Oprema prodajalk na živilh

juma  

član od: 15.6.2007

sporočila: 235

tema odprta - 17. nov 2009 7:58 | ogledi: 3.191 | odgovori: 55

Ojla,

ta zadeva me je tako zmotila, da ne morem zadrževat le zase.

V našem avstrijskem sosedu naletim pred tednom, zvečer, ko je trgovino že bolj ali manj prazna, na prodajalko pri sirih, ko streže stranki pred mano kruh in kasneje salamo. Ko pridem na vrsto in jo prosim za kos sira, sem opazila, da nima na sebi nobenih rokavic, ne rutke ali čepice, tako na preprosto, kot da ravno odhaja domov.

Vprašala sem jo (ne razumet narobe, sem čisto prijazna stranka, ki tudi pozdravi preden naroča, tudi prodajalka je običajno prijazna), če nima nič rokavic, ko streže tako različne stvari, tako za higieno.

Odgovorila mi je, da ne in da ji ni treba jih nosit. Pripomnila sem še, da tako na splošno in v času nalezljivih bolezni ni ravno to v redu, pa je le skomignila. Nisem vztrajala, ker pravil, kako je z delovno zaščito prodajalk na živilih, ne poznam.

Dogodek se je včeraj zvečer ponovil z isto prodajalko, isto ne-opremo, enakim dialogom. Sklenila sem,da se pozanimam ali ji jaz težim pa nimam nobene podlage ali pa ona mene heca.

Gotovo je tu kakšna prodajalka, ki ve kaj je potrebno kot oprema na živilih ali oseba, ki je s tem seznanjena iz drugih razlogov.

LP

juma

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. nov 2009 8:58

Na linku imaš nekaj o HACCP. Materija ni moj forte, je pa to forte sanitarnih inšpektorjev, inštuta za varovanje zdravja itd in je najbolje, da se kar na njih obrneš. V našem mestu sedijo ljudje na Trubarjevi (nasproti Centromerkurja, hiša v kateri je centralna lekarna, samo vhod s Trubarjeve), pa boš videla, kako in kaj. http://www.siq.si/index.php?id=925&command=SING Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. nov 2009 9:10

juma je napisal/a:
Ojla,.............................................................................................

.............................................................................................

.............................................................................................

Gotovo je tu kakšna prodajalka, ki ve kaj je potrebno kot oprema na živilih ali oseba, ki je s tem seznanjena iz drugih razlogov.LPjuma

No, odgovor si dobila, sedaj pa mene pa zanima, a Vendy dela pri sirih ali klobasah.

ežoj

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

17. nov 2009 9:16

Ja, zaradi takšnih stvari sem jaz že nekajkrat "znorela", predvsem v Luciji pri Portorožu. Se mi je zgodilo, da si je prodajalka z robčkom obrisala nos (je bila pač rahlo prehlajena), potem pa meni hotela postreči kruh - ne da bi si umila roke ali nadela rokavice. V drugi trgovini v istem kraju pa si je druga prodajalka veselo "šarila " po laseh, medtem ko je stregla kruh.Jasno, da mi je zavrelo... in to tako, da sem jim povedala in napisala nekaj krepkih o, vsaj osnovni, higieni. Sploh pa jim je tam problem natakniti rokavico, če jo pa že ima, pa ti kruh vseeno prijema brez rokavice. Meni zdaj sicer postrežejo kruh tako, kot je treba, a vseeno..

LP

 

kača

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

17. nov 2009 9:51

Uf jaz sem tudi alergična na take zadeve. Mene zmoti tudi to, da je prej zlagala jogurte, pol pa si ni rok umila, to pa zato, ker sem to tudi sma delala in vem kako je umazana embalaža od jogurtov, da maš vse črne roke od kartonov in izdelkov. Pa naše prodajalke tle v naši trgovinici tudi nimajo rokavic ko postrežejo sir. No meni je ok, če si roke umijejo, pa ne prešlatajo cel kos sira, ga elegantno odrežejo in s pomočjo noža prenesejo na papri in zavijejo. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. nov 2009 10:09

........................pa skafandre bi mogle imet ali vsaj kakšne dihalne maske..

ežoj

kastrolca  

član od: 8.4.2007

sporočila: 82

17. nov 2009 10:13

mene so pa mnogokrat zmotile umazane bele halje, pri prodajalkah in prodajalcih, ki strežejo, kot pri teh na blagajnah. in to vedno v različnih mercatorjevih prodajalnah v ljubljani. nočem delati negativne reklame za dotično trgovino, ampak, kar je res, je res, kaj čem olepševat:) kastrolca

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

17. nov 2009 10:20

to pa je tako, da delavke delajo vse živo. Od skladišlča dalje in imajo samo eno haljo. Pa če samo jogurte zložiš in preneseš dva kartona le teh si v beli halji že črn. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

juma  

član od: 15.6.2007

sporočila: 235

17. nov 2009 10:21

Vendy, dala si mi link za Slov. inštitut za kakovost in pristojna je tam na poti, tako da je dosegliva šele v ponedeljek. Sem kar klicala na zdravstveni inšpektorat, kjer so vsi inšpektorji na terenu in pridejo po 14. nazaj. Vas obvestim o rezultatu pogovora, saj vidim, da bo marsikoga zanimalo, kaj je prav in kaj ni. So me pa sicer takoj prijazno povabili naj kar napišem za kaj se gre. Ampak najprvo želim izvedeti o pravilih in potem ukrepati na ta način, saj nočem na prvo žogo nekoga spravit v godljo. Čeprav bi morala trgovina in prodajalka z njo vred prva vedeti, kako se dela. juma

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

17. nov 2009 10:35

ežoj je napisal/a:

........................pa skafandre bi mogle imet ali vsaj kakšne dihalne maske..

ežoj

Baš res

 

Joj, se smo zadnje čase spravili na trgovke!

Atina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. nov 2009 10:37

Juma, vse poti se začnejo s prvim korakom, ergo, poročaš naslednji teden, a ne? Ežoj, mene boš prej našel na pri stalažah za "sam svoj mojster" kot pa pri klobasah. Krohotam se neizmerno, me usta bolijo od smeha. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti