Božično-novoletni menu

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

8. dec 2009 20:25

Karilnka kako debeli pa naj bi bili zrezki? Me mika, da bi tudi sama naredila tole slastno pečenko. Pa še enostavna je za pripravit. Zanima me tudi, če imate še kak slavnostni recept s svinjskim mesom? Pri nas bo silvestrovala mama in ona pravi, da se na silvestrski večer ne sme jest piščanca ali purana, ker grebeta nazaj, ampak svino, ki rije naprej.(Kao prispodoba, če ješ perutnino, boš celo nasledne leto hodil nazaj, če pa svinjo potem pa naprej ) Hecno, ampak moram upoštevat njen nasvet. Vilma

syu  

član od: 10.9.2009

sporočila: 482

8. dec 2009 20:35

Zanimiva prispodoba. Vilma od kod je tvoja mama, me res zanima. syu

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

8. dec 2009 20:41

Iz Postojne. Pa ne vem, če ma to kaj veze z okolišem. Jo bom ob priliki vprašala, od kje ji ta vraža. Vilma

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. dec 2009 20:49

Pri nas je bila zadeva ista: bohnedaj, da bi jedli piščanca za novoletno večerjo. Je morala biti svinjina, zdaj imamo pa najpogosteje govedino, ampak za to pa ne vem, kam paše: med OK ali ne?

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

8. dec 2009 21:05

A ni tako: Na Silvestra piščanec, kokoš, ker slabo zbrskajo nazaj, na Novega leta dan svinjina, ker svinja rije naprej?

rimljanka - zasebno mnenje

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

8. dec 2009 21:06

Seveda, da paše "med OK", saj govedo taprvo z nogami vzema zalet, potem pa šiba. 

 

Pozdravček!

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

8. dec 2009 21:08

Nekako se mi dozdeva, da bo na mojem silvesterskem meniju kakšen čevap na Baščaršiji... Ognjič

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

8. dec 2009 21:28

rimljanka je napisal/a:

A ni tako: Na Silvestra piščanec, kokoš, ker slabo zbrskajo nazaj, na Novega leta dan svinjina, ker svinja rije naprej?

rimljanka - zasebno mnenje

 

Tudi jaz poznam to navado - na silvestrovo piščanec, da vse salbo zagrebe nazaj, na 1. januarja dan svinjina, ker z rilcem rije naprej.

Mamamia

mamamia

minja  

član od: 8.12.2007

sporočila: 41

8. dec 2009 22:54

Tudi pri nas je taka navada in že opolnoči je na jedilniku leča z svinjskim rilcem. minja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. dec 2009 10:13

vanilia je napisal/a:
Rada bi nekaj novega, drugačnega, "fensi" (čim manj tradicionalnega - če pa že, naj bo tradicionalna jed pripravljena na nek drugačen način) - za mlado skupino od 25 do 30 let.
Ne bom ti dala ribe, pač pa trnek in navodila za uporabo trnka: Vanila, samo en način je, da delaš bolj fensi - ma što god to značilo, ker fensišmensi, to je v bistvu oznaka za nekaj kar "še ni v naši ligi" - stvari. In sicer ta, da jih delaš on regulary basis. Ker, če je tvoj gastronomski vsakdanjik "kr neki iz menze", če iz vsega ne narediš enega srčkanega rituala, če je običajni vikend "goveja juha in govedina iz juhe, v nedeljo pa goveja juha in telečja pečenka in pražen krompir in zelena solata", okej sem šla v ekstrem, ampak če tvoj vsakadnjik ni daleč od tega....potem je brez smisla enkrat na leto biti malo fensi. Enostavno, malo si dvigni kriterije v vsakdanjiku, pa bo šlo in čez nekaj časa boš imela že več suverenosti v kombiniranju. In boš v višji ligi. In dvig kriterijev nikakor ne pomeni, da se kupuje dražja hrana in ne vem kako ekstra "prav iz te trgovine in prav od tega branda in prav po tej recepturi iz tiste silne gostilnice iz Toskane...". Začni pri najlažjem: Jutranji prigrizki. Se da še kaj bolj kreativnega narediti kot kruh z margarino - in to vse v tistem, kar imaš doma v hladilniku. In potem iz teh variant delaš kombinacije hladnih predjedi do narezkov (se jih da narediti skoraj brez salame). Pa čisto navaden golaž se lahko, za spremembo, naredi na način stifado (grški kolaž, originalno delajo s kunčjim mesom, ampak gre z govedino čisto okej). Pa malo raziskuj, kako se genialno uporablja na n-načinov polenta. Ni treba delati po tisti klasiš metodi, ko se meša kako uro, z instant poletno gre čisto lepo. In potem človek še notri zameša kakšno mediteransko zeleno stvar in potem oblikuje štuco in potem to zapeče...in ta stvar se super kombinira z mesno zadevo in tudi z ribjo zadevo. Pa v najbolj dolgočasne omake se da žlica kakava v prahu in je omaka takoj za pet stopnic boljša. Plus, daš še malo medu in si še za eno stopnico višje. Hočem reči, igraj se za štedilnikom (ker zgolj za to, da bomo nekaj jedli, za to je brez veze vzeti kuhalnico v roko), igraj se pri pripravi hrane in se ti bodo recepti in kombinacije kar same odpirale. Saj si v pravih letih za to. V nasprotnem primeru boš pa tudi čez deset let po netu spraševala, kako se kombinira krompirjeva solata in njoki (in podobne ajoj kombinacije)... Skratka, malo vadi ta mesec. Pa lepo praznujte. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti