Metoda breastscan

Mojca2007  

član od: 11.10.2007

sporočila: 133

5. mar 2010 10:05

V bistvu mi sploh ni jasno, od kje toliko agresije do drugače mislečih, brez da bi sploh kdo prisluhnil tudi drugi strani. Dejstvo je, da če imate težave na fizični ravni (torej na telesu) MORATE najprej do zdravnika oz. do uradne medicine. O tem sploh NI debate. In ne samo iti najprej do zdravnika, ampak ves čas zdravljenja sodelovati z njim. In ko vas uradna medicina pregleda, opravi preiskave, da zdravila ali karkoli drugega, je dobro, da poskrbite tudi za vašo drugo stran - nismo samo fizično telo in če hočete resnično ozdraveti, boste morali nekaj spremeniti v svojem življenju, ker očitno delate nekaj proti sebi. To lahko naredite sami ali pa poiščete pomoč nekoga drugega - jaz bi predlagala nekoga od komplementarne, ne pa od alternativne medicine. Tukaj je bistvena razlika. Dejstvo je, da raka (in drugih bolezni) NE ozdravi niti zdravnik, niti zdravilec. Ozdravi človek SAM, takrat ko se ob pomoči OBEH - tako zdravnika kot zdravilca sproži v njem proces samozdravljenja - in to ne pomeni, da človek ozdravi, če je pasiven, ampak je on glavni v tej zgodbi. Torej je treba kar prečekirati svoje življenje in videti, kaj delamo v nasprotju s seboj. Ker je tukaj govora o mamografiji: ženske, boste čakale, da vam najdejo kaj na mamografiji (da se razumemo, to je samo diagnostika, s to metodo vam ne morejo ničesar preprečiti) ali pa boste začele ŽIVETI že prej? Se boste v življenju naučile reči besedo "NE"? Se bost postavile na prvo mesto? Boste poskrbele najprej zase in potem za druge? Ker če boste ve brez moči in bolne, tudi drugim okoli sebe ne boste mogle dati nič. Se vam ne zdi, da bi se splačalo narediti stvari zase že zdaj in ne čakati na diagnozo?.. Zdaj me sicer lahko linčate, ampak jaz še vedno razmišljam na način, da ima človek več šans za ozdravitev, če se posluži hkrati uradne in komplementarne medicine. Lp, M.

MAPER  

član od: 17.9.2007

sporočila: 83

5. mar 2010 11:05

Niti v sanjah si nisem mislila, da bom s tem vprašanjem dvignila toliko prahu, ko pa samo sprašujem, če je katera že bila na tem pregledu in kakšne izkušnje imate s tem!? Sama naj povem, da me, kot mlado mamo dveh otrok skrbi za moje in otrokovo zdravje in ravno zato sem se tudi odločila, da se naročim na pregled najprej s to metodo,a sem dobila globoke pomisleke. Potem pa, če bi bilo karkoli narobe, grem do specialista. Moram pa povedati, da v svojih letih, kolikor jih štejem, sem dala že marsikaj skozi, zato se poslužujem tudi pranoterapevta, kajti, z mojo boleznijo bi lahko zdravniki meni naredili več škode, kot koristi. Prav je, da so zdravniki in zdravilci, saj se sama poslužujem obojih, ker v oboje verjamem. Je pa res, da nam včasih eni ali drugi ne morejo pomagati. LP

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. mar 2010 11:06

noma je napisal/a:
Morda bi pa tisti, ki se z zadevo poklicno ukvarjate, preverili še alternativno metodo, pa očitno res ni posluha za karkoli drugega, že ta forum je to pokazal. Takoj hop po drugače mislečih. Pa veste zakaj "drugače misleči", zato, ker že vrabci na strehi čivkajo kako gnilo je naše zdravstvo. Predvsem bolj ozaveščeni razmišljamo tudi o drugih rešitvah za naše zdravje, ker se zavedamo, da samo zanašanje na uradno zdravstvo ni perspektivno. Bojim se, da dokler na svoji koži ne probaš, se ti o dejanskh razmerah v zdravstvu niti ne sanja. Malo poznam razmere in me je groza. Kolikor pa jaz razumem stvari, gre pri metodi breastscana za diagnostiko, zdravljenje se pa itak vrši v uradnem zdravstvu - če seveda prideš pravočasno na vrsto. Predvsem sem pa za preverjanje zdravstvenega stanja po obeh metodah! Nekorektna se mi zdi urgenca administratorja. Saj nihče ne trdi, da Kulinarična Slovenija odgovarja za vsebino foruma. Zaprite forum, če ne dovolite ljudem vsaj malo misliti s svojo glavo. noma
Kolegica, imam en ponesrečen občutek, da mešaš vzroke in posledice in da eno jezo nadomeščaš z drugo. Tisto poslploševanje o vrabcih, ki čivkajo, kako gnilo, da je zdravstvo.... In nekaj, kar je v uradnem zdravstvu, to je pa tvojem že po definiciji zanič. Takšen apriori zavarčevalni odnos do nečesa, kar ima vendarle svoja pravila, še nikoli ni prinesel nič dobrega. Medicina ima svoja pravila in če se naredi odstop od njih se vidi in se tudi sankcionira in popravlja. Tudi administriranje v medicini ima svoja pravila. Verjetno nas je veliko, ki imamo s konkretnimi administriranji pri konkretnih zadevah kakšno ponesrečneno izkušnjo. Ampak zaradi tega, če imamo ponesrečeno izkušnjo, še ne pomeni, da bomo kar odnehali. Bomo zahtevali ponoven prglede, drugo mnenje, bomo vlagali pritožbe in tako naprej. Endokarditis, pa zaklopke, pa tumorji, tega zgolj z zdravilci ne bo nihče pozdravil. Ti, draga noma, ne želim težke bolezni, da ti ne bo treba na sebi preverjati tvojih trditev. Čeprav se mi zdi, da je tvoj največji sovražnik to, da si blazno jezna, ker iz pisanja veje ven ena ihta. Jezo pa v resnici lahko popraviš predvsem sama. Vendelina jr.

BrinaM  

član od: 28.2.2013

sporočila: 2

28. feb 2013 16:35

Spoštovani,

pri brskanju po spletu sem slučajno naletela na vašo temo z raznolikimi mnenji in komentarji. Sem zdravnica, sppecialistka ginekologije in porodništva s 15 letnimi izkušnjami z delom v ambulanti zdravstvenega doma v okolici Ljubljane. 

Tudi v samih ambulantah je dnevno vse več vprašanj na temo bolezni dojk. Vesela sem, da smo postali osveščeni, željni novih informacij, načinov in postopkov zdravljenja. Ena izmed novosti je vsekakor tudi metoda Breastscan za preventivno diagnostiko dojk. Zagovarjam novosti, z navdušenjem pa podpiram tiste, ki rešujejo življenja. In metoda, o kateri ste se razpisale, to zagotovo je. Žal je slovenski mamografski lobij močan v svojem bistvu, da zagovarja svojo opremo (mamografske aparate op.p.), ki pa je, roko na srce, sicer tudi pomembna kot vidik diagnostike, pa vendar nevarna, predraga in velikokrat nenatančna. To ni kritika mamografiji, želim povedati le, da ni ena in edina oziroma ima kot taka omejen vidik videnja, pri določenih primerih (kot so na primer mlajše ženske, do 37 let) pa je povsem neprimerna. Diagnostična metoda Breastscan je med drugim del slovenskega znanja, morda je težava v tem? Ne vem in ne želim vedeti. Veseli me le, da je metoda med tem v svetu postala uspešna, pridobila dovoljenje za uporabo v mnogih državah po svetu, med drugim tudi t.i. FDA test v Združenih državah, kjer je postopek pridobivanja teh potrdil eden najtežjih na svetu. No, Slovenija je očitno tu še strožja, saj ni le uradnih kriterijev, temveč je zelo pomemben kriterij "komu in koliko", če se spustim na aktualno raven koruptivnosti vodilnih javnih uslužbencev, predvsem v zdravstvu.

Ženske imamo srečo, da v Sloveniji ta dopolnilna metoda vseeno je, čeprav samoplačniško. Gre za možnost dostopanja do komplementarne diagnostike, ki je v povezavi z mamografijo in/ali ultrazvokom natančna v več kot 95 %. Kot samostojno metodo pa jo predvsem priporočam za mlajše ženske in ženske v rizičnih skupinah, saj se lahko merjenja z njo ponavljajo, medtem ko se z mamografijo ne morejo v pogostih časovnih intervaih zaradi invazivnosti (sevanja).

Zaključim naj s tem, da sama in veliko mojih kolegov ginekologov, svoje paciente redno pošiljamo na diagnostiko dojk z metodo Breastscan. Ker vejrmamemo v znanost, ker želimo pomagati, ker smo odprti navzven in beremo analize iz tujine in ker so za nas klinični testi, narejeni v svetu, enakega ali celo večjega pomena od kliničnih testov onkološkega inštituta v Ljubljani. Je že res, Ljubljana ni Amerika in žal nikoli ne bo. 

Veliko zdravja vam želim.

 

 

BrinaM

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

1. mar 2013 8:50

Čeprav KulSlo ni najprimernejše mesto za strokovno polemiko, si bom dovolila nekaj pripomb. Onkološki inštitut, ki je referenčna ustanova pri zdravljenju raka dojk v Sloveniji, zaenkrat še vedno odsvetuje breastscan (termografija dojk) kot presejalno diagnostično metodo, ker po svoji natančnosti ne dosega drugih diagnostičnih slikovnih preiskav (ki pri raku dojk niso samo mamografija, ampak tudi ultrazvok in slikanje z magnetno resonanco; zlasti zadnji dve zelo pogosto uporabljamo pri mlajših ženskah in tistih, ki sodijo v skupino z visoko genetsko ogroženostjo za zbolevanje za rakom dojk). Ker kolegica v tekstu navaja, da je breastscan alternativa mamografiji, pri tem pa ostalih slikovnih diagnostičnih metod niti ne omenja, gre za navadno retorično prevaro, znano pod imenom "pretepanje slamnate lutke". "Odobritev" s strani FDA pomeni, da je naprava varna za uporabo, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je uporaba naprave tudi strokovno priporočljiva. Če že omenjamo FDA, bi bilo najbrž na mestu tudi posredovanje mnenja FDA glede strokovne priporočljivosti termografije dojk, ki je, kot se da iz navedenega linka razbrati, negativno. http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ In namigovanje o koruptnosti celotnega sistema odkrivanja raka dojk s strani nekoga, ki priporoča drago, strokovno odsvetovano in po vrhu tega samoplačniško preiskavo z argumentom, da jo "je moč tudi večkrat ponavljati", izzveni vsaj za moj okus direktno nespodobno. Kot sem rekla že na začetku teme, sapienti sat. lp, proxima

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

1. mar 2013 10:14

Citiram: "Ženske imamo srečo, da v Sloveniji ta dopolnilna metoda vseeno je, čeprav samoplačniško. Gre za možnost dostopanja do komplementarne diagnostike, ki je v povezavi z mamografijo in/ali ultrazvokom natančna v več kot 95 %. Kot samostojno metodo pa jo predvsem priporočam za mlajše ženske in ženske v rizičnih skupinah, saj se lahko merjenja z njo ponavljajo, medtem ko se z mamografijo ne morejo v pogostih časovnih intervaih zaradi invazivnosti (sevanja).

Zaključim naj s tem, da sama in veliko mojih kolegov ginekologov, svoje paciente redno pošiljamo na diagnostiko dojk z metodo Breastscan. Ker vejrmamemo v znanost, ker želimo pomagati, ker smo odprti navzven in beremo analize iz tujine in ker so za nas klinični testi, narejeni v svetu, enakega ali celo večjega pomena od kliničnih testov onkološkega inštituta v Ljubljani. Je že res, Ljubljana ni Amerika in žal nikoli ne bo."

 

Torej dajete, spoštovana zdravnica, v nič stroko in me boste zato večkrat pošiljali na drage samoplačniške preiskave? Namesto na brezplačne v dispanzerje in bolnišnico ali zdravnikom s koncesijo?

Dajte no potem vsaj neha pridigat o koruptivnosti javnega zdravtsva, ko pa vi k plačljivim uslugam usmerjate bolnice. Kdo zdaj tu na čigav račun služi?

 

mamamia

MAPER  

član od: 17.9.2007

sporočila: 83

1. mar 2013 21:37

Moram pristaviti svoj piskrček, ko se že tako prepirate zaradi enega samega vprašanja. Sama sem takrat šla na ta pregled in ni mi žal. Takrat sem bila tudi premlada za mamografijo, saj je ne priporočajo pred 35. letom starosti. Kar so mi ugotovili, da je bilo "narobe", sem si uspešno pozdravila, nisem pa bila na mamografiji. Danes je vse o.k. Mislim pa tudi, da niso nikakršnji mazači in tudi oni poznajo svoje področje, tako kot zdravniki za mamografijo.

BrinaM  

član od: 28.2.2013

sporočila: 2

5. mar 2013 21:06

Spoštovani,

 

žal so naša mnenja različna. Namesto, da bi stopili skupaj s ciljem v korist ženskam, si mečemo polena pod noge, pri čemer smo na slabšem vsi. Tipično slovensko. Da, kar nekaj nas je, ki suvereno pošiljamo paciente na dodatne preiskave, četudi so le-te izključno samoplačniške. Stojim za tem, kar sem dodala na to temo, v upanju, da na stvari pričnemo gledati široko, v dobro vseh nas.

 

Kot zadnjič - veliko zdravja vsem.

 

Brina

BrinaM

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

5. mar 2013 21:28

Tipično slovensko. Ko zmanjka strokovnih argumentolev, sledi spoziv naj gledamo vsi široko. Kaj pa če pri tem še komu v žepu kaj odkrijemo?

In kdo komu meče polena pod noge? Kaj pa če kdo vas pozove, da stopite skupaj? Ali velja samo vaš poziv? Gorovim načelno.

Nismo vsi nepoznavalci nekega sistema. Vsi so luknjičasti.

In res, tudi jaz želim zdravja vsem, verjetno enako kot vsi mi tu drug drugemu. Že zaradi tega, da zdravstvu stroške prihranimo ...

 

Aja, ravno te dni imam mamografijo.

mamamia

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

5. mar 2013 22:39

Pozdravljene,

sem razmišljala, če naj se oglasim ali ne. Naš zdravstveni sistem je, kakršen je, v marsičem zelo dober, nekje drugje škriplje...Osebno sem predvsem z otrokom zadnjih 17 let doživela veliko. Imam izkušnje z zdravniki tako na eni strani odlične - specialist, ki obravnava sina dobesedno od rojstva dalje, je zdravnik z veliko začetnico in vzor marsikateremu. Po drugi strani sem doživela tako aroganco in verbalno in fizično agresijo nad takrat petletnim otrokom - s strani anesteziologa, da je bilo grozljivo in so morali kolegi poseči vmes. 

Kaj želim povedati - povsod je dobrega in slabega, tako v zdravstvenem sistemu kot pri človeškem dejavniku. Moti me pa posploševanje in pljuvanje po drugače mislečih.

Če je nekdo posredoval neko informacijo, je na strani prejemnika, da jo pri sebi sprocesira in uvrsti - med uporabno ali med šaro. Kdor prisega samo na uradno priznano doktrino - tudi prav, vendar se ni potrebno norčevati iz tistih, ki (na lastno odgovornost) poskušajo širše.

Mogoče sem še bolj občutljiva na to temo zaradi družinskega člana, kjer je sicer bila postavljena pravilna diagnoza, ni pa bil ugotovljen vzrok. Vzrok sem k sreči ugotovila sama, dokler pa ni bilo to klinično dokazano sem bila dobesedno deležna posmeha in arogance 2 zdravnikov, ker "to sploh ne more biti, vse je v moji glavi...ipd., simptomi netipični"  no potem se je eden izmed teh specialistov celo opravičil, da je to prvi tak primer v njegovi karieri...Vanja bi sicer rekla "da na internetu je vse res", ampak roko na srce, če znaš poiskati, najdeš.

 

Dragi moji, želim vam mir v duši in strpnost do drugače mislečh,

 

lp

robida

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti