Dan spomina na holokavst

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. jan 2012 17:46

In še nekaj, Slovencem pač ni blazno težko obsojati programa nad Judi. Ker je pač tako, da Sloveci in Judje ravno nikoli niso imeli kakšnih silnih stikov in v bistvu se zelo slabo poznamo (mimogrede, septembra je vsakoletni dna Judovske kulture v Slo.) in tako tudi med drugi svetovno vojno niso Slovenci delali nobenih nečednosti nad Judi.

Ko pa pride zgodba v malo bolj domače vode, ko se začnemo šteti na partizanske in na bele familije (mimogrede, a  obstaja kdo, čigar družina živi tule več kot 70 let in ki med svojim nimai prednikov na obeh stranhe?), takrat gremo pa takoj v bolj bojevite prestave. Pa v simbolne napade. Tisto o "krvavi zvezdi" , grem stavit, ni zraslo na mizarkinem zeljniku, ona je brzčas zadevo pobrala od nekoga, ki ga doživlja kot intelektualno avtoriteto. Bi rekla, da je tale simbolizem prišel iz krogov, ki so blizu  idejno-političnega vrha RKC. Mene vedno, kadar začne nekdo iz teh krogov kvazibiblično in apokalipitčno govoriti o krvavih simbolih, prime, da bi rekla, da je križ tudi blazno kravava zadeva. Resnici na ljubo, enkrat je nekdo v družbi res tako najedal, da sem to tudi spustila in je bila potem dolga tišina...... Ne zaradi tega, ker so na njem križali prve kristijane. Temveč zaradi tega, ker so v imenu širitve krščanstva pobili mnogo staroselcev (Latinska Amerika, križarske vojne) in ker so v imenu pravih kristijanov proti manj pravim v imen inkvizicije pobili mnogo ljudi. In institucija, ki ima v svoji zgodovini toliko stoletij krvave preteklosti, naj izvoli to upoštevati, vedno in vsakič, ko jo prime, da bi drugim kaj očitala.

In naj raje pogleda, koliko rezerve ima v širjenju  in vzgoji osnovne krščanske ljubezni (ali pa jo v resnici zanima zgolj in predvsem kšeft, nepremičnine in neobdavčeni prihodki) in ali v resnici želi razmišljujoče ljudi, ki dajejo roko v pomoč in pozdrav nasproti prihajajočemu v svojih vrstah, ali pa so ji ljubše ovčice.

Ker razmišljujoči ljudje znajo prebrati tudi kaj daljšega, kot so molilni obrazci. Npr. razlage enciklik. Npr. razlago enciklike De Divini Redemptoris iz 1937, ki je nastala zaradi prevelike bližine papeža Pija XII s fašisti in nacisti in ki je idejno apologizirala kolaboracionizem.  Tako da, tisti, ki misli, da je v "reprezentanci brez greha", naj kar meče kamenje.... Anybodiy? No, saj sem vedela.

Vendelina jr.

adalbert  

član od: 2.2.2008

sporočila: 285

30. jan 2012 18:45

Joj,joj, kdaj bomo začeli spoštovati tudi drugo mnenje in se ne počutili ogrožene! ljudje če kdo omeni Boga je že opljuvan, če omeni partizane zopet.Ko bomo razumeli da so na eni in drugi stani, bili,so in bodo, dobri in slabi ljudje,to je nekaj normalnega.To piše zgodovina.

Kam naj obrnem, na levo ali desno.Starši po moji mami so bili pod fašisti zaprti, ker je bil sin pri partizanih,oče je  zatem umrl v taborišču,starši po očetovi strani so bili izgnani ker so "preveč" vedeli o likvidaciji.Nikdar res nikdar nisem zaslutila iz ust staršev sovraštvo, ker se je zgodilo kar se je zgodilo.Šele ko so sorodniki iz tujine začeli prihajati na obisk, smo izvedeli kaj se je dogajalo,toda moja ideologija se je že tako izoblikovala da se jo držim in sem ji zvesta še danes. 

Bodimo strpni in spoštujmo drug drugega!!

adalbert

Smeti  

član od: 20.5.2009

sporočila: 14

30. jan 2012 23:10

Sicer pa Pij XII ni edini papež, ki je kolaboriral z nacisti ... Ni treba tako daleč nazaj. Pa tudi pri nas bi se našel kakšen Rožman ... Pa seveda tudi kakšen Čedermac, ampak se bojim, da je takih bolj malo.

Skozi stoletja so si roke mazali s krvjo, sežigali knjige, na grmadah je v imenu vere zgorelo na tisoče žensk, znanstvenikov, drugače mislečih, tistih, katerih premoženje so si prilastili, katarov, pa seznam še zdaleč ni končan. Župnikom zapovedujejo celibat, zato da po njih nihče ne deduje, pa še kakšen razlog bi se našel. Če se spravijo nad otroke, se skrije pod preprogo, javnost pa je tako mnenja, da se dekleta sama ponujajo ... Dobro, razumem, da je človek veren. Prav. Ampak, kako si lahko zatiskate oči pred vsem tem?

Homoseksualnost je bolezen? Vas prosim? In o tem bomo sedaj referendumirali? O čem točno se bomo odločali? Da gremo nazaj v sivi srednji vek? Pa me naj nekdo prepriča, da sta nasilen oče in pijana mati bolj ustrezna starša kot pa ljubeči istospolni par? Saj so tudi pankrte zaničevali (Samorastnike kot posnetek stanja pri nas najbrž poznate), se ve kdo. Pa vsi samostani na Irskem, kjer so do pred nedavnim strahotno mučili otroke (filma Magdalenke in Pesem za razcapanca to subtilno opisujeta).

Zakaj bi sploh kdo potreboval tako institucijo? Da mi bodo povedali, na katero stran se naj postavim na volitvah, da bodo dobili, česar še nimajo? Oblasti? O, ja, to jim je všeč. Že od vekomaj. Zaželeno je tudi takojšnje pokristjanjenje otrok, vzgoja v šolah v duhu kreacionizma, ker je potem lahko prepozno in duh uide. S pomočjo kakšne knjige o evoluciji npr. Ali pa kasneje kakšnega Dawkinsa, Inkvizicije, Razkritega krščanstva, Vatikana, d.d.

Sedaj so bili na udaru ljudje z juga, ne morete si misliti, kakšno legitimnost je to sprožilo. Samo malo poslušajte ljudi. Če imate v Ljubljani še kolikor toliko sreče pred šikaniranjem, smo toliko bolj na udaru ljudje po vaseh. Ali si v nedeljo v cerkvi, ali pa te ni. Ker smo komunajzerji, levaki, trenirkarji, ljudje z roba ... In nenazadnje - da ne govorimo o vseh živalih, katerih krvoločne poboje Cerkev odkrito podpira. In kakšen je njihov odnos do žensk. Še vedno.

Oprositite, ampak mene v nedeljo tam ne bo. In do konca bom zagovarjala načelo enakosti, pred bogom, če je komu tako bolj všeč, podpiram homoseksualnost, splav, ne bojim se tujcev, Judov, muslimanov, budistov, spoštujem živali in menim, da ženske podpiramo tri vogale pri hiši 

Inja

 

 

 

Smeti

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

1. feb 2012 19:42

Tudi sama govorim podobno in se strinjam z napisanim, zato  ne bom ponavljala. Vsa obtoževanja niso in ne bodo namestu.

franciska

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. feb 2012 10:16

Smeti, popravila bi te edino v tem, da ženske podpiramo vse štiri vogale, pa še petega, če je treba. Sicer pa ni kaj dodati.

 

naor

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

2. feb 2012 17:04

Joj, a tudi na tem forumu (((

Življenje ni lahko, a vojna se je končala 66 let nazaj! Če želite nadaljevati vojno levo-desno, se obrnite na forum katerega izmed največjih slovenskih portalov, tam je tega v vsaki temi več kot preveč. Dopuščam tudi politične teme (a jih ne maram zelo na tem forumu), a v nekih okvirih. Zato se prosim vrnite v okvir, sicer bom temo zaklenil. Ali pa, kot svetujem, obiščite kakšen forum, ki je narejen za zmerjanja med levimi in desnimi. Drugega kot levo - desno tako v Sloveniji ne obstaja. Mislim, da ima življenje še druge dimenzije. In tele politične so vse , zato predlagam raje kakšno dimenzijo, kjer bo .

Torej, prosim za strpnost vseh udeležencev, sicer bo tema šla pod ključ.

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

2. feb 2012 20:57

Ja, Jernej, se strinjam, ne bit nestrpni, ne razumem pa, kdo je kateremu stopil na žulj?

Nekoč sem prebrala to, ne spomnim se avtorja ; BREZ ZGODOVINE NI PRIHODNOSTI

 

franciska

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

2. feb 2012 21:24

Jernej, se strinjam z tabo. Politike in deljenja je dovolj drugod in res ne vidim potrebe, da bi se še tule ločevali, kdo je za  belo ali črno. Raje bi bral o tem, kdo ali katera skuha boljše kosilo in me povabi za razsodnika

Bi pa samo še Naor dopolnil , da moški pri hiši podpira en vogal, ženske pa tri in moškega. Čeprav jaz v to ne verjamem. To je zopet trditev v stilu levo ali desno.

Lep in ne preveč mrzel večer vam želim.

janko1

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

3. feb 2012 8:20

janko1 je napisal/a:

Bi pa samo še Naor dopolnil , da moški pri hiši podpira en vogal, ženske pa tri in moškega. Čeprav jaz v to ne verjamem. To je zopet trditev v stilu levo ali desno.

janko1

Janko, saj veš: izjeme potrjujejo pravilo

Blanchy

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

3. feb 2012 11:26

O, Janko, tako se samo reče.  Sicer pa me brez vas ne moremo, kot vi ne brez nas. Resnici na ljubo pa res drži, da smo ženske močnejši spol. Bog ve, zakaj tako je.  Ne v tistem fizičnem smislu.

Znano je, da za uspešnim moškim stoji uspešna ženska, torej le ni vse iz trte izvito.

Sicer pa imam vas moške prav rada, kaj bi samo ženske na svetu. Ravsale bi se iz dneva v dan. Le poglej naše teme, ni konca ne kraja.

 

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti