Goji jagode

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

15. jul 2010 12:34

Spet jaz in goji jagode. Od nekod sem pobral, da bi naj goji jagode obrodile po treh letih. No, moja dva grma se za to ne zmenita. V štirih mesecih sta se iz 20cm visoke sadike spremenila v 180 cm visoka grma, ki cvetita. Že oplojeni cvetovi so se spremenili v zelene bunkice, ki bodo (upam) postali sadeži. Kako kaj pa pri vas? lp Vlado

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

29. feb 2012 13:21

Odgovor za mijamarija,ja goji jagode so zelo enostavne za gojenje,pri nas imamo okoli 6 grmov teh jagod,niso nič zahtevne glede tal in res zelo obilno rodijo.Samo,pri nas jih nima nihče rad,niti ptiči,razen brinjavka,ki jih je par pojedla,ostale sem nekaj podarila,tistim,ki jih imajo radi.Nekaj sadežev,pa je še sedaj na grmih,pač so se posušili.Jih pa ne bom odstranila,saj so kar lep okras z tistimi,vijoličnimi cvetovi in nato z oranžnimi plodovi.Predlagam ti,nasadi jih  v navadno zemljo,malo jih pognoji z kompostom pa bo,nič jih ne rabiš škropiti niti poleti zalivati.

antonija7

rina1234  

član od: 31.12.2011

sporočila: 86

29. feb 2012 23:31

Tudi mi smo prejšnje leto posadili 2 sadiki goji jagod, ki sta prišli iz Dolenjske in sicer na Obalo, (niso bile ravno poceni) Očitno jim pri nas ni bilo lepo, ker so bile v bližini lipe in trte in so jima listki malo poplesnili. Bilo je par lepih vijoličnih, ( če sem prav videla) cvetkovin to je bilo vse. Pognojeni sta bili, tudi zalivali smo, od njih pa nič. Tako, da letos je ena že zapustila svoje domovanje, druga pa je še v zemlji in samo čakamo, kaj bo.

 

Lep pozdrav iz Obale

rina1234

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

1. mar 2012 16:15

Pri meni tudi nič veselja - sadike so vse leto ostale iste velikosti, še listov niso delale, kaj šele cvetove! Parkrat je kazalo da umirajo, potem sem jih pospešeno zalivala in so preživele. Posajene so v zemljo s kompostom, na sončnem travniku. Imajo še eno sezono da se izkažejo, sicer bodo šle na kompost.

Lisa

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

1. mar 2012 17:37

Sadike goji jagode so bile lani povsod, še v Tušu pomladi po 6€, če se ne motim.Predlani smo posadili  dve, ena se je takoj posušila, druga pa je rastla v vse smeri neba.V višino skoraj 2 m, v širino kolikor smo ji dovolili.Vsaka vejica, ki je prišla do tal, je pognala korenine.Pa sem jo rezala, privezovala, usmerjala...Imela je preveč hranil (posadili smo jo na vrtu med jagodičevje na deblu), zato jo je napadla plesen.Rodila je, ampak so plodovi majhni in kisli.Jeseni sem jo presadila k ograji med maline, privezala k ograji, pa bomo videli kako bo z njo.

Ugotavljam, da so nas spet navdušili z neko eksoto, ki ni nič posebnega.Cvet je sicer lep, a komaj viden,enako plod.Mislim, da ima naša divja robida več vitaminov (ne me raztrgat zaradi mnenja), okus pa ima neprimerno boljši.Robida.

Vrtnarji so mi razložili, da so pri nas v prodaji dve opciji:podtaknjenci so cenejši (moj primer) in cepljene sadike, ki imajo lepšo rast in bolj rodijo.Oboji pa najbolje uspevajo v kakšnem suhem sončnem do polsončnem kotu.Pa škarje imejte v rokah vedno, ko greste mimo, da jih nadzorujete v rasti.Aja, pa ob avtocestah so jih sadili za utrjevanje brežin, torej so trpežne in jih ni treba ne gnojiti in ne zalivati razen ob sajenju.

jovita

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

2. mar 2012 11:41

Goji jagode same po sebi niso čisto nič prijazne za jest - mislim, da sem nekje celo prebrala, da jih je treba predelati. So precej kisle in malce trpkega okusa. Meni je moja sadika crknila, tako da imam doma vrečko kupljenih - sušenih plodov, ki imajo tudi precej "no ja no še kar" okus. Od začetka te teme do danes so jih očitno tudi pri nas dovolili prodajati (no vsaj moje so iz ene od obeh veledrogerij). Po priporočilu na vrečki sem enkrat skuhala čaj iz njih in je bil meni bljak in fuj, tako da občasno jem samo suhe jagode, te so še kar. Saj veste, takrat ko je v službi treba nujno nekaj pojest, čokolado in piškote ste pa iz preventivnih razlogov nehali kupovati.

Drugače pa, zgoraj so kot dober vir antioksidantov navedene bezgove jagode (tudi te se sme jesti samo predelane) in pred nedavnim sem imela možnost poizkusiti t.i. "terjak" - gre za zelo zgoščen sok iz bezgovih jagod. Rekli so mi, da se ga zalije z vročo vodo in pije kot čaj, čeprav je meni super okusen kar tako sam iz kozarca z žlico - okus ima malce po suhih slivah in kandiranem sladkorju. Žal ga ne smem preveč, ker dviga pritisk.

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

2. mar 2012 19:24

Če koga res zanima, te dni imajo v večjih TUŠ trgovinah sadike, tudi goji jagod.

rimljanka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. mar 2012 19:31

tinca je napisal/a:

Goji jagode same po sebi niso čisto nič prijazne za jest - m



Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

 

Meni goji jagode niti oblite s čokolado niso bile dobre, tako da....vsakemu svoje. Mislim, da niso prav nič bolj zdrave kot recimo borovnice.

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti