Peč - kamin kje ugodno?

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

4. feb 2012 15:13

Evo, še ena, ki je enostavno navdušena nad pečjo France Turbo. Imamo jo od septembra lani in smo do sedaj samo enkrat odnesli nekaj pepela, vsega tako ali tako ne smeš. Nam ni žal denarja, ki smo ga namenili za ta kamin. Super gori, ogreva in kar je najbolj važno - ni potrebno vsakodnevno čiščenje pepela, zato je tudi prahu in smeti zelo malo.

Palma

Rakuncek  

član od: 29.12.2008

sporočila: 79

4. feb 2012 16:27

Midva z mojim jo tudi imava in sva navdušena. Sva se pred nakupom zelo pozanimala, gledala vse možne variante (predvsem cenovno), ampak ta ima res dober izkoristek in res malo pepela... midva je še nisva nič čistila. Zvečer greva spat, zjutraj je pa še vedno notri žerjavica - večinoma sploh ni potrebno nič 'iz nule' zakurit, ker se žerjavica tako dolgo obdrži, da notri samo kak kos papirja vržem in na njega dam eno poleno in samo od sebe spet zagori... res otročje lahko v primerjavi z očetovo lončeno pečjo, kjer moraš biti najmanj tabornik, da ti uspe zakurit ogenj. Porabiva tudi dosti manj polen kot moj oče, ki ima lončeno peč in ogreva približno enako kvadraturo. 

Glede videza - po mojem okusu ima FT od kaminskih peči na drva sigurno najlepše peči. Meni osebno so na videz lepši samo kakšni pravi kamini, ampak midva nisva imela pogojev za zidavo kamina. Pa meni je ta peč, ki jo imava res prav estetska in romantična, vsi, ki pridejo na obisk, jo pohvalijo, kako je lepa, tako da bo že nekaj na tem... 

Sporočilo je spremenil(a) Rakuncek dne 04. 2012 16:28

slepakura  

član od: 9.1.2007

sporočila: 326

4. feb 2012 20:06

France turbo je zakon!

slepakura

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

4. feb 2012 20:48

Hvala vsem za vaše izkušnje. Zanimivo brat, da ste vse tko zadovoljne ravno s tem ponudnikom. Potem bo že nekaj na tem.

Všeč mi je prebrat, da s pepelom ni dosti dela, nalaganja polen se veselim, čiščenja pepela pa malo manj   Imate vse montirano tako da je kurišče in dovodna cev v prostoru? Se nebi dalo vse skupaj vgradit v steno in bi se videlo le steklena vratca kot pri ostalih kaminih? Če ja, potem bi mi bil model Muria celo všeč. Omenjate strašno visoko ceno, koliko pa je to če ni skrivnost? 

 

OlivaB

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

4. feb 2012 23:24

V premislek:

Peč praviloma dimenzionira projektant glede na toplotne izgube stavbe in potrebo po ogrevanju in tudi pripravi tople vode (tudi ta je možna prek peči). Projektant določi moč peči, presek dimniške tuljave in presek dodatnega dovoda zraka direktno v peč, saj ponavadi zrak iz prostora ne zadošča. Razumem, da nekdo po svoji volji kupi, na primer litoželezno peč za dogrevanje prostora v prehodnih obdobjih spomladi ali jeseni, a tudi to peč bi bilo treba po moči pravilno dimenzionirati. Preprosto rečeno: Prevelika peč daje preveč toplote, zato jo kurimo bolj zlagoma, morda na 60 odstotkov njene zmogljivosti. Njen največji izkoristek pa je pri precej višji obremenitvi, na primer pri 90-odstotni ali še višji, kjer je izkoristek peči lahko tudi 75-odstotni, pri pečeh s specialnimi kurišči na drva pa tudi 90-odstotni. Zato je razlika v izkoristku kuriva lahko tudi 30-odstotna. Marsikdo kuri poceni drva z zavestjo, da se poceni ogreva. Pa se ne, saj za drva plača do 30 odstotkov več, kot bi lahko pri pravilno dimenzionirani peči s sodobnim kuriščem, in s ceno se že približa ali celo presega ceno ogrevanja na druge energente (odvisno od trenutnih cen).

V osnovi ločimo peči s sposobnostjo akumuliranja toplote in brez nje. Med slednje uvrščamo peči iz litoželeza, jeklene pločevine ipd., skratka peči, ki se hitro ogrejejo in hitro ohladijo. Primerne so za dogrevanje v mrzlih dneh, ko centralno ogrevanje ne zmore premagati zunanjega mraza, za ogrevanje v prehodnih obdobjih ali za ogrevanje v vikendih, ko prostore hitro ogrejemo in nas ne zanima, kako hitro se ohladijo, ko jih zapustimo.

Peči, ki imajo možnost akumuliranja toplote (se počasi ogrevajo in po prenehanju kurjenja še dolgo oddajajo toploto), so predvsem lončene peči, krušne peči, toplozračne peči, tudi klasični štedilniki na drva ipd.

Izbira peči je odvisna od namembnosti, njeno moč pa mora preveriti projektant. Lončene peči so dražje od peči brez akumulacije, a se višja investicija povrne z manjšo porabo kuriva, menda že v treh do petih letih.

Dobra lončena peč je mojstrstvo vsaka za sebe. Dobre lončene pečnice so plod izkušenj naših pečarjev, ki jih nimamo prav veliko, zato si ne predstavljam, da bi ločeno peč v "KIT kompletu" lahko preprosto kupili v trgovini. A drugačna mišljenja so seveda možna, pri tem pa vas vsaj prosim, da nekdo strokovno pregleda dimniške tuljave, preveri njihove zadostne preseke in priključke na dimnik, tesnjenje pečnic, dovod svežega zraka ipd. Postavitev neke peči kar tako, brez izračunov in varnostnih ukrepov, je lahko najmanj potratna če ne celo usodna zaradi potencialnega požara ali ogljikovega monoksida.

LP

 

 

booris

kleo  

član od: 21.10.2008

sporočila: 397

5. feb 2012 9:42

Mene pa zanima, če bi mi lahko imeli France turbo na vikendu. Kamin bi bil v spodnjem prostoru, s tem,da bi moral ogrevati še zgornje prostore. Spodnjih prostorov je 50 m2, zgornjih pa 40 m2.  Nameravamo imeti kaminski vložek, katerega bi obzidali, vendar so mi France turbo bolj všeč, ker ga samo namontiraš, pa je.

 

kleo

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

5. feb 2012 10:16

Od projektanta ne želim, da mi reče tega proizvajalca vzemi. Če bi preveč navijal le za enega, bi mi bilo v trenutku jasno da mu gre le za provizijo. V iskanju menenj pa ne vidim nič slabega, nenazadnje večina ponudnikov izdeluje sovje peči v rangu od ....do kW. Nebi se pri izbiri rada zanesla le na info iz bolj ali manj lepih brošuric, izkušnje obstoječih uporabnikov so nad vsemi priporočili projektantov. Vsaj zame.

Kleo, ne vem kako dobro je objekt izoliran, pri nas je v planu toplozračni kamin z razpihom toplega zraka v sosednje oz zgornji prostor.

OlivaB

Rakuncek  

član od: 29.12.2008

sporočila: 79

5. feb 2012 11:31

Kleo če so prostori združeni, bi šlo, če so pa sobe ločene, pa najbrž ne, France turbo je bolj za velike prostore, ker če sta nadstropji popolnoma ločeni s stenami, bi po moje bolj v poštev prišla centralna ali pa kombinacija centralne in FT. Sicer pa pokliči in vprašaj, so zelo prijazni in ti po pravici povejo, če bi bil nakup sploh smiseln. Kvadratura ni tako pomembna, bolj je važna razporeditev prostorov. 

 

 

Rakuncek

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

6. feb 2012 9:42

Rakuncek je napisal/a:

Kleo če so prostori združeni, bi šlo, če so pa sobe ločene, pa najbrž ne, France turbo je bolj za velike prostore, ker če sta nadstropji popolnoma ločeni s stenami, bi po moje bolj v poštev prišla centralna ali pa kombinacija centralne in FT. Sicer pa pokliči in vprašaj, so zelo prijazni in ti po pravici povejo, če bi bil nakup sploh smiseln. Kvadratura ni tako pomembna, bolj je važna razporeditev prostorov. 

 

 



Rakuncek

 

Se strinjam z zgoraj napisanim. Mi imamo v novogradnji vse v eni etaži in še brez vrat. Prostore vse super ogreva. Glede prijaznosti pa res ni kaj pripomniti. Pri FT imajo odnos do kupcev na zelo visokem nivoju.

Palma

ela113  

član od: 26.4.2011

sporočila: 134

6. feb 2012 10:34

OlivaB: cene? V njihovi trgovini so mi povedali, da so cene od 1500-4500€. S tem, da nisem niti vprašala kateri model(ček) se dobi za 1500... Vem le, da pri Lokatermu dobim njihovo najboljšo za 1600€... Ja, saj vem, da ni primerjave, ampak mislim, da me bo ona za 1000€ ravno tako grela, edino pepel bom morala večkrat odnašat.

 

Zdaj trenutno ima Merkur par Lokatermovih modelov znižanih na 500-800€. Saj ne vem več...  

ela113

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti