Poimenovanje receptov

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

tema odprta - 31. dec 2009 13:04 | ogledi: 1.921 | odgovori: 7

Tole sem napisala v eni drugi temi, ki pa so jo nažalost zaklenili. Upam da moja tema ne bo zbujala takšnega zgražanja kot njena sestra ;) ::

Če so že bili omenjeni kolački, mafini, mufini, muffini, maffini blabla... zanima me, če je kakšna možnost, da se poenoti zapis na kulinariki. Ker ko iščem ene mafine, moram napisati za vsak slučaj v iskalnik še: muffini, maffini,.... grrr . meni je vseeno kako se jim reče v resnici in katero ime se uporablja na kulinariki, da bi LE bilo enotno. (recimo tudi ob dodatnih receptih na desni strani se pokažejo le muffini, če je odprt recept muffini).

Zaenkrat se spomnim le muffinov. Najbrž je še več jedi, pri katerih bi brez večje škode lahko zapise poenotili.

tenkjuu

bannanna_v_slo ;)

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

31. dec 2009 13:25

Po moje bi za te reči potrebovali še kakšnega zaposlenega, ne pa le amaterskih (zastonjskih) sodelavcev, ki pomagajo, kolikor jim pač čas poleg službe in družine to dopušča. In tudi, če se javi še kakšen prostovoljec, ga mora šef kontrolirat in bi rekla, da mu čas vseeno ne dopušča tega. Pa tudi jernej je že nekje zapisal, da je to pač amaterska kuharija in po svoje je tudi lepo brskati po bazi receptov...kot smo pred časom po listkih z recepti iz revij npr. In je tudi tako, da res kdo reče, kako bi bil vesel popravka kakšne napačno napisane besede, ko se to zgodi, pa se večkrat pokonci postavijo manjvrednostni kompleksi v stilu "kaj boš pa ti meni pamet solila, smrklja..." in še kaj zlobnejšega. Ognjič

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

31. dec 2009 13:56

Hkrati pa je poseganje v naslove tudi poseganje v avtorstvo (vsaj v nekem smislu). Mejo med dopuščenim in nedopustnim je težko, pravzaprav nemogoče postaviti.

Se kar strinjam z Ognjič, je malo čara tudi v tem, da brskaš po receptih, konec koncev so pregledno urejeni.

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

31. dec 2009 14:15

jaz kar dosti brskam po receptih drugače. mi je to kar všeč. vedno najdem kaj novega. drugače pa mi sem ne paše poseganje v avtorstvo ker je muffin omenjen vselej kot vrsta peciva. Če bo pa recept npr Mleti muffin in bo pod tem zapisan recept za neke makarone z omako, potem pa bi bilo to poseganje v avtorstvo, če bi spremenili ime recepta. torej novo vprašanje: za muffine poznam izraze: muffin, mufin, mafin, maffin, kolaček. Ali obstaja še kakšen izraz, ki ga ne poznam in bom ponesreči tak recept izpustila? bannanna_v_slo ;) Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 31.dec 2009 15:42

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

31. dec 2009 15:04

Kolaček zame ne pomeni isto kot muffin, ki je nek poseben kolaček, ki ga skoraj vsi nekako v grobem poznamo. Potem bi bil zame lahko tudi napolitanka vrsta piškota pa ji vseeno rečemo napolitanka ;-)

Imena receptov jaz ne bi spreminjal... nerodno iskanje je pa res :-& Rešitev vidim v naprednejšem iskanju, ki gleda po bazi sopomenk ko išče. Po domače povedano, kdorkoli vpiše muffin ali mafin dobi ven eni in drugo. Nekako podobno kot je moja želja, da bi iskalec našel tako jajce, kot jajc, jajcem, jajci itd. ko bi nekdo vpisal ali jajce ali jajca... Slovenščina je zaradi svojega sistema sklanjanja računalniško gledano (da ne bo kdo skočil!)  ZELO zoprn in neroden jezik Saj neizvedljivo ni, je pa veliko dela in izpopolnjevanja enakih pomenov v različnih sklonih in še celo podobnih besed kot enake. Ker niti najdi.si niti google ko iščemo mafin ne najdeta muffinov Čeprav google ti ponudi tudi besedo muffin če želiš raje po njej iskati...

Skratka, rešitev ni en dva tri... Imam pa nekje v nevronih vedno to težavo pred očmi... Ne le tele muffine, tudi iskanje po sestavinah. Rešitev nekaterih kulianričnih strani je, da se piše:

Jajce 1 komad

Mleko 1 liter...

S tem je vse v prvem sklonu in se nikoli ne pojavi kaj drugega... Samo bere se mi pa res mimo

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

31. dec 2009 15:05

Pazi še na množino, nekateri jo uporabijo pri naslovu - mafini.

tulka

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

31. dec 2009 15:25

tulka, to pa najde... ker išče po delu besede, torej jajc najde tako jajc, jajca, jajci, ne najde pa jajčni ;-)

Mafin bi moral najti tudi mafini.

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

31. dec 2009 15:42

hvala za odgovore, upanje torej ostaja. juhej! lepo praznujte ;) bannanna_v_slo ;)

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti