Friteza - vaš nasvet

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

16. jul 2013 3:10

KatjaD, res ne vem, zakaj bi se morala navajati na pohano hrano. Brez nje se da odlično preživeti. Če te kar tako z lepega prime, da bi otrokom kaj napekla, naredi testo za piškote, jih oblikuj in daj surovo testo v zmrzovalnik. Ko se ali njim zalušta česa sladkega ali pa bi jih ti rada presenetila, imaš vse na dosegu rok. Zaštartaš pečico, in po 15 do 20 minutah imaš tople piškote in res lepo dišečo kuhinjo. Sam aprakticiram ta način ko vem, da dobim obiske za dlje časa.

Iz testa za tele piškote narediš klobaso, jo zmrzneš. Ko jih rabiš, narežeš na kolobarje in spečeš. NI se treba bati, ker je testo krhko. Kakorkoli, tehle je skoraj škoda za otroke, čeprav niso nič kaj dragi.

Potem so še tile. Na eni od slik je pokazano, kako jih zamrznem. Če so ti višnje too much, jih izpusti. POtem so tu še brownies, ki se odlično zmrznejo. Lepo jih pogreješ, daš kepico sladoleda ali samo smetane in voila! imaš nekaj, kar je res vredno kalorij.  Priznati moram, da sem imela kot otrok krhke flancate prav rada, če bi mi pa dali na izbiro killer čokoladni piškot ali pa krhke flancate, bi se že takrat odločila za prve. 

Pa še to, če nisi navajena pohanja, ti bodo hlapi in ostale vonjave precej smrdele. 

Vanja

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

16. jul 2013 17:18

Hvala vsem za odgovore. Bom še videla, kaj bom storila, nakup friteze je bil zaenkrat le ideja ...

 

Vanja, hvala za nasvete . Vse, kar si naštela, se sliši dobro, in marsikaj od tega že delam . Imamo nekaj priljubljenih piškotov (fanti pomagajo pri peki), pa tudi "brownies" sem že pekla (večino je pojedel mož, fantom niso šli po grlu, so zanje bili preveč močnega okusa), velikokrat pečem cimetove polžke in še marsikaj   Miške so postale aktualne, ko smo bili na morju in jih je tam pekla in na stojnici prodajala ena gospa - ker fanti vedo, da mami obvlada peko, so me takoj "nažicali", če jih bom tudi doma spekla ... Pa sem jih, v navadni posodi in zraven preklinjala to, da ne morem nastaviti temperature olja. Enako sem ob pustu preklinjala ob peki krhkih flancatov. Zato torej ideja o fritezi ... No, kot sem rekla, bom še videla, bi pa rada kakšen nasvet glede tega, katera friteza je fajn, če se dejansko odločim za nakup.

Katja D.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

16. jul 2013 17:31

VilmaS je napisal/a:

Ampak v čem pa je razlika med fritezo in eno črno EMO kastrolo z žično košaro, v katero naliješ liter olja (kolikor je običajno minimalna količina v fritezi? Jaz sem videla razliko le v tem, da sem fritezo morala razdreti v prafaktorje, če sem jo hotela dobro očistiti, črno kastrolo z vsemi pritiklinami pa fliknem v pomivalni stroj. In tako je šla friteza na Komunalo v sortirnico odpadkov, ker je ni nihče maral (morda bi jo, če bi dala vanjo 50€ ).

Dvomim, da so današnje friteze kaj bolj sodobne kot tiste izpred 10 let, vsaj o neki hudi revoluciji na tem področju ni bilo slišati... Torej, jaz ti nakup odsvetujem, morda si jo za kakšne 14 dni sposodi od kakšne prijateljice, da boš videla, če je to res TO... odločila pa se boš seveda po svoje 



LP, V.

 

Pod tole se tudi jaz podpišem. Imeli smo fritezo in razen tega, da ti je olje segrelo na potrebno temperaturo, ne vidim v njej nobene druge prednosti. Več stavri lahko anekrat pečeš v vsaki drugi posodi, s fritezo je pa krasno samo ko jo vključiš, in njahuje, ko jo je treba očistiti - razstaviti v prafaktorje, kot je napisala Vilma s.

 

KatjaD, lepo cvreti se da v vsaki posodi, sčasoma tudu dobiš občutek, kdaj je temperatura prava. Nas je več pri hiši in ko kaj cvrem, uporabljam picapek. Tako da ti priporočam nabavo te posode, okoli 25 evrov stane s 40 cm premera in 10 cm vipine, takšno imamo, torej z malo višjim robom in je idealna za cvrenje česarkoli, brez olja pa za peko česarkoli. Friteza razen za cvrtje za kaj drugega ni uporabna, ta picopek pa je vsestransko uporabna zadeva, pa še na vsakem koraku ga dobiš in je zelo poceni.

 Aja, nič hudega, če je posoda brez mreže, uporabljaš penovko in gre vse lepo iz olja ven.



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 16. 2013 17:32

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

16. jul 2013 17:35

Mamamia, hvala, to je pa dobra ideja    Bom preverila tudi picapeke.

Katja D.

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

16. jul 2013 17:41

Tudi mi nimamo že več let friteze,in je tudi ne pogrešamo..sploh kar se tiče čiščenja.Tale ideja o cvrenju v picapeku pa res ni slaba...sploh ker je večja površina ,pa več scvreš,sploh fritele,ker so večje.Hvala za idejo.

Vrtejbenka

beno71  

član od: 3.1.2010

sporočila: 52

16. jul 2013 19:53

Tud mi2 uporabljava pizza ponev,globoko, res se ocvre velika količina naenkrat, prej pa sem stalno vstajal od mize in kontroliral. Fritezo imamo samo na morju kjer cvremo zunaj, Čiščenje pizza ponve je bolj enostavno. Drugače pa priporočam fritezo ki jo imajo včasih v Hoferju, vse dele daš lahko v pomivalca, zunaj ti ostane samo grelec z električnim kablom, sem že delal pred leti z njo pa se je super obnesla.

 

Lp

beno71

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

18. jul 2013 17:31

A tole bi šlo, tako kot picapek?

http://www.hofer.si/si/html/offers/58_34906.htm

Ne piše, koliko je ta pekač visok, bom morala pogledati v trgovini. Mamamia pravi, da ima njen picapek 10 cm višine. Bi bilo dovolj tudi manj? Koliko, recimo, bi bila najmanjša potrebna višina?

Katja D.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

18. jul 2013 19:10

Katja D, seveda bi šlo. "Princip je isti, sve su ostalo nianse". Sem tudi sama razmišljala o nakupu te posode, čeprav imamo že dva velika picopeka (za bograč prav pride, pa za paello, če nas je deset pri mizi, tudi kečap se v njem krasno kuha, pa ajvar in podobne reči).

Štiri, pet cm višine je dovolj za cvrtje, brez skrbi.

mamamia

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

19. jul 2013 8:22

Mamamia, hvala še enkrat

Verjetno bom res kar to električno ponev kupila. Imam že Hoferjevo mini pečico in sem z njo zelo zadovoljna, tako da verjamem, da je tale ponev tudi OK

Sporočilo je spremenil(a) Katja D dne 19. 2013 08:23

marjanaj  

član od: 1.12.2007

sporočila: 136

19. jul 2013 9:28

Kar nekaj časa svojega gospodinjskega staža sem trdila, da friteze pa res ne rabim. Za vse kar sem ocvrla je bila "ta črna kastrola" čisto dovolj. Potem pa so prišla leta, ko so otroci zrastli , da so si lahko pripravili krompirčeki in kaj podobnega. Bila me je groza, da so prižgali olje in šli bog ve kam in bi nanj lahko pozabili (prijatelici se je to zgodilo, sreča brez katastrofe). Zato sem iz varnostnih razlogov (timer, nastavitev temperature..) kupila fritezo. Ko je prišel njen konec so tudi otroci postali odrasli. In sedaj je na sceni zopet "ta črna kastrola".

 

Lepo se imejte

marjanaj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti