Kulslo v2.010 - nov sistem smeškotov

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

tema odprta - 24. nov 2009 0:58 | ogledi: 13.439 | odgovori: 87

KulSlo V2.010 ne prinaša le smeškotov, ostale novosti ste morda že opazili, sicer pa bodo jutri objavljene med novicami. Tokrat le o smeškotih.

Najprej opravičilo. Bojan je že pred več meseci pripravil 10 novih smeškotov, ki jih nisem imel kam dati. Okno za smeškote je bilo preveliko, da bi lahko še dodajali nove, nalaganje 150 smeškotov pa je že tako ali tako zahtevalo svoj davek kot ste verjetno opazili (nekateri brskalniki so to nalagali bolje, drugi slabše).

In tako so smeškoti stali v predalu in kljub pritiskom z vseh strani jih nisem mogel vnesti. Treba je bilo spremeniti sistem vnašanja smeškotov. 

To kar naj bi bilo delo enega ali dveh dni je postalo nočna mora. To, kar uporabniki za samoumevno jemljete v Wordu, torej vnos (copy/paste preslikava) na določeno mesto, se je izkazalo skoraj nemogoče narediti v spletnem brskalniku. Dva tedna hodim po robu tega, kar omogoča današnja tehnologija brskalnikov. Rob je vedno zelo tanek in oster. Ko hodiš po robu, moraš na koncu sprejeti in si priznati, če si še tako natančen, da enostavno ne moreš narediti, da bo delovalo 100%. Ne vsem in ne vedno in ne na vseh brskalnikih.  Brskalniki so prava nočna mora, vedno več jih je in vsak ima svoje težave. Tehnične težave nikogar ne zanimajo, naj napišem samo to, da funkcija, ki vnese smeškota v navadnem urejevalniku (oknu za odgovor), potrebuje 30 vrstic kode. V Operi, Chrome in Firefox. V Internet Explorerju potrebuje 150 vrstic kode, ker ta brskalnik do danes (IE8) ni zmožen izračunati lokacije kurzorja, kaj šele da bi ga po vnosu smeška premaknil za toliko znakov naprej (ja vem, samoumevno v Wordu). Vseeno pa sem želel izboljšati sistem smeškotov (vem da se pravilno reče smeškov, a si ne morem pomagati, navada pač in pozna ura, zato se ne bom popravljal). 

Kot prvo je bil cilj omogočiti, da se smeškoti hitro odprejo, ko odprete stran. To sem dosegel s t.i. "sprite" tehniko, kjer so vsi združeni v eni veliki sliki, ki ji spreminjam koordinate. Tako boste opazili da se vsi prikažejo skoraj v trenutku ;-) Žal smo s tem izgubili možnost prikaza animiranih smeškotov v oknu za vnos (obstajajo še vedno!) Je pa Bojan animiranim dorisal znak A, kar pomeni da ko ga vnesete bo animiran 

Kot drugo je motilo okno, navaden urejevalnik je imel izskočno okno, ki ga mnogo brskalnikov blokira in ste imeli nekateri težave z vnosom. Napredni urejevalnik je sicer imel lepo okno, a vnesti je bilo mogoče le enega smeškota, klik nazaj v urejevalnik pa je okno za smeške zaprl.

Želel sem uporabnikom olajšati vnos, zato sem naredil svoje "izskočno okno", ki ne izgine, ne le to, tudi zapre se ne. Novo vnašanje je tako bolj preprostor, saj odprete okno in normalno pišete sporočilo. Vmes lahko klikate po smeškotih, ki se bodo vnašali v sporočilo. Enega, dva, neskončno ;-) 

Smeškoti so sedaj razdeljeni glede na vsebino. Tudi to je izboljšava, in upam, da je boste veseli. 

Čeprav sem vse skupaj testiral na petih najbolj popularnih brskalnikih in se za vsakega posebej trudil, da bi delovalo 100%, zadeva 100% ne deluje. Včasih smo šli žal čez črto tega, kar omogoča sedanjost. Vseeno si upam trditi da imamo sedaj enega najbolj naprednih vnosnih sistemov za smeškote na svetu, ne le v Sloveniji (ne, ne bom skromen). Vsaj nisem še videl sistema, ki bi v sodelovanju za naprednim urejevalnikom na tak način vnašal smeškote in jih spreminjal v ikone že ob vnosu. 

Tudi tisti ki nimate naprednega urejevalnika, ste končno dočakali dan, da lahko smeškote vnesete na pozicijo kursorja in to ne le enega, ampak več. Le videli ga ne boste v živo, ampak le njegovo oznako. Glede na kompleksnost tega "projekta", sem pripravil kratek seznam pregleda, kje dela in kako dela. Z vašo pomočjo bi želel ta seznam izpopolniti, zato mi prosim sporočite delovanje oz. nedelovanje na različnih brskalnikih. Dogaja se celo to, da je enemu na isti različici istega brskalnika zadeva delala, drugemu pa ne (vsaj ne popolno). Ker imamo dve različni verziji vnosa sporočil, napredno in osnovno, bomo napisali za obe, saj gre za popolnoma drugačen način vnosa in drugačno kodo. Gremo torej:

Internet Explorer 6, 7, 8:

Navadni urejevalnik: 100%

Napredni urejevalnik: Pri prvem odpiranju smeškov urejevalnik izgubi "fokus". Po odpiranju okna za smeške je treba naknadno klikniti v urejevalnik na mesto kjer želite vnesti smeškota. Tako naredi samo prvič, kasneje dela v redu, če ponovno odprete in zaprete okno. Občasno začne IE tudi vnašati smeške znotraj okna za izbiro smeškota. To vedno naredi če skušate smeškota vnesti v prazno sporočilo zato sem onemogočil vnos smeškota dokler nekaj ne napišete. Torej z IE ne morete začeti sporočila  s smeškotom (lahko ga uvedete naknadno). Razen napisanega (sliši se veliko težav, pa v praksi ni tako) se smeškoti vnašajo na pravo mesto in tudi več zapored jih je možno vnesti.

Vsi IE se obnašajo po naših testih enako.

Firefox 3.x:

Navadni urejevalnik: 100%

Napredni urejevalnik: 100%

Opera 10:

Navadni urejevalnik: 100%

Napredni urejevalnik: Občasne težave z vnosom več smeškov zapovrstjo, drugi lahko skoči na začetek. Po vnosu smeškota je treba klikniti spet na vnosno okno da lahko nadaljujete pisanje. Občasno po vnosu smeškota pišete s počrnjenim besedilom, klik kamorkoli v okno z miško razbarva besedilo.

Chrome 3:

Navadni urejevalnik: 100%

Napredni urejevalnik: Smeškota kot prvi znak sporočila ne bo vnesel. Naenkrat lahko vnesete le enega smeškota, za naslednjega morate spet klikniti na lokacijo v urejevalniku, kjer želite da se pojavi.

Safari 4:

Navadni urejevalnik: 100%

Napredni urejevalnik: Enako se obnaša kot Chrome. Iste težave.

Zdaj bom še sam večkrat uporabljal smeškote, ker imam lahko odprto okno in jih je enostavno in hitro vnesti. Ker imajo le naročniki plus paketa vseh 160 smeškotov je morda pravi čas za naročilo 

Mislim da navedeno niso prevelike težave za delo in upam, da sem vseeno dosegel namen te drobne stvari na kulinariki, ki pa veliko uporabnikom prinaša veliko zadovoljstvo. Na malih stvareh se gradi svet, pravijo.

Poleg nove tehnike vnašanja je Bojan pripravil 10 novih smeškov:

Srečno!

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

PS - Bi pa skoraj pozabil napisati, sistem je zdaj tako inteligenten, da si zapomni, katero vrsto smeškotov ste vnašali in ko naslednjič odprete okno, se prikaže prav tisti "tab"

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

24. nov 2009 1:45

Evo, se ti klanjam in kapo dol! ! Kadarkoli sem na Fb ali po čisto navadnem e-mailu mi je grozno, ker drugi sistemi nimajo smeškov, kot si jih ti naštimal. Ko si takole dopisujem s članicami in člani kulinarike skoraj vedno z besedami napišem smeškota (ja ja, narobe sklanjanje, pa kaj pol ) v oklepaju. Seveda komentar: "Zakaj ne morejo imeti drugi take srčkane smeškote kot KulSlo, jih grozno pogrešam" je skoraj vedno zraven.

Kaj naj rečem, res si , jaz pa , ker sem končno dobila .  Kdor čaka, dočaka ali, Good things are worth waiting for! KOmentar Bojanu sem pa itak že napisala. Upam, da ga je videl!

Veliko vsem!

 

 

 

 

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

24. nov 2009 6:42

joj.........joj.....

Tole deluje BP tudi v IE, vsaj pri meni, brez vsega, kar je opisal jernej zgoraj.

Fino je, in koliko prostora ima zdaj Bojan še za risanje rožic! Super! Se že veselim!

rimljanka - zasebno mnenje

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

24. nov 2009 7:10

Da poskusimo...

 

JERNEJ....

Pozdravček!

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

24. nov 2009 7:35

Hvalaaaaa! Zelo lepo!

Anamarija

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

24. nov 2009 7:39

Vsa čast vama, Jernej in Bojan, res vse pohvale ... A bo zdaj po vseh posodobitvah prišel čas, da se dvigne letna naročnina za + paket?

Drejček

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

24. nov 2009 8:07

Jernej, saj veš...

tulka

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

24. nov 2009 8:12

Zdaj se bomo pa samo še na tem portalu in občasno frčeče perje pri luninih menah bo lepo grelo na svojem mestu in vsi bomo ob grickanju do konca kul slo dni Za Vanjo : http://www.youtube.com/watch?v=S3wMLZlICR4&feature=r Ognjič Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 24.nov 2009 08:16

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

24. nov 2009 8:30

ta je hud...pa ta tudi....najlepše pa bo, če bomo velikokrat uporabljali te

 

Sicer pa vse čestitke za to izvrstno delo

rrr

Sporočilo je spremenil(a) ribaracarak dne 24.nov 2009 08:31

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

24. nov 2009 8:44

Hihi, jaz sem pa vesela, ker sem pravilno predvidela, da bodo novi smeški! (Mogoče bi veljalo razmisliti o karieri vedeževalke)

 

Čestitke obema, zdaj pa zaslužen počitek kakšno noč, potem pa novim zmagam naproti!

Atina

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

24. nov 2009 8:45

Meni je pa tale carski

Čestitke!!!!!

jasna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti