Goji jagode

Thompson  

član od: 9.1.2014

sporočila: 2

29. jan 2014 11:38

Spoštovani g. "dubajc"

 

prosil bi vas za informacije, kje kupiti Barbarum sadiko!? Se jo da dobiti pri vas mogoče? Proti plačilu, seveda!

Prosil bi, če mi lahko sporočite na mail ribbojan@hotmail.com

 

PS: Mogoče ste to že kje v tej temi omenili, a žal ne utegnem prebirati vsega..!

 

Hvala že vnaprej!

 

 

dubajc je napisal/a:

čarodejka je napisal/a:

Tudi moje rastejo bolj za svoje preživetje, kot pa za kaj pojest. Mož se mi samo smeje, ko posadim kakšno "novotarijo". Tudi okus ni bogve kaj, je bolje posaditi ribez ali malino. Ko sem bila lansko leto na predavanju, ki ga je imela Ruth Podgornik Reš, je tudi ona rekla, da so jo razočarale (čeprav me je najprej ravno ona navdušila). Počasi prihajam do tega, da je najbolje saditi tisto, kar raste v lokalnem okolju že 100 let, če bi rasle fige, bi jih najbrž že naši predniki sadili.



čarodejka

 

Pozdravljena

Strinjam se s tabo, da okus Goji jagod "ni bogve kaj". Okus je grenak, semena v sadežih so velika in trda. Torej, te jagode so za konzumiranje precej "nemogoče". VENDAR TO VELJA SAMO ZA SORTO LYCIUM CHINENSE, ki se ne goji za konzumiranje, temveč samo za utrjevanje rečnih obrežij proti poplavam in tej sorti pravijo tudi "monster bush", saj je njena koreninska osnova izjemno agresivna in invazivna, kot je tudi sam zgornji del rastline.

Druga sorta, torej tista, ki je namenjena uživanju tako posušenih, kakor tudi svežih plodov ter nenazadnje tudi posušenih lističev, iz katerih delamo izjemno dober in neverjetno zdravilen čaj, je samo ena:

LYCIUM BARBARUM.

Tudi to sorto so v zadnjem desetletju oplemenitili, ji dodali oznako NQ1, kar pomeni, da izhaja iz Kitajske province Ningxia in je edina sorta, katerih sveži plodovi so blagega in sladkega okusa, izjemen okus teh jagod pa daje človeku neverjetno okusno izkušnjo.

Zakaj to lahko trdim iz prve roke? Ker imam prvi in do sedaj edini nasad Goji NQ1 jagod v Sloveniji. Po nekajletnem preučevanju teh jagod, sem v lanskem letu po dolgem iskanju uspel to sorto dobiti in jo tudi posaditi, zaenkrat "borih" 100 kosov sadik, ki pa sem jih že uspešno razmnožil in jih bom spomladi 2014 posadil še dodatnih 1.200. Že prvo leto, ko so bile sadike majcene in nebogljene, nekako "za zjokat", so na našem kraškem področju dobile "domovinsko"pravico, saj jim to naše trdo kraško podnebje, suša, burja, izjemno ustrezajo. Podobne pogoje imajo tudi v prej omenjeni Kitajski provinci.

Že v lanskem, torej prvem letu sadik, so le za svojo velikost bogato obrodile, sadeži so bili izjemno okusni in sladki.

Za probo sem posadil tudi 30 sadik Lycium Chinense, ki pa sem jih letos z veliko muke z nasada tudi uspešno odstranil. Plodovi te sorte so imeli grenak, zoprn in nedefiniran okus, podobno je bilo tudi s posušenimi lističi, ki po okusu preprosto niso bili primerni za pripravo čaja. V nasad sem lansko leto povabil tudi predstavnike Kmetijskega inštituta iz ljubljane, ki so vse moje teze tudi potrdili. Z njimi sodelujem še naprej.

V poduk kupcem sadik želim omeniti to, da se v prosti prodaji v drevesnicah prodajajo Goji sadike z oznako Lycium Barbarum, ki pa to NISO in so v glavnem uvožene iz Nizozemske. Te Nizozemske sadike so Lycium Chinense z okusom, ki ste ga ugotovile že same. Vprašali me boste zakaj ne prodajajo "pravih" in odgovor je, ker jih je prekleto težko dobiti, praktično nemogoče. Zakaj? Ker jih je izjemno težko razmnožiti.

Odprt sem za vsa vaša vprašanja na to temo.

 

lp

dubajc



dubajc

Thompson

boby  

član od: 9.8.2003

sporočila: 3

4. feb 2014 19:55

G. dubajc

Tudi jaz imam podobne želje kot gornji uporabnik in bi rad na Krasu nasadil  nekaj rastlin. Žal je moja domača sadika zanič (ne cveti, ne rodi). Zato vas prosim za naslov vrtnarije, kjer ste kupili sadike. Seveda jih z veseljem odkupim tudi od vas. Prosim za kontakt na moj email: zoyba1@gmail.com

lp

Robert

Robert Štilec

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

5. feb 2014 5:39

Imam samo eno , dobro rodi in ni prav nič zahtevna; jagode kar sproti pojemo.Okus je nekaj srednjega, malo trpek, ampak meni je všeč. In  če imajo le pol koristnih sestavin, kot jim pripisujejo, je namen dosežen, moda gor ali dol.

 Ker bi jih rada še malo za pozimi, sem dve sadiki in še nekaj drugih naročila kar po  spletu. Z naše razmere poceni( pri nas dvoletna sadike stane najmanj 8 evrov ),velike so cca 50 cm, lepe . Hitro dobvljeno , dobro zapakirano in označeno. Vse potrebne info. sem dobila po mailih.

Zelo zadovoljna torej in zagotovo bom še naročala pri njih. Stevijo recimo, te še nimam.

http://www.gojijagode.com/narocilo-sadik

lp Lučka

slepakura  

član od: 9.1.2007

sporočila: 326

22. feb 2014 16:41

 

www.goji-farma.si

 

 



Sporočilo je spremenil(a) slepakura dne 22. 2014 16:44

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti