Sol, poper, začimbe...po okusu, po potrebi??????

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. dec 2009 11:53

Na hrvaškem se v zadnjem času pojavlja simpatična beseda za ščepec in sicer: prstohvat. In bolj natačno se pa ščepca ne da definirati, kaj pravite? Tista "po okusu" pa sugerira, da človek malo poskuša, kaj pripravlja. Drugače pa bom pustila našo drago proxy, da v miru šteje dalje. Vem sama, kak hudič je, ko človek šteje, potem se pa tam pri 1294 zmotiš in moraš ponovno začeti s štetjem Vendelina jr.

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

17. dec 2009 12:01

Jaz kuham že cca 30 let ...začela sem z mamo, taščo, babico, pa še sedaj se učim. Tudi od moža, ki pravi, da je bolje dodajati, kot pa že v začetku soliti, poprati po receptu. Namreč je stvar okusa bolj slano, bolj začinjeno...Zaradi tega se ločujejo boljši kuharji od slabših...Gre za tisti občutek koliko je pravo glede na količino jedi, težo...Menim, da točnega recepta ni, saj se hrana razlikuje po državah, odvisno od vzgoje, reje in okusa. Npr. kupim krompir in se zgodi, da ni iste sorte. Ko ga dam v oblicah kuhat dam žlico soli v 3 l vode. Ko pa ga pripravljam s čebulo se včasih zgodi, da je običajna količina premalo. Tu pa se začne: več prakse, boljše je. Včasih je bilo preprosto, ni bilo toliko izbire, bolj naravna predelava...Sedaj pa imamo kategorije: zdravo, manj zdravo, začinjeno, manj začinjeno, slano, manj slano, mastno, manj mastno... In temu se prilagajajo recepti in tudi začimbe... Zato se tudi jaz držim, najprej ščepec, potem pa dodajam...In skrivnost: nimam tehtnice v kuhinji, kuham približno, po občutku... In stvari se mi ne ponesrečijo četudi delam po kakšnem napisanem receptu. Je pa res, da v restavracijah, večjih kuhinjah kuhajo vedno iste jedi, isto količino in se držijo predpisanega recepta, da restavracija, gostilna, kljub menjavi kuharjev ostaja ista. Tam pa je točno predpisano koliko tega in tega, mogoče z manjšimi odstopanji. Lep dan vsem in naj vas pri kuhanju vedno navdaja tisti pravi občutek.... Kuhajmo z ljubeznijo!

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

17. dec 2009 12:18

zzak1977 je napisal/a:
Nimaš dosti velike vitrine za moj ego. zzak1977
A veš, da niti slučajno ne bi pomislila na kaj takega (kar se ega tiče). Dragi hedonist, če s tisto foušijo mene ciljaš: ...ne vem, kaj naj rečem no drugega kot to, da me je globoko prizadelo. Sploh, ker tako lepih pohval na račun nepoznanih možakarjev ne delim vsak dan. Ognjič

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

17. dec 2009 12:34

angelamila je napisal/a:
Hedonist - Se strinjam tuki res ni kej za filozofirat: v profesionalni kuhi je ravno tako definirana količina začime, tako kot količina moke.Samo na forumih ne zasledim tega, zato sem vprašala.Hvala za vsem za odgovore:)angelamila

Saj ravno v tem je "štos". V porfesionalni kuhariji oz. v večini kuharskih knjig so količine dokaj natančno definirane, gre pač za to, da po kuhanju po takem receptu dobiš okus, ki si ga je zamislil avtor.

Ni pa nujno, da ti bo točno ta okus všeč in boš (če si vsaj malo kreativen) osnovno jed z majhnimi spremembami količim začimb in ostalega, spremenil v jed, ki je tebi pisana na kožo (in ji s tem bistva seveda ne odvzameš).

Na forumu pa prispevamo recepte amaterji in recepti so plod našega eksperimentiranja in izlušenj v kuhinji. In v domači kuhinji se seveda ravnamo po lastnem okusu in okusu naše družine, za katerega pa ne pričakujemo, da bo enak okusom vseh ostalih bralcem. In zato pač dodamo tisti stavek "solite po okusu", da vsak naredi, kakor mu ustreza in kakor je navajen.

 

Mojca

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. dec 2009 17:08

Evo, odločim se, da nekaj naredim:

in pol nastopi problem: koliko soli? Ščepec, čajno žličko ali jušno žlico?. Odločim se: po okusu, torej ne dodam nič soli, pa bomo videli, ko bo pečeno. Če ne bo dobar, bodo mačke imele gostijo.

Drugač se mi zdi, da se to " po okusu " najbolj obnese. Včasih sem tudi jaz, tako kot Vanja, solil vse posamično in po tem sem vedel koliko soli, ah, za tale kos ščepec, za drugega tudi...... in na koncu je bilo ravno prav slano ( recimo ). Seveda se strimnjam z Vanjo: meso mora bit prej soljeno, da se prepoji, da ni neslano maaso v slani omaki........ potem pa ženi ugotovijo previsok pritisk in sm takoj prešaltali na neslano, in si vsak soli kolikor mu paše. Od začetka katastrofa, pol se pa navadiš, tako da tudi sedaj ( ko sem sam ) meso izredno redko solim vnaprej, vse delam bolj neslano, pa na koncu solim. Sol se najbolj na okus pozna pri zelenjavnih obarah-čorbicah. Neslano je čist neokusno in dodajaš ščepec po ščepec in poskušaš kako se okus izboljšuje. Enega momenta je dovolj ( vaja dela mojstra........... ) in še en ščepec je ščepec preveč.

Seveda tisti ki imajo rad pekoče, morajo gledat tudi na druge družinske člane. Če preizkušam kakšen nov recept, ni rečeno da se bom vsega dobesedno držal. Če hočejo, da piščanca poštupam s cimetom, malo morgen ( a na Atina )........ se pravi po okusu.

Vidim da je prej bila debata, če ima litle fire dovolj veliko vitrino. Potem pa se en razburja, da on imam velikega, in da dotična gospa nima dovolj velike vitrine. Hedonist se tudi nekaj vmeša, menda tudi on ima velikega, proxima pa vse skupaj žegna. Govor je seveda o egu, pa karkoli to bilo. Predlagam, da se naredi kulinarična komisija in dotično reč izmeri. Tudi jaz bi se prijavil za meritev, vendar se bojim, da me bo to morebit bolelo, pa še mi je mal nerodno. Kolikor se spoznam na foring lengviđize, egg je jajce, se pravi ego je tam nekaj okoli.

 

ežoj

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

17. dec 2009 17:15

ežoj

rrr

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

17. dec 2009 17:29

ežoj je napisal/a:

Kolikor se spoznam na foring lengviđize, egg je jajce, se pravi ego je tam nekaj okoli.

ežoj

Mojca

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

17. dec 2009 19:51

ežoj je napisal/a:

Vidim da je prej bila debata, če ima litle fire dovolj veliko vitrino. Potem pa se en razburja, da on imam velikega, in da dotična gospa nima dovolj velike vitrine. Hedonist se tudi nekaj vmeša, menda tudi on ima velikega, proxima pa vse skupaj žegna. Govor je seveda o egu, pa karkoli to bilo. Predlagam, da se naredi kulinarična komisija in dotično reč izmeri. Tudi jaz bi se prijavil za meritev, vendar se bojim, da me bo to morebit bolelo, pa še mi je mal nerodno. Kolikor se spoznam na foring lengviđize, egg je jajce, se pravi ego je tam nekaj okoli.ežoj

Blanchy

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

17. dec 2009 19:58

Veste kaj, dedci, če Ognjič spravi v vitrino ali omaro al kako se že temu reče, Fructalov sok, pol bo vaše egote tudi!

lp

cervus

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 930

17. dec 2009 21:26

ežoj kaj pa je bilo to dobrega reza

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti