Kako naučiti otroka pravilnega učenja?

akim  

član od: 10.4.2007

sporočila: 141

28. jan 2010 13:34

Preberi knjige Vida Pečjaka: - Poti do znanja: metode uspešnega učenja - Učenje, spomin, mišljenje - Pripravljanje na izpit - Hitro in uspešno branje akim

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

28. jan 2010 13:49

uuuuuuuu Teka ko si napisala da ima sin slabo koncentracijo si mi povedala vse-imam to doma,hči 4 razred. pri nas je tko,se ima na primer za naučit družbo ,se uči pol ure ,neki bere...in obupa,začne da to pa ona ne zna in nikoli ne bo znala...in sem našla rešitev,snov preberem tudi jaz,pa magari zvečer ko gre ona spat in potem jo vprašam drugi dan kaj je ona prebrala in mi pove,z pogovorom jo dopolnjujem in ji razložim na čim bolj preprosto....in ko vidi da vse ni tako grozno si stvari zapomne....ma ne morem ji rečt pri teh letih zgini se učit ker ne bo nič naredila,samo postane potrta in včasih še jok kje na skrivaj. saj nam odraslim tudi paše če nam kdo priskoči na pomoč ko kaj ne gre,se ne znamo lotit stvari...dobiš potem kar nek zagon in veselje,če pa bi meni kdo rekel boš že naredila neko stvar ki se jo še lotit ne znam v štartu bi me zmedlo. niso vsi otroci enaki,pri nas ta večja punca 5 razred ne vem da jo imam,vse sama naredi za šolo,še ta mali pomaga pr nalogi. S tem načinom učenja in pomoči sem dosegla pri njej da postaja vedno bolj samostojna ,jo pa vsak dan vprašam kaj so se učili,ocene in če kaj ne razume. dopolnilni pouk je pa ...ne vem no....men pravijo otroci ,da tako fajn razložim,da bi komot šla učit v šolo....včasih je sin -4 letnik sedaj povedal v šoli da ga mami nauči,a veste kaj so mu rekli srednješolci blagor tebi da imaš takšno mami,jaz sem pa mislila da ga je sram povedat.Teka kar kontaktiraj me,saj veš da imam izkušnjo z šolo-otroci. kuharca37

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. jan 2010 14:19

Čakaj, če ima "krajši čas za koncentracijo in težjo dojemljivost"...in če je to ugotovljeno na testiranju, potem bi morala šolski pedgag in ravnatelj malo pourgirati na službo, kjer so delali testiranje, da naj vendar napišejo odločbo, ker je totalno neodgovorno se igrati z otrokom, ker en birokrat ni zmogel spisati odločbe. Naslednja stvar: če vodstvo šole vidi svoje poslanstvo v tem, da otrokom omogoči, da razvijejo svoje talente, potem to lahko naredijo, odločba gor ali dol. Čisto vedno se da za kakega otroka, ki mu v enem trenutku evidentno gre slabše ali počasneje organizirati drugačen način opravljanja obveznosti. Če otrok ne more spisati kontrolke v eni šolski uri, se vedno lahko organizira npr, da to piše sam kje kakšni dve uri in si vzame čas za kakšno pavzo (te stvari se z malo volje dajo organizirati za hiperaktivne otroke ali tiste z dislektično motnjo) - jasno, da nima stika s kakšnim suflerjem ali plonkceglcem.... Pa saj bi moral biti en osnovni pedagoški etos, da se otroke nekaj nauči in glavno, da se nauči, pa magari, če se nauči na psoeben način. Pa saj ne kličem po nekih Hellen Keller v šole. Samo malo osnovne moralnosti bi moralo zadoščati. Hudiča, pa naj se vendar vodstva šole zavedajo, da je osnovka ne samo ustavna pravica, temveč je ustavna dolžnost, da se ljudem omogoči osnovna izobrazba. In je ustavna dolžnost, da se omogoči čisto vsakemu, da to poskusi (ni treba takoj otrok riniti v neke "centre za take"). In je ustavna dolžnost, da se pomaga tudi tistim, ki se v tem sistemu na trenutke ne znajdejo najbolje. Ker, če dobro premislimo, niti nadarjeni ne dobijo vedno dovolj spodbud, niti tisti, ki so morda malce počasnejši, ne dobijo dovolj pomoči. Pa to je za moj okus totalno nemoralno. Vendelina jr.

čvekica  

član od: 23.10.2008

sporočila: 62

28. jan 2010 14:21

Tudi jaz imam iste težave kot Teka, prav tako sina v 7. razredu, na testiranje sicer nisva šla. Prav tako iščem različne načine kako mu snov približati in razložiti, vendar večjo oceno kot trojko letos še ni prinesel, čeprav se zelo obremenjuje z učenjem. Pravzaprav ni skoncentriran na učenje, ampak na to kolikšno oceno bo dobil. čvekica

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

28. jan 2010 14:30

joj, jaz ti ne znam svetovati. sicer sem v šoli kar uspešna, samo še vedno zase trdim da se ne znam učiti oz piflati, čeprav sem na izrazito takem faksu. fora je da sem za učenje lahko skoncentrirana le kratek čas in zato sem zdajle ko bi se morala učiti farmakologijo seveda za računalnikom :s bannanna_v_slo ;)

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

28. jan 2010 14:43

Teka, absolutno pritisni na šolo. Otroku z priznano motnjo morajo takoj priskočiti na pomoč. Pri nas imamo tudi službo, ki se ukvarja s tem, da pomagajo otroku, da se pravilno uči. Sama sicer nimam za enkrat še tako velikih težav, Čeprav je hči letos malo popustila v šoli, zato, ker ji je do sedaj zadostovalo samo poslušanje, letos pa kot kaže to ni več dovolj. Odšla je do svetovalke in ji je zelo lepo predstavila načine učenja.Rezultati se že kažejo.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

28. jan 2010 16:35

Če je poba dobil dve uri tedensko individualni pouk iz slovenščine in matematike (po testiranju), potem to pomeni, da odločba JE ŽE in da šola to MORA izvajati. Poleg tega so učenci, ki imajo DSP (dodatno strokovno pomoč - tako se pač ta hec imenuje), upravičeni tudi do prilagojenega pisanja preizkusov znanja. Kakšne so pa te prilagoditve, pa piše (zagotovo) na odločbi, ki ste jo dobili tudi na domači naslov. In šola jo je tudi dobila. Te prilagoditve so različne od primera do primera.

Bi pa opozorila še na en problem v zvezi s kratkotrajno koncentracijo. Ti otroci imajo šole že tako ali tako čez glavo - normalen pouk, ure dsp, pa še doma jih po možnosti "morijo" z učenjem. Torej se ti mora res zmešat oz. v takem primeru - šolo in učenje začneš sovražit - na žalost. To je začaran krog, ki ga naše šolstvo ni sposobno prekinit.

Lej, nič konkretnega pri učenju ti ne bi vedela svetovati - pojdite v šolo, zahtevajte nekoga od odgovornih in se pogovorite o odločbi in o njenem izvajanju.

lp

p.s. Odločba se normalno izda nekako 2-3 mesece po sprožitvi postopka.

cervus

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

28. jan 2010 20:54

vidim, da nismo edini s temi težavami. Tudi naš nadebudnež mi krepko kravžlja lase, za njega je dobra že slaba dvojka, vmes pade še kakšna trojka in potem se neha. On se enostavno noče učit, vse drugo je za njega bolj pomembno kot šola. Pa mi pravijo, da še ni prišel njegov pravi čas, da bo bolje ko bo šel naprej. Tako ga letos nič ne priganjam k učenju, samo opomnim ga če se je kaj učil, on mi seveda reče da se je. Hodi pa na inštrukcije iz matematike, se sam dogovarja in hodi po potrebi in plačuje iz svojih prihrankov (dogovor). Moram reči, da se pozna. Ugotavljam pa tudi to, da letos večkrat prime knjigo v roke. Mogoče ga je malo zaskrbelo, ker letos zaključuje, in za njegovo šolo ni razpisanih prav veliko vpisnih mest, si pa tja želi. Sem mu svoje že povedala in daleč je penzija, da delaš nekaj kar si ne želiš.. Drugače smo pa tudi pri nas imeli težave s koncentracijo, vsak najmanjši šum ga je zmotil, pa saj ga še sedaj. anitram1 Sporočilo je spremenil(a) anitram1 dne 28. 2010 20:58

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

28. jan 2010 22:40

Hvala vsem, za uspodbudne komentarje. ELAPHUS, smo že dobili odločbo iz zavoda, ampak smo z svetovanjem šole, podali ugovor, češ da je za toliko težav dve uri tedensko premalo. Ugovor smo dali začetek novembra, na zavodu pa so mi rekli da se bo komisija ponovno sestala spet januarja. Tako da vsak dan čakam pošto. Pa tudi to imaš popolnoma prav, da ima že šole in učenja čez glavo v šoli, potem pa še doma. Pa je treba... Teka Sporočilo je spremenil(a) Teka dne 29. 2010 07:12

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

29. jan 2010 7:47

Prebral vsa mnenja. Osebno se mi zdi, da je to vse zelo različno od otroka do otroka ( bravo kuharica37, se mi zdi, da je ona zelo lepo napisala ). Jaz sem stari nejevernež in v " institucionalne rešitve " ( take, ki jih določi sistem, s psihologi in celo mašinerijo ) ne verjamem. Na nek način, je treba doma poiskat rešitev, podobno kot to dela kuharica ali antiram1 ( antiram1, meni se zdi tvoj otrok genijalen, spodobi se pa ne, da bi takšen rabil/hodil na inštrukcije, verjamem, da boš nekak našla možnost, da ga tolk motiviraš za šolo, da mu to ne bo potrebno, morda, kakšne " interesne dejavnosti " na šoli, niti ne vem kaj sploh obstoji ).

 

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti