Mene pa žuli...

tema je zaklenjena

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

tema odprta - 26. dec 2009 12:47 | ogledi: 33.236 | odgovori: 122

Že več kot pet let me fajn žuli, vem, vem, da mi boste rekle, da nisem izbrala pravi forum in vem, da me boste poslali k pedi kuri

Vendar več glav več ve...

Žuli me...prav, zdaj pa zares

Potrebujem obrazložitev kaj pomeni Država izvora? A nisem bila jasna? No, pa ponovimo.

V katerem primeru pri receptih napišete državo izvora, kaj to pomeni, da je originalen recept iz tiste države, se pravi je recept prepisan...vemo, da to ne smemo a ne? Rada bi poslala recept ki izvira iz Italije, vendar ni moj,  prepisala bi ga, ker  je po mojem najboljša slaščica poleg tiramisuja.

Tale recept vsebuje alkohol, jaz bi alkohola črtala a smem?

Prosila bi vas, da mi malo razložite kdaj navedete državo izvora.

Hvala lepa vsem!

 

 

 

 

 

Anamarija

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

26. dec 2009 13:25

To vprašanje je za vse. Recimo, da bi vi poslali recept in bi navedli državo izvora, kaj bi to pomenilo, ali je recept originalen iz tiste države, torej prepisan, ali bi ga malce po svoje priredili.

V glavnem mene zanima kaj je prav, da vem kako ravnati v bodoče!

Hvala!

Anamarija

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

26. dec 2009 13:30

Stvar trenutne inspiracije ... Če bi gledal, kaj je res avtorskega in kaj prepisano, avtorskih stvari praktično ni več, ker je veliko večino stvari na malce drugačen način že nekdo pogruntal; vse, kar je dejansko moj prispevek, je to, da sem zadevo potegnil iz naftalina, jo spucal, sfriziral, da paše mojemu okusu in današnjemu času, in to je to.

Po moji goveji logiki bi bila država izvora tisto, od koder izvira prvotni original, zraven pa kot marsikdo dal oznako: po moje, na moj način, etc. Je pa dejstvo, da je prvotni izvor včasih zelo težko ugotoviti.

 

LP

Drejček

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. dec 2009 13:36

Paradižnik izvira iz Južne Amerike, pa že zdavnaj ne jemo samo tistega iz avtohtonega semena, večina (če ne vse) sorte so razvili (selekcionirali) na severni polobli. Ampak, paradižnik bo, pa lkakršenkoli že, vedno iz Južna Amerike po poreklu, od tam je torej izvorno.

Zakaj ne bi bilo z recepti enako?

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

26. dec 2009 16:07

anamarija1 je napisal/a:

To vprašanje je za vse. Recimo, da bi vi poslali recept in bi navedli državo izvora, kaj bi to pomenilo, ali je recept originalen iz tiste države, torej prepisan, ali bi ga malce po svoje priredili.

V glavnem mene zanima kaj je prav, da vem kako ravnati v bodoče!

Hvala!

Anamarija

Anamarija, saj  ni problema - lepo pod opombe napišeš, da si recept prevedla oz. priredila po originalni verziji, ki si jo našla npr. v knjigi XYZ ali ti ga je povedala prijateljica X, pa bo vse prav. Če napišeš vir in je tvoja verzija interpretacija originala, to ni nobena kraja. Problematični so recepti, ki so dobesedno prekopirani od drugega avtorja, pa se mi podpišemo pod njih.

"Država izvora" pa pomeni kraj, od koder določena jed originalno izvira. Vsaka stvar se je nekje pač prvič pojavila v določeni obliki in tisti kraj je "izvor" te jedi, ne glede na to, kako potem ti, kot avtorica svojega recepta, spreminjaš detajle po svoje.

Ko sem se jaz lotevala pomarančne marmelade, pa nisem v bazi našla nobenega recepta za tako "originalno" z lupinicami, sem pač brskala po raznih straneh, našla postopek na YouTube, si zapisala recept, ga potem glede na moje želje malo priredila in poslala v bazo - seveda sem pod opombe napisala, od kod sem črpala informacije oz. od kod je recept zapisan.

 

PS: Pošlji, prosim tisto italijansko slaščico, daj

Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 26.dec 2009 16:10

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

26. dec 2009 17:10

Mislim, da se je rubrika "avtor recepta" spremenila v "recept prispeval" ravno zaradi tega, ker je skoraj vsak recept od nekje prepisan. Saj menda ni prepovedano prepisati recept, le neumno je, da bi nekdo masovno na kulinariko prepisoval recepte iz knjig, ne da bi jih sploh poskusil narediti. Seveda je pa lepo, da če se od nekje prepiše, da je vsaj omenjeno v opombi od kje. A mislite, da si uredniki kulinaričnih revij (in tudi knjig) vse recepte sami izmislijo? matilda

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

26. dec 2009 19:29

Hvala vsem sodelujočim, pravzaprav sem pričakovala odgovore takih, ki imajo pri večini receptov, državo izvora.

Meni osebno se zdi neumno, da bi prepisovala recepte, a ni lepše, da si nekaj sam domisliš pa preizkusiš in potem, če ti uspe si malo nase ponosen?

Ko bom naredila moj najljubši recept, bom dala slikico v fotoalbumu in če, boste želele tudi prevod originalnega recepta, ta recept je tako dober, da bi bilo škoda ga spremeniti.

Vndar vprašanje je še vedno odprto, še vedno me zanima kakšen recept je tu gor, če je napisana država izvora...ker, če bi jaz napisala državo izvora, bi pomenilo, da je recept prepisan.

 

 

Anamarija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

26. dec 2009 23:26

anamarija, ne bodi no tako malenkostna. Ti je mamaf lepo napsiala: država izvora je tista, izkatere originalni recept pač izvira, če vemo seveda, od kod. In to napišemo. Če je recept prirejen, pa to napišeš pod opombe, ker original je še vedno od nekod, kajne?

 

Mamamia

mamamia

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

27. dec 2009 9:15

Mamamia, ne me niste razumeli, oziroma sem se narobe izrazila, sem narobe postavlja vprašanje.

Meni se ne zdi prav, čeprav recept denimo izvira, kaj pa vem iz Norveške in če ga po svoje priredim, da napišem državo izvora Norveška, le to sem mislila, zato sem vas vpršala za mnenje kaj zdaj sem bila bolj jasna?

Ker pa bi biko škoda, da tega recepta, ki sem ga imela v mislih priredim po svoje in ker bi potem to bil prepisan recept, ga vsekakor ne bom poslala.

Če pa se ti zdim malenkostna, ker mi nekaj ni jasno, pa prav potem sem malenkostna!

Anamarija

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

27. dec 2009 9:25

Anamarija, men se pa zdi, da bi se ti mal kregala - mislim, da so predhodnice in predhodnik prav lepo pojasnili to, o čemer ti sprašuješ. Če pa nas boš zaradi svoje malenkostnosti prikrajšala za dober recept, je pa v bistvu škoda - saj sicer veliko prispevaš in menim, da se jedi, pripravljene po tvojih receptih ali pa po tvoje prirejenih receptih, velikokrat znajdejo na mizah obiskovalcev teh strani.  In kar prepričana sem, da se pri tem nihče ne sprašuje, a si je to anamarija sama izmislila al je pa mogoče od sosede prekopirala in to v pripombi pojasnila (ali pa tud ne).

 

Pa lep dan vsem skupaj - tu pri nas se pa spet nekaj sneg sili.

rrr

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

27. dec 2009 9:37

Ma joj, ma ste čudne....

Mamaf je lepo povedala in napisala kot ponavadi, Mamaf je ena iz med redkimi tukaj gor, ki razume moja vprašanja, tokrat se z njenim odogovorom ne strinjam, pravzaprav, se mi zdi, da nima prav.

Zato bi rada več mnenj o tem, da si pri sebi razjasnim kaj to pomen, oziroma kaj je prav.

Rrr, po tvoje je mamaf lepo obrazložila in zato naj zdaj jaz v uredništvu pišem, lahko zaklenete temo, a si to mislila? Torej, tema naj bo odprta do pravilnega odgovora?Nato se temo zaključi?

Anamarija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti