Velika barackova zdravstvena zmaga

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

22. mar 2010 15:23

@Vanja: najbrž nima posebnega smisla iskati ekstremnih situacij in "povodom jednog slučaja" statistik, ker bom potem jaz začela s tem, da v USA streljajo ginekologe, ki delajo abortuse, in da si hodi moja žlahta, ki biva čez lužo, ob rednih obiskih v Sloveniji pri nas mimogrede še popravljat zobe, ker jih to pride dosti ceneje kot tam. Ampak mislim, da to ni namen teme. Po mojem je z zdravstveno reformo Barack uspel pokrpati eno zelo veliko luknjo v tamkajšnjem zdravstvenem sistemu, in če bo s tem uspel pristriči krila zavarovalniškemu lobbyju, se bo blagodejni učinek razširil na vse sloje, ne samo na tistih 45 milijonov, ki do sedaj iz takega ali drugačnega razloga niso imeli ustreznega zavarovanja. Seveda pa med temi 45 milijoni ne bo našel kaj dosti volilcev, še manj pa opinion makerjev, in je prav možno, da si je s tem izpodkopal naslednje volitve (če seveda ne bo v pravem času našel kake dežele, na katero bi šel metat bombe, kot so to imeli navado početi njegovi predhodniki); kar je razlog več, da mu izrekam spoštovanje. lp, proxima

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

22. mar 2010 16:06

Proxima, streljanje zdravnikov, ki delajo abortuse nima čisto nič zveze z zdravstvenim zavarovanjem. Na žalost je statistika, ki jo dobim od moje žlahte, v primerjavi z mojo tukaj, grozljiva.

Kar ze tiče zobozdravništva: Tudi to nima nobene zveze z zdravstvenim zavarovanjem. To spada v svojo  neodvisno kategorijo. Razen dejstva, da so zobarji dragi in da se v košu najde gnilo jabolko, ki popravi več, kot bi bilo treba, so ljudje v veliki meri s samoplačniškim zobozdravništvom, zelo zadovoljni.

Kot slišim, hodijo Slovenci kar pogosto k zobarjem na Hrvaško, ker so cenejši. Tako da o tem tudi ne bi izgubljala besed. Moje izkušnje z domačimi so tako grozne, da raje plačujem storitve tukaj.

Kot sem že omenila, bolje bi bilo, če bi vsaka država počistila pred svojim pragom in poskrbela za svoje zdravstvo. Ker mi tukaj ne bomo ničesar rešili.

I rest my case!

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 22. 2010 21:30

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. mar 2010 16:17

Fazon mojega posta je bil, kar je tudi proxy poudarila, v tem, da gre za velik kulturni premik. Kar je tudi Barack poudaril. Da gre za veliko nacijo, ki je zrasla na kulturi individualizma in tekmovanja in da tudi taka nacija potrebuje momente, ko mora delovati v duhu skupnega/kolektivnega dobrega. To je pač nekaj, kar imamo na tem koncu sveta (tudi po zaslugi fabianistov) v kolektivnem spominu in spada med kolektivne vrednote. Je pač tako, da v Evropi s pometenim ali manj pometenim pragom....preprosto nobenemu politiku (levemu ali desnemu), ki bi bil rad izvoljen, ne pade na misel, da bi splošno zdravstveno zavarovanje postavljal pod načelni vprašaj. Okej, vsak bi malo popravljal sistem, ampak ideja, da imamo vsi zavrovanje, to je pa zacementirano. V ZDA je pa en zamik na tem področju. Je tudi res, da sondaže pred vsakimi predsedniški volitvami v ZDA ugotovijo, da če bi evropski volilci volili ameriškega predsednika, bi volili demokrate (v letu 2004 bi samo Poljaki izvolili Busha, leta 2008 pa bi vsi volili Obamo), kar je tudi en pokazatelj vrednostnih sistemov. Zanimivo je, da so splošno zdravstveno zavarovanje poskušali po drugi svetovni vojni (se sklicujem na današnji El pais) uvesti Truman (ni uspel), Johnson (je uspel z Medicare in Mediaid) in verjeli-ali-ne, Nixon (njega so v poskusus sesuli njegovi lastni iz stranke) in potem spet Clinton (ni uspel). In vse te adminsitracije so bile pri svojih poskusih sesute z republikansko konservativnim štosem, da to stane in da naj vsak poskrbi zase in da je socializem, če država skrbi za državljane.....pa se je vedno izkazalo,da se ta premisa, da vsak poskrbi zase, predvsem realizira na zavarovalnicah in farmacevtih, na državljanih pa malo manj. Ali bodo imeli zdaj v ZDA tudi daljše čakalne vrste? Verjetno da. Preden se sistem zloži na novo, bo verjetno nekaj odklonov v čudno smer. Ampak čez nekaj časa ne bo več situacij, ko ljudje delajo dve službi in plačujejo dve hipoteki za to, da lahko plačajo operacijo enemu članu družine. Kaj bo to pomenilo za volitve v ZDA? Bomo videli. En test bo jeseni, ko volijo kongresnike, drug test bo čez dve leti. Ampak Barack in zlasti Nancy Pelosi (to, kako je ukapiralia finto v postopku in kako je potem zagrizla v sprejem zakona, to je fasicnantno) sta že zmagala. Če se politik odloči, da izpelje reformo, ki ima pridih pravičnosti in postavi pravičnost pred svojo kariero in verjetnostjo ponovne izvolitve, potem je itak že zmagal In ima s tem večjo šanso, da bo spet izvoljen. Pogum vedno šteje. Vendelina jr.

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

22. mar 2010 20:10

Če še sama pridam stavek ali dva.Mi tu iz Evrope vidimo ZDA čisto drugače kot se oni vidijo sami.Letos poleti smo šli na večerjo z ameriškim radiologom, ki je sorodnik od moje snahe in je bil pri nas na meddržavni izmenjavi.Malo smo se pogovarjali tudi o zdravstvenem zavarovanju in sem pač rekla, kako bo fino, ko bo Obama le uredil zdr.zav.za vse Američane.No, njegov nasmešek je bil precej kisel, pa nisem preveč hotela vrtati vanj.Družina mojega sina, ki živi v ZDA je npr.zavarovana v celoti preko snahine službe, kar moj sin sprejema z navdušenjem.Tudi on ima podobno mnenje kot Vanja.Vse, kar sem prebrala v prvem Vanjinem prispevku sem že slišala tudi od mojih.Zato se nekako ne morem prav opredeliti, saj se premalo spoznam na to politiko. Vsekakor pa ni idealno ne tukaj ne tam.Vanja je zadovoljna in moji tudi v Ameriki.Jaz pa sem zadovoljna tukaj.Veliko šinfamo naše zdravstvo, ampak, ko sem rabila pomoč, sem jo vedno dobila.In to v zadnjih petih letih ni bilo malokrat.Veliko jih poznam, ki zelo pohvalijo naše zdravnike in sestre.Seveda pa jih je tudi nekaj, ki imajo zelo slabe izkušnje. Vsem pa želim krepkega zdravja, tukaj in vam tam čez lužo! naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti