Priprava domačega sushija (sušija)

CoreySteel  

član od: 8.11.2007

sporočila: 4

tema odprta - 8. jan 2010 16:39 | ogledi: 35.864 | odgovori: 28

Pozdravljeni.

Vem, da obstaja že kar nekaj tem glede sušija, vendar se nobena ne opira eksplicitno na pripravo domačega "dostopnega" sušija (kaj sem mislil z dostopnim, boste videli v nadaljevanju). Če pa sem si vseeno preveč dovolil, pa temo enostavno zaprite in me napotite v eno od že obstoječih tem :) Vidim, da je na forumu kar nekaj uporabnikov, ki so jim sušiji precej blizu, tako da verjamem, da bom tukaj dobil največ pomoči.

Suši bi rad naredil zase in za svoje bližnje, saj hočem da se nekako znebijo teh stereotipov o "surovih ribah". Ne bi pa se rad preveč vrgel v stroške, poleg tega pa bi tudi rad uporabil prekajene ribe in ne "povsem" surovih.

No, pa grem kar povrsti.

Riž - Ne bi rad kupoval nekega posebnega japonsko-kitajskega riža. Saj bo naš domači "zlato polje", dovolj dober, kajne? :)

Rižev kis - Tudi tukaj se ne bi vrgel v dodatne stroške, nimam pa pojma koliko se le ta razlikuje od navadnega vinskega kisa?

Wasabi in Nori - To bi kupil, tako da s tem ni problema. Razumem, da se brez tega ne da. Niti ne mislim narediti brez teh dveh stvari. Je potrebno še kaj drugega vedeti o teh algah?

Prekajena losos in tuna - So primerne še kakšne druge ribe? Kako je pa kaj z repi rakcev? Predvsem te me zanimajo, ki jih imajo v Merkatorju v taki stekleni skodelici.

Kumara - Ok, kumar ne maram in ne prenesem, tako da bi namesto tega uporabil zéleno. Bi bilo to OK? Je še kakšna druga primerna zelenjava?

Avokado - OK

Ingver - Doma imam že svež ingver, zaradi kitajske kuhinje. Samo se mi zdi, da se tukaj bolj uporablja vložen ingver?

Omaka - Enostavno me zanima kako je z omakami kamor pomakamo naš suši. So vedno zraven, ali ponavadi niso? Je to le "normalna" sojina omaka, ali so lahko še kakšne druge?

Kako je pa z omakami V samem sušiju?

Bambusova podloga za zvijanje - Se da zvijat tudi z navadno krpo, ali predlagate kaj drugega? Mogoče bi nekje lahko našel tudi tisti "kitajski koledar". Če ga malo popucam, zavijem v kako folijo ipd, bi bil mogoče kar primeren :)

Če imate ideje za kakršne koli druge "dostopne" sestavine/pripomočke, na dan z besedo. V receptih sem npr videl tudi rakove palčke (ang. crab). To pri nas sploh prodajajo?

No zdej pa k vrstami in tipi sušija.

Nekaj sem si pomagal z našimi recepti, npr "Moj Sushi": http://kulinarika.net/recept/eksotika/Moj_sushi-131 , večinoma pa prebiram tuje strani.

Opiral bi se predvsem na dve vrsti sušijev (Nigiri in Maki), če pa ima kdo voljo in veselje opisat še kakšnega, pa kar na dan z besedo.

Nigiri suši

Kot razumem je to z rokami oblikovan riž, na katerega damo ribo, vmes pa malo wasabija.

To bi naredil z lososom in tuno. Še kakšna druga možnost?

Našel sem tale youtube video, ki lepo prikazuje pripravo tega sušija:

http://www.youtube.com/watch?v=cdQzX9SR_gk

Vidim, da je ena od možnosti tudi "shrimp" oz. te rakci, katere sem omenil zgoraj, da jih prodajajo v Merkatorju. To se jih pač nareže tako natanko, ker tisti v kozarčku so precej debeli? :)

Še kakšni drugi nasveti?

Maki suši

No, teh je pa res toliko različnih variacij, da bi potreboval pomoč pri raznih kombinacijah.

Videl sem, da so nakteri "okrogli", eni so "oglati", tretji pa obrnjeni navzven (California rolls?)

- Kakšne so torej kaj kombinacije?

- Kako veliki naj bodo nori lističi?

- Kako debelo se nanese riž?

Vem da se da marsikaj pogruntat enostavno s prakso, ampak kakšna predhodna informacije več, ne škoduje. :)

OK... Že tko sem vam nasul ogromno informacij in vprašanj, tako da zaenkrat bo dovolj :)

Hvala vam za vašo pomoč

LP

CoreySteel

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

8. jan 2010 16:52

Sicer nimam ne vem koliko pojma o teh japonskih specialitetah ali čigavih že, se mi pa vseeno zdi, da ljudje malce zamenjujejo suši in sašimi. Suši naj bi bili menda zvitki iz kuhanega, okisanega riža, v katerega lahko zavijejo zelenjavo, tudi morske sadeže in podobno. Surove ribe, in to kar v rezinah, to pa menda je sašimi. To sem napisala zato, ker si rekel, da bi svoje rad rešil predsodkov pred surovimi ribami. suši je menda lahko tudi brez surovih rib  .

No, pa je tu en kup deklet (in verjetno tudi fantov), ki tole veliko bolje obvladajo kot jaz in ti bodo lahko v nulo razložili.

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=1664

http://www.animeslovenija.org/index.php?option=com_content&=

lp

cervus

Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 08. 2010 16:53

Petya  

član od: 8.1.2006

sporočila: 591

8. jan 2010 17:08

Kaj pa tisti paket, ki vsebuje skoraj vse sestavine za suši? Videla sem ga v intersparu v mb, sicer pogledala kaj vse je noter, ampak že pozabila, ker doma nismo privrženci sušija. Lp, Petya

CoreySteel  

član od: 8.11.2007

sporočila: 4

8. jan 2010 17:27

elephus: Imaš prav, sem šel prebrat na wikipedio. :) CoreySteel

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

8. jan 2010 18:03

NAk, naš riž zlato polje ne bo tako dober za sushi ali sashimi, kot je tisti namenski riž. Ti povem iz lastnih izkušenj.

Rižev kis se v aromi razlikuje od vinskega, kajboš uporabil, se sam odlči. Itak si se že.

 

Lahko uporabiš tudi debelejše repke shrimpsov, zakaj pa ne?

 

Namesto kumare uporabi avokado. S prekajenim losoosm je prav lepa parvna kombinacija.

 

Seveda se uporablja vložen igver, ta je bolj prožen od korenine svežega.

 

Suši pomakaš v teryaki omako, je podobna sojini, ki jo uporabljamo v kitajski kuhinji , le malo drugačno aromo ima..

 

Seveda pri nas dobiš tudi rakove palčke, pa še poceni so.

 

Zvijanje z bambusom gre veliko lažje kot s krpo. Ko boš začel delat, boš videl razliko.

 

Sicer si se itak dobro podkoval in se za nekatere stvari že tudi odločil. Jaz bi ti svetovala le, da se držiš navodil za pripravo riža (kako ga skuhati, kako hladiti - niti po naključju v kovinski posodi), kako ga med hlajenjem rahlo obračati ...

Tele zadeve kar delam doma in se je nabralonekaj izkušenj, kot tudi neuspehov, jasno.

 

Mamamia

 

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. jan 2010 18:17

Če hočeš, da se drugi znebijo predsodkov jesti surove ribe, se boš moral tudi ti potruditi in jesti nekaj, kar tebi ni všeč. S tem mislim predvsem kumare. Pa po vrsti, o sušhiju vem kar precej, ker ga jem vsake 2 tedna enkrat. Sushi restavracijo imamo namreč pa na vsakem vogalu vsaj eno.

Riž za suši je zelo lepljiv, tako da ga lahko s palčkami brez težav primeš, pomočiš v sojino omako in prineseš do ust v enem kosu. Za druge vrste riža ne bi trdila isto, je pa možno, da se motim.

Rižev kis - Lahko uporabiš jabolčnega

 

Wasabi se nikoli ne da v sam sushi, ampak vedno samo na stran, da si ga vsak po mili volji vmeša v sojino omako.

Prekajene ribe: Uporabiš lahko še prekajeno postrv ali jeguljo.

V sušhiju še nikoli nisem dobila stebelne zelene, kvečjemu dodajo malo stebelne čebule in špargeljene.

Obvezno vloženi ingver

Ne vem, če sem že kdaj dobila kakšno drugo omako, kot sojino. Mi vedno izberemo tisto, ki ima manj soli.

Če dodaš sojino omaku v suši, le ta ne bo obdržal oblike.

Kako bi se za zavijanje obneslo kaj drugega kot bambusova podloga, ne vem. (a sem omenila, da sušija ne delam doma).

Plast riža je precej tanka in je po moje odvisna od tega, koliko izkušenj ima tisti, ki ga dela.

Na nigiri suši lahko daš takorekoč karkoli iz morja. Škampe, kuhane ali surove, jakobove pokrovače (surove), hobotnico, surovo, Meso morskih ježkov. Vse mora biti narezano na primerno velike lističe. Glej, da bo riba res neoporečna in brez kakršnegakoli vonja, če boste jedli surovo. Sicer se lahko zgodi, da boste končali s pogostim obiskom na stranišču in v hujšem slučaju, v bolnici.

 

 

Vanja

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

8. jan 2010 18:19

Hm glede priprave sušija ti ne morem ravno najbolj svetovati, ker ga še nisem delala. Nisem ravno poznavalka samo vem vseeno nekaj. Riž ne preveč okisat, dober je tudi navaden riž za rižote, ki ga potem ko ga skuhaš pusti stat toliko časa, da odteče vsa voda, potem pa dodaš riževo vino (katerega bi jaz raje nadomestila z belim balzamičnim kot pa z vinskim..) in ostalo. Predlagam da wasabi daš posebej ali pa le dodaš v kakšen suši, ker ni vsem ravno všeč. Glede rib je pa tako da je meni najboljši tisti z lososom, ki ga res tanko narežeš, tako da to ni nič hudega če je surovo, tako kot goveji in ne vem kakšen še "karpačo". Tudi ostale ribe tanko narežeš, zato pa rabiš tudi dober nož ;) + glede rakcev najprej jih sam najprej probaj, meni ti ki so v slanici niso vsi dobri, so le redki... + dobra temna sojina omaka + oblikuj jih čimbolj enostavno in ja predlagam da se zgleduješ kar po prvem receptu, brez kompliciranja in je to to ;) mmmmm upam da rata in da bodo navdušeni, če ne se pa povabim ;) _tmickena_

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

8. jan 2010 19:13

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Če hočeš, da se drugi znebijo predsodkov jesti surove ribe, se boš moral tudi ti potruditi in jesti nekaj, kar tebi ni všeč. S tem mislim predvsem kumare.

 

 

[cevlji-rdeci] Vanja
No, to pa je neumen "nasvet". Bo pa ja pripravil hrano tako, da bo všeč tudi njemu, a ne? Tudi jaz kumar ne maram, še več, zdijo se mi odurne in jih za nič na svetu ne uporabljam v kuhinji. Če so pa komu všeč, pa naj si jih pripravi sam. Jaz kuham brez, če komu to ni všeč, naj kuha sam :D (pa še nikoli ni nihče rekel: "Kje so pa kumare??"). ;) s0ncek*

CoreySteel  

član od: 8.11.2007

sporočila: 4

9. jan 2010 0:19

Vau. Odziv je izjemen. Verjamem, da bo še komu drugemu pomagalo, ne samo meni. No pa grem kar povrsti. berny: Kakor sem videl (video) recepte, naj bi California rollsi tudi imeli nori. Samo ko naneseš riž na nori, ga obrneš "na glavo" in polniš potem od tam naprej. Da je pač riž na zunanji strani. Zato tudi "insead-out", kot si napisala. mamamia: Odločil sem se res že, vendar še vedno puščam možnost, da me prepričate v drugo. Drugače sploh ne bi pisal tukaj na forum :) In tvoji argumenti so (vedno) dobri, zato bom še premislil. Kakor sem tudi že drugje prebral, si ti povedala isto - naj riž ne hladim in "obdelam" v kovinski posodi. Ker lesene nimam (kot je navedno v praktično vseh receptih), kaj je potem alternativa? Vanja_v_ZDA: Vem, da si mislila dobronamerno, samo vseeno pomoje nisi dobro prebrala oz. si prehitro natipkala :) Eno je stereotip/predsodek, druga pa je, da zadeve dejansko ne maraš. Recimo en par predsodkov mojih bližnjih. "Kitajci jejo podgane, ergo - hrana je zanič". Ko so jo enkrat zares probal, so bili pa čisto navdušeni, zdaj ne morejo brez nje. "Japonci, surove ribe. Fuj, surovo, to mora biti zanič." (Kljub temu, da jejo recimo tatarski biftek, pa goveji karpačo, prekajen losos, itd...) Jest pa kumar dejansko ne prenesem. Grejo mi na bruhanje, kdaj še kaj več... :P Drugače pa hvala, veliko koristnih informacij. Očitno bom moral enkrat samo zbrat pogum, se zapodit v štacuno in nakupit stvari :) _tmickena_: Tole glede riža bom moral še malo premislit. Čeprav riž ni nek hud strošek. Raje pa ne bi kupoval riževega kisa, če ni nujno potrebno. Če slučajno sushi ne bo dober, lahko riž še vedno uporabim za kaj drugega. Kis bo pa stal na mestu :) Še enkrat hvala za vse. Sem našel na internetu še precej dodatnih informacij. Med njimi izstopa tale stran: http://www.sushimonsters.com/ Opisani pojmi, recepti, video navodila kako narediti sušije, ipd. CoreySteel

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

9. jan 2010 1:17

CoreySteel, jaz bi pripomnila samo nekaj glede pripomočkov. Tako bambusove podloge, kot tudi lesene skledice (mislim, da so nekako "pletene" iz trakov furnirja in obdelane tako, da so nepropustne) sem še pred kratkim videla v enem od hiper Mercatorjev na policah z vzhodnjaškimi začimbami itd.

Upam, da ni šlo takrat samo za nekakšen "japonski teden" ampak, da imajo te zadeve vedno v prodaji.

Mojca

Dorada  

član od: 24.12.2008

sporočila: 10

9. jan 2010 8:14

Res sem se zelo dolgo pripravljala, da končno enkrat naredim suši. Zares opogumila sem se po tečaju priprave kitajske kuhinje pa tudi japonske, kjer sicer nismo pripravljali sušijev, smo se pa zato naučili pripravljati riž. Učil nas je Japonec, ki sicer že leta dolgo živi pri nas in pravi, da je preveril že veliko sort riža in da japonskemu najbolj ustreza naš Zlato polje Sant Andrea. Riž operi v mlačni vodi - v lonec z rižem nalij vodo, pomešaj in odlij, postopek ponavljaj toliko časa (ca. 10 minut), da voda ni več bela, polna škroba. Nato dolij vodo, dvakratna količino riža ali drugače za dva prsta nad nivojemm riža. Ne soli. Pokrij in 10 minut kuhaj na najmočnejšem ognju, potem ga zmanjšaj ali kar ugasni, da se na plošči sicer greje. Ko je riž že skoraj kuhan, primemo posodo skuapj s pokrovom in ga obrnemo (tako se vlaga lepo razporedi in je riž lepo enakomerno kuhan. Nato pokuhaj do konca (pusti na ugasnjeni plošči, da lepo do konca nabrekne. takšen riž je primeren tudi kot priloga ali pa z ohlajenim delamo tudi pečen riž in podobne jedi. Še vroč riž stresi v veliko posodo (sama uporabljam zato kar ta velik pekač iz pečice, prelij z mešanico kisa, sladkorja, sol (po receptu) in sedaj z leseno kuhalnico ne mešaj temveč reži riž, ker se drugače sprime v kepe in postane pocast. To vedno delam na balkonu, ker je treba riž tudi čim hitreje ohladiti, pomagaj si tudi s kakšno pahljačo. Namesto riževega kisa lahko uporabiš tudi jabolčnega (pomembno je, da je kis dokaj nevtralnega okusa). Itak, vsaj tako je moje mnenje, imajo vse tuje jedi pri nas evropski priokus in po moje je tudi prav tako. Nori alge prej popečem nad ploščo, da postanejo hrustljave, vložen ingver lahko pripraviš tudi sam z riževim kisom, ga imajo pa tudi v večjih centrih na policah, namesto wasabija bi lahko vzeli hren, le da je manj močan in ga seveda bolj povezujemo s šunko , namesto ribe lahko ponudiš tudi goveji file in zelenjavo. Osebno sem velik pristaš surove ribe, seveda mora biti res čisto sveža, za oblikovanje lahko uporabiš tudi lončke za mehko kuhana jajčka, jih obložiš s trakovi omlete, napolniš z rižem... Moja osebna izkušnja je, da je bilo vse ostalo čista malenkost, ko sem se enkrat naučila pripravljati riž na japonski način. Pa srečno! Dorada

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti