Majhne žuželke v moki

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

28. sep 2016 16:01

hedonist je napisal/a:
Zagotovo gre za ličinke črvov v prvi fazi , v drugi se transformirajo v črve mokarje . V omari imaš še eno žarišče iz katerega se veselo selijo v na novo kupljena živila tako da temljito vse preglej in zmeči v kanto. Tečna in nagravžna zadeva :(

hedonist

Mokarji so pa ja živilo prihodnosti :  https://krog.sta.si/2201973/-zahodnjaki-imamo-se-

Menda so bili vojaki v JLA ravno zato tako zdravi, ker so preko moke in žitaric dobili v prehrano tudi dobršne porcije proteinov  .  

 

Cila

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

28. sep 2016 17:46

Jaz sem par let nazaj zaradi žuželk pometala vso zalogo hrane, vse pomila prebrisala. Našla sem jih v čaju, čiliju, ingverju....Najbolje je, da se vse hrani v posodicah. 

Kolikor je meni mami razložila velikokrat že okužen izdelek prinesemo domov, kjer toplota razmnoževanje še pospeši. Zelo radi so v muslijih, rozinah, rižu, moki. 

Ni kaj,  vse očistiti in zavreči vse. 

Jaz imam zaenkrat mir, res pa je, da redno čistim omare in predale. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

kačča  

član od: 28.8.2010

sporočila: 121

28. sep 2016 20:40

RadaJem je napisal/a:
https://www.kcl.ac.uk/ip/bryanturner/other/home_pso

Mogoče tole?

RadaJem

 

Ja, tole bo. Hvalaa! Sem si malo oddahnila, zgleda da nimajo črvje in hroščaste razvojne faze, tisti mokarji so me res prestrašili. 

 

kačča

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

29. sep 2016 11:17

Tudi jaz sem jih že prinesla domov, skrivajo se na vrhu vrečke moke, pri lepilu. Niso nevarne za zdravje, je pa vseeno neprijetno, ko vidiš žužke v hrani. Srečno z odstranjevanjem!

RadaJem

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

1. okt 2016 6:55

Tole spodnje besedilo  sem ravnokar dobila v e-poštnem predalu. To z lovorjevim listjem drži, lahko potrdim iz prakse, okrog zamrzovanja pa nisem gotova, če res pomori ves neželjen živelj.

 

 

Kako hraniti moko?

Vsi vemo, da je moko treba hraniti dobro zaprto, saj ne sme biti izpostavljena zraku, ki jo pokvari, prav tako pa je potrebno imeti zaprto tudi zato, ker se v njej hitro zaredijo insekti.

Pravilno shranjevanje moke:

Moka mora biti na hladnem in suhem. Vse vrste moke, tudi bela, imajo omejen datum trajanja.
Mlinarji običajno priporočajo, da naj bi se sveže mleto moko porabilo v šestih mesecih, ob pogledu na police v trgovinah pa boste seveda hitro ugotovili,
da je industrijsko embalirana moka po datumu sodeč uporabna veliko dlje.
Kljub temu je moko dobro porabiti čim prej, sicer spremeni okus, saj postane žarka - maščoba v njej namreč v stiku z zrakom oksidira.
V vročem vremenu zato sploh ni tako nenavadno, če se kdo odloči, da bo moko celo zaprl v nepropustno plastično embalažo ter jo shranil v hladilnik.

Nasveti za hrambo moke:

- Svežo moko, ki jo kupite v mlinu, zaprite v za vlago nepropustno embalažo ter zamrznite za 48 ur. Tako se boste znebili jajčec insektov, ki so že v moki.

- Nikoli ne mešajte nove in stare moke.

- Moke ne imejte nikoli v bližini mil ter praškov, čebule ter drugih živil in produktov z močnim vonjem.

- Če boste moko shranili v posode, ki ne prepuščajo vlage, ter zamrznili pri -18 stopinjah ali nižji temperaturi, bo uporabna celo več let.

- Polnozrnato moko (polnovredno, graham) imejte vedno v hladilniku, kajti olja v njej postanejo žarka že pri sobni temperaturi.

- Moko zavrzite, če ima spremenjen vonj ali barvo.

- Če moko hranite v papirnati vrečici, v kakršni ste jo kupili v trgovini, ali v platneni vreči, ki ste jo dobili pri mlinarju, potem dajte vanjo lovorov list,

- to je naravna zaščita pred insekti.

 

Cila

majamajamaja  

član od: 10.3.2013

sporočila: 2

13. okt 2016 10:24

Zdravo.tudi jaz sem imela te žužke v moki od mercatorja,hoferja,spara,tuša,...očitno je to nekaj normalnega ratalo,da ne moreš kupit brezhibne moke,...kaj naj zdej vsakič nesem nazaj v trgovino in mi zamenjajo za isto?iz izkušenj ..smo v začaranem krogu..tuki bi mogla ukrepat inšpekcija!

No še eno vprašanje.ali se zavedate kaj vse je potem vmešano v kupljenmu kruhu?(teli žužki,molji,kakci,smeti,....uf še in še)

majamajamaja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. okt 2016 10:49

majamajamaja je napisal/a:

No še eno vprašanje.ali se zavedate kaj vse je potem vmešano v kupljenmu kruhu?(teli žužki,molji,kakci,smeti,....uf še in še)

majamajamaja

Dosti manj neprijetno kot vsi aditivi,vsaj po mojem mnenju.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti