Kreme za nesadne torte

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

30. okt 2010 20:25

Argojuhica, nič nisi preveč radovedna, iz Irana sem si pisatcije sama prinesla, ko sem se tam potepala, in nekaj jih je še v zamrzovlaniku. Tam jih imajo cele nasade, sredi puščave, neverjetni so, res.

Vmes sem si pa mlete in grobo sesekljane prinesla še iz Turčije. Takod  bo tudi za božično pecivo.

 

Mamamia

mamamia

Argojuhica  

član od: 15.4.2009

sporočila: 32

30. okt 2010 21:03

Hvala:). Neverjetna si ti, potepala po Iranu?, dobra si. Lepo, jst bi tudi, samo moja polovica... bi se dalo o tej zadevi razpravljat. Naslednje leto pa gremo po vsej verjetnosti v Turčijo, nabavim. Lp Argojuhica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

31. okt 2010 10:52

Argojuhica, Iran je ena čudovita država, tako lepa in bogata, zgodovina in kultura te prevzameta, na vsakem koraku. Ljudje prijazni in odprti, nekaj povsem drugega kot je režim. Meni se je zdelo vredno tri tedne nositi ruto na glavi, vse, kar tam vidiš, odtehta to nujo ... no, vsaj jaz sem to vzela v zakup.

 

 

 

Pa kulinarika te dežele... izjemno zanimiva, pestra, bogata. Ne tako kraljevska kot tajska na primer, a vseeno izjemna. Doma smo nekaj jedi kar posvojili in jih redno pripravljam.

 

http://www.kulinarika.net/uporabniki/enalbum.asp?ID=128

 

Če te zanima, tole sem prilepila v svoj album. Morda zaizziv, da se vendarle odločiš za pot tja dol. Jaz grem še enkrat zagotovo, ob prvi priložnosti.

 

Pozdrav, mamamia

mamamia

Argojuhica  

član od: 15.4.2009

sporočila: 32

31. okt 2010 20:47

U, hvala, moram se prav nazaj držati, resnično si me ogrela oz. dogrela. Lani sem gledala ponudbo za Iran. Prepričevala sem mojega, in sva prišla do zaključka, da nama morajo otroci zrasti, šele nato se podava avanturi naproti. Sem si ogledala slike, kaj naj rečem, prav zame, obožujem države bližnjega vzhoda. Hrana, rada jem, ko potujem, ne sprašujem po vrstah hrane, ampak se pustim presenetiti in guštiram. Seveda v mejah normale, npr. kobilic, pa črvov in ostale golazni, niti pod razno...za to so pa specialisti na daljnem V, teh se pa raje izogibam. Argojuhica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

1. nov 2010 19:57

No, mrčes in črvi v različnih oblikah, to je edina hrana, ki je nisem nikdar poskusila in je tudi ne nameravam. Vse ostalo pa vedno in na vsakem koraku. In imam to srečo, da  še nikdar nisem imela nikakršnih problemov, čeprav sem na priemr v Mehiki edina iz skupine jedla tortilje, za katere so maso kar iz aluminijastega vedra z rokami jemali in jo obdelali, pa kar z neko staro žlico fižol nadevali --- je bila božanska, nikjer več nisem jedla tako dobre.

Najbolj zabavno pa je bilo v Burmi, ko smo jelil po lokalih, kjer je bilo vse napisano le v njihovi pisavi in noben ni znal besede kakega drugega jezika ... pa smo s prstom pokazali na tablo, kaj bi kdo jedel, eni smo šli pa potem kar v kuhinjo in smo v posodah kazali, kaj naj nam dajo na krožnike. Itak da je bilo za prste polizat.

 

Iran pa imajo nekatere agencije v nulo dodelan, če tebo zanimalo, se oglasi po zasebni pošti. Mi smo sicer šli v lastni režiji, lahko pa ocenim glede na to, koliko smo mi videli v treh tednih in koliko plačali, in kaj ponujajo agencije.

 

Mamamia

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 01.nov 2010 19:59

bozena  

član od: 26.10.2003

sporočila: 234

1. nov 2010 21:01

Mammamia,

a napišeš prosim recept za mousse čokoladno kremo?

 

Hvala.

božena

Argojuhica  

član od: 15.4.2009

sporočila: 32

2. nov 2010 15:15

He, he sva si enaki, črvičkov ne prenesem niti v njihovem naravnem okolju, kaj šele pečene na krožniku. Brrr. Tudi v Indiji si bila, tja bi tudi rada. Ovira je le moj dragi, on, samo, da je lepo, čisto morje, ležalnik, izposojen avto, ali taxi, da si ogledamo okolico, no nekaj pa le ima skupnega, rad je, pa ne guštira. Sama, kjer je self service, poskušam, on ponavadi raje ostaja pri klasiki. Sem mu sedaj omenila, pa ni za to, da bi odpotoval v Iran. Da bi šla pa sama, bi bilo brez veze. Če ga bom pa v nadalje prepričala, se priporočam za vsakršno informacijo.Za mesec februar razmišljamo, da bi odleteli nekam na toplo. Lansko leto smo bili v Egiptu. Imaš kakšne izkušnje ali predloge? Danes sem začela peči za mojo taščico. Izgleda, da je ugodna luna, mi kar šiba. Lp Argojuhica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

2. nov 2010 20:22

Samo opomba, v Indiji, na žalost, še nisem bila, to je še na seznamu neizpolnjenih želja...

 

Moj mož je pa čisto nasprotje tvojemu; niti slučajno kakšno poležavanje ali ležalnik, nak. Ulice, stranske seveda, stik z ljudmi, čim manj turistov tem bolje... Rent a car kvečjemu na Kubi, da sami šibamo okoli (joj, kaj vse se nam je tam zdogajalo ...).

 

 

 

V Egiptu sem bila lani sama, je bilo čudovito, samo nismo bili v kakem all incl, razen prva dneva dneva, potem smo šli naokoli. Jaz umrem en teden v kakem letovišču, brez akcije, oziroma mi vsi štirje, smo bolj popotniške sorte, ruksak na ramo in gremo.

 

 

Februarja na toplo? Jaz bišla na Kubo (tja bi me vrag itak še večkrat nesel, čeprav sem bila že trikrat ...), od bližnjih destinacij je pa odvisno, kaj hočete: dopustniško poležavanje ali akcija. Mene je naprimer prevzel tudi Istanbul, pa še poceni paketi se najdejo (350 evrov za povratni let iz Ljubljane plus pet nočitev z zajtrkom- ti so tam enkratni - v hotelih s štirimi ali tremi zvezdicami, vse v starem, zgodovinskem delu mesta). Mesto je super za pohajkovanje in odkrivanje kakih skritih kotičkov. Če ste pa bolj "ležalnik" varianta, to pa jaz bolj težko svetujem. Greš lepo na www.lastmiute.si in izbiraš.

 

 

 

Zdaj pa še za boženo, čokoladni mousse krema (kar skupaj z receptom za torto, ki jo največ krat delam)

Potrebujemo:za testo: 150 g zmletih lešnikov10 beljakov300 g sladkorjakavno žličko mletega cimetaZa čokoladni mousse:450 g jedilne čokoladedve jajcidva rumenjaka600 ml sladke smetane500 g jagod za nadevplus jagode za okrasitev (osem lepih, velikih, prerezanih na pol)Za testo stepemo beljake s polovico sladkorja v trd sneg in svmešamo zmlete lešnike, cimet in preostali sladkor. Maso razdelimo na tri dele in jo naložimo na peki papir, dve razamažemo v krog s premerom 28 cm in eno v premeru 24 cm. Vse tri pekače damo istočasno v pečico, ogreto na 130 stopinj celzija. Pečico takoj,ko položimo vanjo testo, izključimo, denemo med vrata pečice kuhalnico in pustimo čez noč, da se testo posuši.Za čokoladni mouse najprej v vodni kopeli raztopimo čokolado. Posebej v vodni kopeli segrejemo jajca in rumenjake, mešamo z metlico za sneg, potem posodo odstavimo z ognja in z mešalcem tako dolgo stepamo, da se masa povsem ohladi. Stepemo še sladko smetano in jo vmešamo med rumenjake oziroma jajca. V to maso najprej damo samo žlico ali dve staljene čokolade, ko je to lepo razmešano pa šele dodamo preostanek zmehčane čokolade.Jagode operemo in očistimo in jih narežemo na večje kose. Če jagode niso velike, jih samo prepolovimo.Na eno od večjih dveh podlag iz testa namažemo s kremo in vanjo položimo polovico narezanih jagod. Pokrijemo z drugo plastjo enako velikega testa in ponovno namažemo s kremo in dodamo jagode. Pokrijem s testom s prememrom 24 cm in preostalo kremo naložimo na testo tako, da je podobno kupoli, premažemo tudi obod torte. Damo jo vhladilnik za vsaj tri ure, da krema postane čvrsta. Preden torto postrežemo, jo okrasimo s polovicami jagod.

mamamia

Argojuhica  

član od: 15.4.2009

sporočila: 32

3. nov 2010 10:53

Mamamia- si univerzalna bejba, bravo. Uf in jaz naj bi potovala, ko pa ne vem, kje je Burma:)(myanmar). Sem zabluzila, je pa blizu a ne, mi je že pol oproščenega. A je mogoče to polotok jutranje tišine, ne bom več, da se ne še dodatno osmešim. Tale recept izgleda odlično, poskusim. Bdw, mogoče katera priporoča najboljši recept za breskvice. Sem pred časom na kulslo pobrala odličen recept, naredila zelo dobre breskvice, niso popokale. Seveda sem recept prepisala na mali list in je po vsej verjetnosti romal v smeti. Naslednjič sem iskala isti recept(kot se spomnim je pod receptom veliko pozitivnih mnenj in izkušenj). Nisem ga našla in sem naredila po drugem. Breskvice so bile popokane in zaradi tega so popile veliko barve, sladkor se je topil. Saj so bile okusne, niso pa bile lepe na pogled. Hvala, lp Argojuhica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. nov 2010 12:22

Burma ali Myanmar, z Rangoonom ali Yangoonom kot glavnim mestom, če je polotok jutranje tišine ne vem, vem le, da je prekrasna dežela prijzanih ljudi, in da bi v Bagan šla kadarkoli, magari samo štet tiste pagode ...

(nekaj tisoč jih je, velikih in majhnih). Eh, grem zdaj še za službo kaj naredit, dovolj je bilo sanjarjenja.

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti