Pleten šal ovratnik

mazika  

član od: 8.12.2008

sporočila: 39

tema odprta - 22. feb 2010 10:10 | ogledi: 4.910 | odgovori: 4

Vsem, ki se ukvarjate s pletenjem bi bila zelo hvaležna za kakšen namig ali celo načrt.

Rada bi na jopici, ki jo pletem naredila šal ovratnik, pa sploh ne najden nikjer načta kako se splete takšen ovratnik. Kje se začne plesti ali na zunanji strani in ga spleteš in potem prišiješ ali pentlje nasnuješ in nato delaš ovratnik in kako ujameš točno število pentelj.

mazika

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. feb 2010 22:20

Mazika, preden se lotiš šal ovratnika, ti toplo svetujem, da vadiš s klasično obrobo na jopici. Gre takole: na dve robni zanki se nasnuje tri zanke. Lahko to nasnuješ direktno na dele, ki so že dani skupaj (hrbet + dva sprednja dela). V našem plemenu ne šivamo skupaj, temveč kvačkamo skupaj (to je samo za intermezzo)...Obrobo bodisi nasnuješ direktno na te dele, bodisi obkvačkaš vse skupaj z eno vrsto neovitih petelj, od tu naprej pa z nasnutkom na okrogli igli. Ko enkrat to znaš do nule in nazaj, takrat se pa kvalificiraš za šal ovratnik (to je že medium level, ti si pa še pri beginnersih). Šal ovratnik se dela tako, da delaš obrobo in potem postopoma snemaš/zaključuješ zanke in ponavadi se te stvari dobijo kar v krojih v revijah (moja mati kupuje germanske štrikel-und-hekln revije predvsem zaradi tega, ker so tam dobri načrti za posamezne dele oblačil in te revije prodajajo v vsakem korektnem hipermarketu in ni pretirana cena). Plus fazon šal ovratnika je, da tanjšo obrobo delaš z bolj drobnimi pletilkami, ko pa prideš do dela, kjer bo širši, moraš zamenjati z debelejšimi pletlkiami. Tak bo ovratnik lahek, obroba pa ne bo raztegnjena. Ozrioma, dokler nimaš dovolj grifa, ne tega delati "na slepo in na probamo in kar nastane, nastane". Siceer je pa zdaj itak pomlad pred vrati in preveč štrikanega okrog vratu za to sezono itak ne funkcionira, tako da imaš morje časa, da se naučiš tega. Vaja dela mojstra. Vendelina jr.

mazika  

član od: 8.12.2008

sporočila: 39

23. feb 2010 11:32

Vandelina, hvala za odgovor ampak moram ti povedati, da mi ni še povsem jasno, kako se stvari lotiti. Najprej ti moram povedati, da sem v svojem življenju že ogromno preštrikala in prekvačkala. To počnem že več kot 30 let, a šal vratnika se nisem še nikoli podstopila delati. tudi nekaj revij sem že pregledala pa nič ne najdem. Skoraj vse razumem, kar si napisala. Prosim povej mi samo še to, kako jemlješ gor vrstice, ker je šal vratnik na ovratniku oz. na zadnjem delu ovratnika najširši , potem pa (ker imam V izrez) ves čas pada po širini. Kako sedaj to narediti? Še to ti moram povedati, da sem v bistvu narobe napisala, ko sem rekla, da pletem jopico, ker pletem pulover, pri katerem se nekje na 1/3 višine začne odprtina ca 5 cm široka in se nekaj časa dela naravnost potem pa gre v V izrez do ramen.Če sem napisala razumljivo ne vem ampak izgleda tako kot nekakšen Y oz kot je bila včasih oznaka na avtu YUGO kjer je bil repek pri Y kot da bi bil dvojni. mazika

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

23. feb 2010 15:48

Ne vem, če ti bo odgovor všeč, oziroma, če bo zadostoval.

Šal ovratnik naj bi se izdelalo posebej-ločeno od jopice, ker naj bi bil tudi tako narejen , da bi smer pletenja potekala vzdolžno. Žal v mojem albumu ravno te jopice ni.  To se pravi, da je običajno potrebno prednji del jopice, levi in desni del narediti kar precej ožji kot običajno, ker naj bi gumbi prišli na delu, ki se potegne v šal ovratnik. V kolikor boš pentlje nasnula na celotnem delu in potem pletla, to ne bo pravi šal ovratnik.

Če bom uspela najti kakšno sliko ali navodila, ti jih pošljem.

lp

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. feb 2010 13:21

Mazika, ne jemljejo se zanke gor, temveč se snemajo. Oziroma, tole je morda malce ponesrečen način komuniciranja, bolje enkrat videti kot stokrat slišati... Bo še najbolje, da greš v knjižnico, tam imajo zanesljivo kake "burde" ali druge "štrikermuster" revije in ti bo bolj jasno. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti