Naša sladkoslednost

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

12. dec 2009 9:23

Vedno sem imela težave deliti s 3večinoma pa tudi jaz delim z dva, ker nismo sladkosnedi.

Pečem 2-3 krat na mesec, ker mi po pravici povedano niti ni tako všeč, pa ti kilogrami se nabirajo in nabirajo...torte pa, samo za okrogla leta, pa še to z veliko muko. Najboljša sladica pa že odkar " diham" je tiramisu.

Ooooooooo slanice, to pa je druga pesem, vse mi je všeč samo, da je za pojest. Najraje pa imam vampe, ta prave vampe in školjke in gambere, in škampe

Anamarija

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

12. dec 2009 9:24

rimljanka je napisal/a:

Po moje je pa tako, da se kuha dokaj ustaljena hrana, tega se potem na portalu tule ne vidi. Spečejo pa gospodinje rade kaj novega, drugačnega. In zato je toliko govora o tem.

Se popolnoma strinjam. Za vsak dan rada skuham nekaj, kar nam je dobro in vem, da bomo vsi jedli. Na srečo je tudi moja mama kuhala dovolj pestre jedi, da znam skuhati veliko različnih jedi in mi ni treba iskati receptov. Sladice med tednom ne jemo nikoli, vsaj po kosilu ne. Tudi ob nedeljah se kaj speče za popoldne ali zvečer, vendar zelo redko. matilda

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

12. dec 2009 9:27

Pri nas se zadnje čase peče ob vikendih, del odnese v nedeljo s seboj sine v študentski dom, en del drugi fant k svoji deklici, košček ali dva odneseva kolegici, nekaj malega se poje doma in če kaj ostane, roma v skrinjo in je pri roki, če se pojavi kakšen nenapovedan obisk.

Torte sem nehala peči, ko sta moja dečka tam nekje pri trinajstih rekla, da sedaj pa rojstnodnevnih praznovanj v krogu družine in družinskih prijateljev, ne potrebujeta več

Sicer pa tako: jaz in mož imava rada jedi na žlico (jota iz zelja ali repe, ričet, fižolovka, čorbe na sto načinov), fanta pa sta prava mesojedca in bi lahko jedla meso pri vseh obrokih - pa ga ne.

 

Sicer pa moram po pravici povedat, da imamo vsi radi sladko, pa se nekako skušamo kontrolirati, to je pa najlaže, če sladkih stvari ni ali pa so v zmrzovalniku.rrr

Sporočilo je spremenil(a) ribaracarak dne 12.dec 2009 15:18

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

12. dec 2009 10:23

Mala malina je napisal/a:
Lastnost človeka, ki rad je sladko, je sladkosnednost in ne sladkoslednost. Mala malina

Draga mala malina, lepo da di opazila lapsus. Bil je naôrtovan.

nola

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

12. dec 2009 11:24

elaphus je napisal/a:

Ker v službi veliko (no, ja, precej) pečem, potem doma ne, pa še takrat, ko spečem, vsak poje en kos, vse drugo pa ostane. Zato pa imam debele sosede

Zelo rada pa prebiram recepte peciv, gledam slike in cedim sline (čeprav tudi meni, ko je pečeno, zadostuje en kos).

Moja trenutna (in stalna) najljubša jed so sirovi štruklji, kuhani v vodi in ne v coti, ali, bognedaj, v kaki aluminijasti foliji. Temu pa sledi matevž, kislo zelje in krvavice. In, ker je ravno pravi čas za te dobrote, najbolje, da grem kar za šporhet

lp

 

 

cervus

Enkrat je naša Vendy napisala da moramo pazit, ker se z vsakim postom mal razkrivamo. Evo: iz zgoraj napisanega smo zvedli, da je Elaphus nekje kuharica in da poleg kuhanja tudi kaj speče.

ežoj

neznan uporabnik

12. dec 2009 12:06

Kot da ne more peči šentjernejskih petelinov, v peči za keramiko recimo? Sploh je pa kao nonšalantno uvajanje podatkov lahko krasna dimna zavesa....? In Ežoj, kako naj ti verjamem, da je tisti ribnik iz fotoalbumov tvoj? (če ne razumeš namiga, ti tudi tisti zgoraj ne more pomagati.. ) japaja

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

12. dec 2009 12:13

Japaja, spet ne bo čebelice ...

Blanchy

neznan uporabnik

12. dec 2009 12:18

Hihi, Blanchy, moja aviacija je malce težja od čebelic (sem osnovno šolo že skoz dala press).. japaja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

12. dec 2009 12:58

Verjetno bo cel kup čmrljev.......

 

Ežoj, če bi danes prišel na sejem DPM, bi lahko kaj iz zgoraj navedenega pečenja, odnesel s seboj domov.....

lp

cervus

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

12. dec 2009 13:01

nola je napisal/a:

Ko prebiram naše in tuje kulinarične strani že nekaj časa opažam, da se Slovenci in Slovenke zelo močno posvečamo sladkim jedem. Pa me zanima - ali takole ob običajnem obedu med tednom res vsakič postrežete s posladkom?

Pa še - katera je trenutno vaša najljubša jed?

Vongole z malo špagetov. Ta je v tem momentu moja.

nola

O, zanimiva tema!

V naši družini ne odrasla dva ne otroka nisno nič kaj sladkosnedni - no, otroka sta kvečjemu sladkosledna(kar pomeni, da v "kriznih trenutkih" brskata po hiši, kje je parkirana kakšna čokolada).

Meni je sladica po vsakodnevnem kosilu čisto odveč - ne, da morda kdaj ne bi prijala, odveč mi je v smislu količine. Če pojem dva krožnika mineštre in krajec domačega kruha (kar je trenutno moja najljubša jed - joto bi pozimi lahko jedla vsak dan), mi je dovolj in na dodaten, sladki del obroka niti ne pomislim.

Mož ima "obrnjeno" logiko in sladice, če so že, najraje poje pred "glavno" jedjo.

Peciva skorajda ne pečem. Izjema so torte za rojstne dneve ali večje prijateljske (načrtovane) pojedine. V predbožičnem času vsakič napečem nekaj vrst piškotov, ki jih postrežem obiskom, nekaj jih pozobamo sami, sicer pa jih razdam kot darilca prijateljem, za katere vem, da imajo to radi.

Torte s tičino nisem delala še nikoli - morda bi se tega lotila nekaj let nazaj, ko sta bila otroka še manjša in bi mi delanje raznovrstnih figuric za njiju predstavljalo poseben užitek. Sedaj me za svoje rojstnodnevne zabave sama ptosita za tiramisu ali močno temno čokoladno torto.

Moja peka sladic je skratka omejena na praznike in posebne dogodke in prav tako sladice večinoma jem samo takrat (na obisku, če je nekaj posebnega, na potovanju, na zabavi ...) Tudi mož in otroka sta take sorte, v promet gre malo bolj le sladoled in čokolada. Zame pa mora biti sladica res "sladka" in zato obožujem majhne, sladke bosanske slaščice ali pa praline in podobno - skratka majhno, a intenzivno Veliki kosi štrudlja in potice me "ne ganejo".

Moja tašča (v isti hiši) pa strastno peče za vse priložnosti in tudi "kar tako" (ker so pač jabolka zrela itd...). Vedno del svoje peke ponudi tudi nam. Vedno je malo začudena ker (če že) vzamemo samo toliko, kot bomo tisti dan pojedli (meni eno in isto pecivo jesti par dni zaporedoma pač ne potegne), ker so pač količine napečenega vedno ogromne, kar ugotavljate tudi ostali kolegi in kolegice in se potem tisto pecivo "valja" po hladilnikih in shrambah še dneve... Ampak - navada je železna srajca in ona peče in bo pač pekla še naprej za svoje gušte, ker imata oba s tastom rada "sladko" po kosilu, ob kavi ... skratka vsak dan.

 

No, Nola, tiste "tvoje" vongole s špageti bi pa jaz z veseljem zamenjala za vsakršno sladico!

Moje najljubše jedi nasploh so namreč: pašta na 1001 način, školjke, raki in mehkužci, domač kruh vseh vrst, sveža zelenjava in sadje in ribe.

 

 

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti