

To je nekaj osnovnih napotkov.

Pozdrav, mamamia

 

mamamia

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

3. maj 2010 11:11

Vsem, prav vsem se iskreno zahvaljujem za napotke. Malo bom upoštevala enega, malo drugega. Vidim pa da skoraj vsak omenja stres, kar pa je mogoče pri meni glavni "krivec". Se ga je zelo težko odsloviti, pa bom morala tudi tu nekaj narediti. Sploh si nisem mislila, da povzroča toliko težav ta ljubi stres. Lep dan vsem, ki ste mi pisali TUMAAVGUST

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti