Malce bom zakomplicirala in na dolgo opisala problem, ker bi res potrebovala dober odgovor. Sicer sem isti post objavila tudi na Računovodja.com, ampak še ni odgovora, potem pa sem se spomnila, da računovodje tudi kuhajo pa sem prišla še sem gor "povohat". Se bom pa vsekakor o moji situaciji pozanimala še pri za to pristojnih institucijah.
Če se kdo spozna na spodnjo zadevo, bi prosila za nasvet, mnenje, odgovor. Takole je :
Od 1.10.2008 do 31.3.2009 sem bila zaposlena za nedoločen čas (prva zaposlitev), žal pa je recesija terjala svoj dolg in sem ostala brez službe. Od 1.4.2009 do 30.9.2009 sem bila prijavljena na Zavodu za zaposlovanje, kjer nisem prejemala nobenega nadomestila. S 1.10.2009 sem odprla s.p. in izvedela, da sem noseča. Rok imam konec maja. Zdaj pa k vprašanjem:
1) Glede na to, da sem zaposlena, se mi za izračun porodniške štejejo prihodki iz zadnjih 12ih mesecev, kar pomeni glede na moj rok poroda 29.maj (porodniška se začne s 1.5.2010) vse mesece od marca 2009 do marca 2010) Torej se v moj izračun za porodniško še šteje zadnja mesečna plača pri bivšem delodajalcu, kljub tenu da tam nisem več zaposlena?
2) kako mi v izračun za porodniško pade čas na Zavodu, torej od aprila 09 do oktobra 09? 55% od minimalne plače?
3) zaradi višje porodniške si plačujem višje prispevke in ne minimalnih. Zanima me, kolikšne prispevke v času porodniške plačuje CSD ali ZZZS (ne vem, kdo je pristojen za to) Mi bodo plačevali toliko kot plačujem jaz ali minimalne prispevke?
4) zaradi rizične nosečnosti mi bo G na naslednjem pregledu odprla bolniško, ki bo najverjetneje trajala do samega poroda. Zanima me, kako je s plačevanjem prispevkov v tem primeru? Predvidevam, da ZZZS plačuje minimalne prispevke v času bolniške ... Ali si lahko prispevke doplačujem v času porodniške, da se mi ne bi zmanjšala porodniška? Recimo, da mi država plača 228EUR, jaz pa še preostalih 280EUR do 3. razreda prispevkov?
5) Kakšno bolniško nadomestilo mi pripada, glede na vse podatke? Kako si lahko zadevo sama izračunam na čim bolj preprost način?
Se opravičujem za kompleksen post.
egotrip2