Kdo z računovodskimi izkušnjami tule gor?

egotrip2  

član od: 10.1.2010

sporočila: 1

tema odprta - 10. jan 2010 18:12 | ogledi: 2.814 | odgovori: 4

Malce bom zakomplicirala in na dolgo opisala problem, ker bi res potrebovala dober odgovor. Sicer sem isti post objavila tudi na Računovodja.com, ampak še ni odgovora, potem pa sem se spomnila, da računovodje tudi kuhajo pa sem prišla še sem gor "povohat". Se bom pa vsekakor o moji situaciji pozanimala še pri za to pristojnih institucijah.

Če se kdo spozna na spodnjo zadevo, bi prosila za nasvet, mnenje, odgovor. Takole je :

Od 1.10.2008 do 31.3.2009 sem bila zaposlena za nedoločen čas (prva zaposlitev), žal pa je recesija terjala svoj dolg in sem ostala brez službe. Od 1.4.2009 do 30.9.2009 sem bila prijavljena na Zavodu za zaposlovanje, kjer nisem prejemala nobenega nadomestila. S 1.10.2009 sem odprla s.p. in izvedela, da sem noseča. Rok imam konec maja. Zdaj pa k vprašanjem:

1) Glede na to, da sem zaposlena, se mi za izračun porodniške štejejo prihodki iz zadnjih 12ih mesecev, kar pomeni glede na moj rok poroda 29.maj (porodniška se začne s 1.5.2010) vse mesece od marca 2009 do marca 2010) Torej se v moj izračun za porodniško še šteje zadnja mesečna plača pri bivšem delodajalcu, kljub tenu da tam nisem več zaposlena?

2) kako mi v izračun za porodniško pade čas na Zavodu, torej od aprila 09 do oktobra 09? 55% od minimalne plače?

3) zaradi višje porodniške si plačujem višje prispevke in ne minimalnih. Zanima me, kolikšne prispevke v času porodniške plačuje CSD ali ZZZS (ne vem, kdo je pristojen za to) Mi bodo plačevali toliko kot plačujem jaz ali minimalne prispevke?

4) zaradi rizične nosečnosti mi bo G na naslednjem pregledu odprla bolniško, ki bo najverjetneje trajala do samega poroda. Zanima me, kako je s plačevanjem prispevkov v tem primeru? Predvidevam, da ZZZS plačuje minimalne prispevke v času bolniške ... Ali si lahko prispevke doplačujem v času porodniške, da se mi ne bi zmanjšala porodniška? Recimo, da mi država plača 228EUR, jaz pa še preostalih 280EUR do 3. razreda prispevkov?

5) Kakšno bolniško nadomestilo mi pripada, glede na vse podatke? Kako si lahko zadevo sama izračunam na čim bolj preprost način?

Se opravičujem za kompleksen post.

egotrip2

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4747

10. jan 2010 19:38

Tisto, kar vem, gre tako: v času porodniške imaš obračunane prispevke od višine nadomestila, ki ti ga odmeri CSD na osnovi prejemkov iz preteklih 12 mesecev. Če greš v bolniško, pa si prvih 30 delovnih dni še vedno plačaš prispevke sama, kasneje pa ti jih plača ZZZS, kamor dostaviš potrebne podatke za obračun. Kako gre obračun bolniških, si lahko ogledaš na spletni strani ZZZS, kjer je tudi program za izračun. V vsakem primeru pa bi ti jaz svetovala, da greš osebno na CSD (kjer ti bodo vse povedali o višini nadomestila za čas porodniške) in tudi osebno na ZZZS, kjer izveš vse o nadomestilu za čas bolniške. Pišeš, da predvidevaš, da ZZZS plačuje prispevke le od minimalne plače, kar seveda ni res, razen v primeru, da si jih tudi ti plačuješ le od bruto minimalne plače. Osnovo za obračun prispevkov za s. p. si pa itak izračunala na osnovi poslovnega izida. Ognjič

m.schafe  

član od: 3.5.2006

sporočila: 254

10. jan 2010 20:03

pa se še jaz pridružujem s pravno računovodskimi željami. Sestaviti moram pogodbo o poslovodenju. Iz knjige vzorci pogodb sem nekaj malega našla. Jaz imam primer, da je poslovodja ustanovitelj podjetja, v katerega je vložil 7.500 eur. V podjetju je še en zaposlen, ta zaposlen je pa tudi prokurist. Ali je morda kdo tako prijazen in mi vzorec pogodbe pošlje na ZS. Vnaprej hvala M.schafe m.schafe

egotrip2  

član od: 10.1.2010

sporočila: 1

10. jan 2010 20:03

Ognjič, hvala za odgovor, Osnovo za obračun prispevkov imam najnižjo, torej glede na minimalno plačo, ker sem s.p. začetnik in še brez dohodkov. Ker pa sem zanosila, sem si prispevke zvišala za dva razreda (prej 1. zdaj 3.razred, da se mi bo poznalo na porodniškem nadomestilu. Bojim se, da bi mi med bolniškim staležem ZZZS plačeval minimalne prispevke, ker potem bi se znižala tudi moja porodniška. egotrip2

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4747

10. jan 2010 21:29

Tudi ZZZS vzame za obračun nadomestila za čas bolniške tvoje prejemke preteklega leta (plačo, če si jo imela tudi, pa seveda osnovo, od katere si ti plačuješ prispevke...osnova je vzeta iz leta pred nastopom bolniške.) Odpri spletno stran od ZZZS in si preberi, je lepo napisano vse. Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti