Kam po devetletki?

masters  

član od: 23.5.2009

sporočila: 188

7. feb 2010 9:39

jaz sem zdaj v 4. letniku gimnazije, sem pa sem se vpisal ker so me v gimnaziji zanimali vsi predmeti(razen slo.) in sem bil odličen skozi vso O.Š. Po 4 letih gimnazije oz. že prej sem ugotovil kaj me zares zanima, da bi počel v življenju. Imam pa približno 1/3 sošolcev, ki ne vem kaj iščejo v gimnaziji. 1/2 ur, še posebno zdaj ko smo v 4. letniku špricajo, ostalo 1/2 pa so itak samo prisotni in ne prisebni oz. delajo nemir. V razredu pa nas je več kot 32 kar jhe absolutno preveč za normalno delo. masters

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

7. feb 2010 16:14

Mislim, da nam tukaj dela preglavica različno tolmačenje besede "delavne navade" v smisli, tistega kar smo bili navajeni mi, in kaj so naučeni naši otroci. V smislu , takega dela kot so pletje, grabljenje sena, molža, in drugo tako delo, le teh navad danes ni več tako prisotnih pri otrocih. Vidim tudi svoje nečake, ki odraščajo na kmetiji, kjer zaradi amortizacije razna dela odpadejo.

V smislu, kot je napisala Ognjič-delo v šoli, interesne dejavnosti, teh pa imajo zdajšnji otroci več. To vidim tudi pri svojih. S težavo poprimejo za kakšno fizično delo, oziroma se ga na čuden način lotijo, kar se pa tiče učenja, imajo pa dosti boljše načine, kot sem jih imela recimo sama, ko sem še hodila v šolo.

Kako jim bo to pomagalo skozi dobo odraščanja pa bomo pač videli.

Bom prevzela odgovornost za ponovni napad nekaterin članic.

V šolo smo imeli roditeljski sestanek na temo odločanje za vpis na srednje šole, pomoč pri vpisu, informativni dnevi..

Veliko staršev z menoj vred je bilo nad tem sestankom izredno razočaranih. Dva ravnatelja sta predstavila svoji gimnaziji, za ostalo je zmanjkalo časa. Otrok usmerjat ne sme nihče več,na podlagi  rezultatov pri Nacionalnem preverjanju znaja, pa nam bodo lahko posredovali  kako in kaj. Osebe , ki otroka niti videle nikoli niso.

Res, da bi morali  starši poznati svoje otroke, vendar nam bi pomoč oseb, ki imajo izobrazbo in iskušnje iz takih stvari tudi prav prišle. Čeprav sem sama v to močno podvomila, ko smo pri drugi hčerki morali podpisati papirje za nadarjene otroke in so jo pri tem ivedintirali kod nadarjeno na področju, ki je niti ni veselil, niti ni posebno iztopala .Kar jim je tudi sama povedala.

(ne posplošujemmizarka(http://mizarka.moj-album.com/

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. feb 2010 16:43

mizarka, ne vidim posebnega smisla v predstavljanju gimnazij po OŠ. Smisel bi bil v predstavitvi poklicev. Splošne gimnazije imajo pač enak program. Vsekakor je smisleno obiskati na informativna dneva 3 lokacije (toliko se jih da), neposredno na šoli je možno videti več, vprašati več, običajno tudi dijake, učitelje posameznih predmetov. Na sami šoli se tudi vidi, kaj vse se na šolah dogaja, poleg pouka, seveda. In to kar nekaj pove o vzdušju na šoli. Meni osebno se to zdi zelo dragocena informacija.

Moram pa reči, da prvič sliši to, da bi ravnatelji hodili predstavljat svoje šole. Poznam primere, ko te povabijo bivše učence, zdaj dijake na posameznih šolah.

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

7. feb 2010 17:05

tudi pri nas na roditeljskem sestanku ravnatelji predstavljajo svoje šole, večinoma res gimnazije. klavdija

navylife  

član od: 11.5.2007

sporočila: 22

7. feb 2010 18:50

jaz imam ta roditeljski sestanek zdaj v torek.Prva točka so informativni dnevi in vpis v SŠ,druga pa zdravstveno stanje devetošolcev naše šole...imajo nekoliko obogateno prehrano v šoli,ker živimo na področju,kjer je dosti svinca v tleh,zemlji,rastlinah...Midva sva že malo naredila seznam,kam bova šla,pa na spletnih straneh posameznih šol malo pregledujeva predmetnik,organizacijo pouka,itd... navylife

sjaj  

član od: 16.10.2007

sporočila: 47

7. feb 2010 23:19

No, nas čaka to sicer šele drugo leto, ampak z velikim zanimanjem prebiram vaše zapise. To, da moram hčeri pustit, da se sama odloči in ji stat ob strani (brez pametovanja) je postalo že kot nekakšna mantra ... Zadnjič so imeli tudi pri nas predstavitve nekaj šol (3 gimnazije, kemijska, ekonomska, center srednjih strokovnih ...) In je šla poslušat - sama sicer oz. s prijateljicami. Ko smo se zvečer malo pogovarjali, je bilo prvo, kar je rekla, da ne bo šla na gimnazijo, da je to isto kot če bi še 4 leta hodila v osnovno šolo. Moram reči, da sem morala zavestno zapreti usta in potem nekaj reči brez pametovanja:) Z možem sva, jaz družboslovka in on naravoslovec in sva nekako pričakovala, da jo bo potegnilo v eno ali stran ... Pa je zgleda bolj po teti, ki je ekonomistka. sjaj

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

8. feb 2010 9:42

Nekateri starši peljejo na informativne dneve že osmošolce, tako lahko že leto prej vsaj malo razmislijo.

Po mojih izkušnjah preveč srednjih šol predstavlja predvsem svoje programe, ne pa poklica.

tulka

chappy  

član od: 3.7.2007

sporočila: 554

8. feb 2010 19:48

Pri nas se boma naslednje šolsko leto ubadali s tem kam po končani osnovni šoli.Imava pa namen že letos iti malo pogledati na zdravstveno šolo smer bolničar ali kozmetično.Nekako si želi iti na eno od teh dveh šol.Sama sem bolj za bolničarja in da potem če bo volja naredi še za zdravstvenega tehnika. chappy

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

8. feb 2010 20:12

chappy je napisal/a:

Sama sem bolj za bolničarja in da potem če bo volja naredi še za zdravstvenega tehnika. chappy

ON/ONA bo hodil/a v šolo, on/ona bo delal/a v poklicu, zakaj bi ti izbirala? Kozmetični tehnik je srednješolski program s strokovno maturo na koncu, poklic: kozmetični tehnik.

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

9. feb 2010 20:28

mi bomo šli na informativca za mizarja, anitram1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti