Velika barackova zdravstvena zmaga

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 22. mar 2010 9:17 | ogledi: 2.543 | odgovori: 14

Nekaj s podorčja dom in svet: Medtem, ko smo v Evropi bolj spali, je 219 ameriških kongresnikov izglasovalo zdravstveno reformo, s čemer so se vzpostavili formalni pogoji, da bodo tudi prebivalci ZDA imeli obvezno zdravstveno zavarovanje (ker, če ga ne bodo imeli, bo sledilo plačilo globe, ergo, bolje je imeti zdravstveno zavarovanje).

To je, kar se mene tiče, še mnogo večja zmaga za ZDA kot pa tisto, da imajo afroameriškega oziroma ne-belega predsednika. Zakaj?

Koncept univerzalnega zdravnstvenega zavarovanja je star več kot stoletje. V osnovi je to intelektulani plod britanskega Fabianskega društva (gugljate pod "fabianism"), združbe intelektualcev poznega 19. stoletja, ki je razvijo prepričanje, da je potrebno družbo s postopnimi, vendar stalnimi reformami spreminjati in tako doseči boljšo kvaliteto življenja za vse. Namreč, oni so (tudi zaradi tega, ker so videli, kako se London poznega 19. stoletja deli na bogati del, ki je obrrožen z maso revnih kvartov, od koder so se širili kriminal in bolezni) širili prepričanje, da bogati del prebivalstva kaj sila od svojega bogastva ne more užiti, če so je večina okrog njega silno revna in depriviligirana in se potem med temi skupininami oblikuje nepremostljivo sovraštvo in prezir, družbene kohezivnosti pa ni. In so pač verjeli v to, da bo družba enostavno bolje funkcionirala, če bodo eni več prispevali in se bo zbralo več denarja za to, da bodo tisti, ki imajo manj, tudi prosperirali. Varna družba je tista, ki varuje tudi najbolj šibke. In varne družbe napredujejo, morda ne vedno najhitreje, ampka stalno.

In tako so Britanci leta 1906 prvi dobili zakonodajo, ki je uveljavila zdravstveno varstvo za vse. Ko so se ameriški republikanci otepali in se še otepajo te reforme, rekoč, da se s tem odpirajo vrata socializmu....hja, v bistvu so imeli prav. Gre za britanski socializem iz leta 1906 Temu so v naslednji polovici stoletja sledile tudi ostale evropske države in kakorkoli se med sabo razlikujemo, kakršnkoli mnenje imamo o posameznih rešitvah v v našem zdravstvu (in tudi o socialnih transferjih na splošno), ne glede iz katere evropske države prihajamo, mi bomo univerzalno zdravstveno varstvo vedno postavljali na vrh vrednostenga sistema. Zakaj? Zaradi tega, ker tista fabianska premisa o tem, da je varna družba tista, ki varuje svoje najbolj šibke še vedno točna in ker boljše premise preprosto ni.

No, zdaj so to z 219 glasovi potrdili tudi v prijateljskih ZDA. Sicer z najmanj pol stoletja zamika, ampak vseeno. Ker ni samo to, da bo 32 milijonov ljudi dobilo zdravstveno zavarovanje. In ni samo to, da bo verjetno kakšno leto, preden se sistem ne prime, da bo prihajalo do čudnih situacij. Tistih 219 glasov za zdravstveno reformo je v bistvu 219 glasov za to, da mora tudi ZDA odpreti vrata miselnemu konceptu, ki uzakonja družbeno odgovornost. Ker tradicija te spektakularne federacije temelji na predpostavki individualca, ki se bori zase, ki lahko naredi vse in ki ima vedno možnost za svojo zgodbo o uspehu in ki si mora sam zagotoviti vse pogoje za svoje življenje.....in ki pri realizaciji tega cilja ponavadi izgori tam nekje na tričetrt poti (in če ima denar, gre v bolnico, drugače pa ne). Zdaj pa se v to tradicijo vključujejo vsebine kolektivnega delovanja in varovanja in kolektivne odgovornosti. In to bo naredilo dolgoročne spremembe in reze v ameriški kulturi, večje, kot si sploh lahko predstavljamo. Končno.

Tu ni druge, kot da se občuduje kombinacija vztrajnosti in veščine, s katero je demokratska mašina tole spravila skozi zakonodajni proces.

Vendelina jr.

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

22. mar 2010 9:57

fresh

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

22. mar 2010 10:10

Tole sem pa z uzitkom prebrala! lp

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

22. mar 2010 10:49

Končno!!!!!!! golubić

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

22. mar 2010 11:02

hvala za info, ki bi me sicer verjetno obšla. pa bi bilo škoda!

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

22. mar 2010 11:10

@Vendy: respect. Hkrati gre tudi za zgledno parabolo o odgovornosti in modrosti zakonodajnega telesa za dobrobit vseh državljanov, ob tem pa ogroženih skupin oziroma manjšin še prav posebej, kljub organiziranemu nasprotovanju tistih, ki jim bo ta reforma stopila na prste (v simbolnem pomenu desničarskim ideologom, za katere je javno zdravstveno zavarovanje enako komunizmu, in v ekonomskem pomenu zavarovalniškemu lobbyju). Želim si čim več take modrosti tudi s strani našega zakonodajalca, analogij ne bo treba iskati prav daleč. lp, proxima

neznan uporabnik

22. mar 2010 11:19

In ravnokar zasledila, da do protetičnih nadomestkov v zobozdravstvu naj ne bi bili več upravičeni vsi obvezni zavarovanci, pač pa le študentje, otroci in socialno ogroženi. Pri nas, seveda. Kjer so zaenkrat odgovornost, modrost in dobrobit še ena velika španska vas. japaja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

22. mar 2010 14:26

No, meni je pa Vendy s temle na prste stopila. Eno je, slišati samo poročila, drugo je pa imeti tudi dobro mero lastnih izkušenj.

JA, zdravstvo v ZDA kar dobro laufa za 90% ljudi. Precej bolje,  kot za 90% Slovencev, Kanadčanov in drugih.

Ker, ko imaš zavarovanje in moraš na prostovoljno izbrano operacijo, se to zgodi v nekaj dnevih. Ko ti morajo zamenjati obrabljeni kolk, dajo tvojo operacijo na urnik preden se lahko psihično pripraviš na poseg. Da, ko si noseča in pričakuješ otroka, ti pri zdravniku avtomatsko naredijo ultrazvok, prvič pri 8 tednih. Ne pošiljajo te na nikakršno kliniko, vse je narejeno pri zdravniku. Ko si zlomiš roko naredijo posnetke kar pri zdravniku in te dajo v "mavec". Nobenega laufanja na kliniko! Naj ponovno omenim, preventivna medicina je boljša kot kjerkoli drugje po svetu.

Po 65. letu imajo vsi ljudje "državno" zavarovanje. Torej, ko se kaj zgodi, je za to več ali manj lepo poskrbljeno. Vsekakor dosti bolje, kot v Sloveniji.

Ljudje brez zavarovanja obiskujejo urgence v bolnicah in za storitve ne plačajo ničesar ker je to plačano iz davka. So vrste na urgenci dolge? So.

Za kar bi morali poskrbeti v ZDA, so cene zdravil. Le-ta so cenejša povsod po svetu, samo pri nas ne. Ampak, saj veste, gnil kapitalizem. Lastniki delnic, torej jaz, (če sem slučajno vložila denar v ta sekter) in ostali, hočemo zaslužiti z vlaganjem denarja v firmo. Firma mora poskrbeti ne samo za prodajo zdravil, ampak tudi za raziskave v nova, boljša zdravila. S tem zaslužijo zame, kot delničarko, še več denarja.

Prepovedati bi morali vrtoglave nagrade oškodovancem, ko gre kakšen poseg narobe. S tem ne mislim tiste za $1milion, ampak tiste za nekaj deset do 100+ milijonov dolarjev.

Tole si oglejte. Upam, da dela tale povezava.

http://abcnews.go.com/video/playerIndex?id=8227482

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. mar 2010 14:39

Hm, Vanja, saj smo bile skupaj v eni trgovini, ampak te nisem vprašala, zakaj je  na steni na veliko napisano, da oni svojim zaposlenim plačujeo zdravstveno zavarovanje? Ne poznam podrobnosti sistema, a se mi zdi, da se kakšna trgovina ne bi hvalila z napisi na stenah nad blagajnami s čem takim, če bi bilo to samo po sebi umevno.

A gre zdaj v ameriškem sistemu za spremembo, da bo delodajalec plačeval zdravstvene prispevke in ne več vsak sam?

mamamia

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

22. mar 2010 14:53

Mamamia, sicer ne vem o kateri trgovini govoriš, ampak verjetno o tisti blizu hotela. Nimam pojma, zakaj. Nobena firma, za katero sem jaz delala ni tega obešala na velik zvon. Če govoriš o ta veliki špeceriji (whole foods), oni so bolj alternativni in delajo stvari drugače. Prav tako rad Starbucks obeša stvari na velik zvon.

Delodajalec po večini plačuje prispevke za zaposlenega, zaposleni mora doplačati za soprogo, otroke ali družino, odvisno od tega, kakšna je družinska situacija.

Če sta oba zaposlena, obstaja par možnosti: Vsak ima zavarovanje pri svoji firmi ali pa imata zavarovanje pri tisti firmi, ki ponuja boljše zavarovanje. Če osebni dohodki to omogočajo.

Kar sem pravzaprav hotela povedati je to, da bi Evropa in ostali svet morali počistiti pred svojim pragom in se šele potem zgražati nad ZDA in kako obupen je sistem tukaj. Kar spomnite se, kako je pred časom tukaj na KulSlo ena iskala informacije o tem, kako priti do novega kolka, ker je po treh letih čakanja skoraj obupala... Kljub zavarovanju. Za kaj takega tukaj še svoj živ dan nisem slišala.

 

Vanja

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

22. mar 2010 15:07

Vanja, no, s tem se pa strinjam. Sem tudi sama slisala iz prve roke, da zdravstveno zavarovanje krije tudi prikljucitev srca na zunanji krvni obtok in sicer za toliko casa kot je potrebno. Pri nas baje obstaja en tak aparat, znanja s tega podrocja pa baje nobenega, kaj sele, da bi na tak aparat prikljucili navadnega smrtnika. Da ne bo pomote- povedali ljudje iz stroke, z izkusnjami doma in v Ameriki. fresh

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti