Pomoč glede sladke smetane in čokolade

bisagolf  

član od: 16.11.2008

sporočila: 135

tema odprta - 30. jan 2010 17:24 | ogledi: 45.238 | odgovori: 24

Pozdravljene

Mene zanima, kako je najboljše narediti kremo s sladko smetano ter stopljeno čokolado.

Ali je boljše, da najprej zmiksaš sladko smetano in nato dodaš raztopljeno čokolado ali pa, da sladko smetano in čokolado raztopiš skupaj na ognju in ko se ohladi nato zmiksaš?

Ali je na koncu isti rezultat, okus? Malo me je strah, glede segrevanja sladke smetane, saj sem brala na forumu, da je katera članica imela težave s miksanjem smetana, ker ni postala trda. Ali je to dosti odvisno katero sladko smetano uporabiš ali čokolado? Lahko se vzame kakršna koli čokolada npr. belo milkino čokolado?

Nagibam se pa, da bi delala kremo po receptu Dvojna čokoladna torta od Jade, kjer bi imela tri okuse, čokoladno kremo, belo kremo in belo kremo v katero bi dodala malo kokosa.

Hvala za pomoč

bisagolf

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

30. jan 2010 17:36

Kadar delam to kremo, vzamem na eno sladko smetano ( 250 ml) 10 dag gorenjka jedilne čokolade. Ponavadi količine za torto potrojim. Če je čokolade več, nič ne škodi. Razlomljeno čokolado dam v smetano in segrevam toliko časa, da se raztopi, ni treba , da zavre. Potem  je treba res dobro ohladiti, vsaj nekaj ur, še boljše je  čez noč v hladilniku. Drugi dan jo stepeš z električnimi metlicami. Se mi je že zgodilo, da sem jo mešala pet minut, da se je naredila, sem že skoraj obupala in se bala, da se ne bo zgostila, pa se je, spet drugič se je zgostila po minuti.

Vedno vzamem gorenjko, lahko je tudi kakšna druga čokolada.

Lijana

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

30. jan 2010 19:13

Bisagolf, lahko narediš na en ali drug način. Obe kremi sta dobri in čeprav sta enaki sestavini, rezultat ni enak. Katera krema je boljša, je pa odvisno od posameznika. Če se odločiš delat s kuhano smetano in čokolado in se bojiš, da se ti ne bo strdila, lahko dodaš Želatino Fix. Če se ti bo zdela krema z belo čokolado in presladka, lahko dodaš na koncu še mascarpone. Uporabljam čokolado iz Pekarne Vrhnika in nikoli nisem imela težav s strjevanjem.

stana

Volkica  

član od: 18.6.2008

sporočila: 59

31. jan 2010 1:10

Hmm ... priznam, da še nikoli nisem poskusila, da bi v že stepeno smetano dodajala čokolado . Ko delam čokoladno kremo, delam tako kot lijana, raztopim čokolado in smetano skupaj, ohladim, pa potem stepam. Je pa res pomembno, da je smetana dobro ohlajena, če se le da, jo pustim čez noč v hladilniku, in se mi je do zdaj še zmeraj lepo stepla. Volkica

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

31. jan 2010 8:01

Meni osebno je krema kjer v stepeno smetano dodam čokolado boljše. Drugače pa ratajo in ena in druga.

jade

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

31. jan 2010 9:03

Jaz vedno segrejem skupaj 1 l smetane in cca 300 - 400 g čokolade. Z metlico dobro premešam in ohladim čez noč. Lahko uporabiš tudi belo jedilno čokolado. Meni se samo enkrat ni hotela zmiksati, ker sem jo premalo ohladila. Čez noč je ravno dovolj. Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 31. 2010 09:05

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

6. feb 2010 13:45

Jaz sem ugotovila, da je vic tudi v tem, katero smetano uporabim. Ko sem imela 2x precejsnje tezave, ker sem hotela malo pogoljufat in uporabit kar "navadno" in ne alpsko, sem se odlocila da se tovrstnega eksperimentiranja ne grem vec. Zato priporocam tisto v svetlo modri embalazi, ali pa MU alpsko smetano. Cokolado pa najraje crno ( ni treba, da je ekstra za kuhanje)- jaz najveckrat Mannerjevo, lahko pa tudi en del mlecne. Pa se en trik: cokoladnim kremam vedno dodam scepec soli. In zraste na okusu se za par tock. T. teja-kit.

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

6. feb 2010 13:48

Oprosti, Renata, ne razumem vprašanja: zame je bila vedno "čokolada za kuhanje" navadna čokolada. Potem pa so bile še mlečna, z lešniki itd., pa v zadnjih letih še 60%-ne, 70%-ne in tako naprej. Verjetno imamo različni ljudje različna poimenovanja za iste stvari. Sem se na Kulinariki morala navaditi, da nekateri rečejo navadnemu pravokotnemu pekaču "pekač za potice" (zame je bil pekač za potice vedno okrogel z luknjo na sredini), krhkemu testu "piškotno testo" (ker se iz njega delajo piškoti - zame je piškotno testo kvečjemu slovenski izraz za biskvitno testo), vmešanemu testu, ki se začne "penasto vmešamo maslo/margarino", "biskvit" (zame je biskvit vedno predvsem iz jajc, morda s kakšno žlico tekoče maščobe), pa še bi se kaj našlo. Vedno pa se "bojujem" proti zamenjavanju vlečenega in listnatega testa, ker gre res za bistveno razliko. Oprostite "smetenju", gre pač za asociacije ... teta torta

renata69  

član od: 27.3.2007

sporočila: 1108

6. feb 2010 14:03

Malo sem se čudno izrazila,ja.Mlečno sem zamenjala za navadno.Teta torta,hvala za odgovor. renata69 http://renata69.moj-album.com/

andreaya  

član od: 7.12.2009

sporočila: 12

7. feb 2010 11:55

teja-kit. je napisal/a:
Jaz sem ugotovila, da je vic tudi v tem, katero smetano uporabim. Ko sem imela 2x precejsnje tezave, ker sem hotela malo pogoljufat in uporabit kar "navadno" in ne alpsko, sem se odlocila da se tovrstnega eksperimentiranja ne grem vec. Zato priporocam tisto v svetlo modri embalazi, ali pa MU alpsko smetano. Cokolado pa najraje crno ( ni treba, da je ekstra za kuhanje)- jaz najveckrat Mannerjevo, lahko pa tudi en del mlecne. Pa se en trik: cokoladnim kremam vedno dodam scepec soli. In zraste na okusu se za par tock. T. teja-kit.
Jaz pa s pariško kremo nimam problemov, četudi uporabim navadno smetano; tako ponavadi vzamem kar "navadno" sladko smetano Celeia s 35% mm, razen če vem, da se sladica ne bo še ravno isti dan pojedla, uporabim raje trajno (MU alpsko ali pa trajno od Pomurskih mlekarn). Z "navadno" smetano se mi krema celo hitreje in bolj čvrsto stepe, tako da je po moje rezultat pri uporabi "navadne" smetane bolj odvisen od % maščobe v smetani in pa od ohlajenosti same tvarine pred stepanjem; kot je že bilo omenjeno, najbolje pustiti kar čez noč v hladilniku + metlice in posodo dati pred stepanjem za 5 minut v zamrzovalnik. andreaya

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti