Formule

embi300  

član od: 15.11.2009

sporočila: 1

tema odprta - 15. nov 2009 20:51 | ogledi: 3.362 | odgovori: 11

pozdrav

zanima me koliko časa se segreva pečica glede na velikost in temperaturo na katero je nastavljena, zanima me prava formula, če sploh je?

koliko časa moram peči določeno hrano, glede na njeno težo in temperaturo?

kako naj vem, da je hrana, k sem jo spekla ali skuhala 100% spečena ali skuhana, ali obstaja formula tudi glede tega?

kako naj nardim npr. gobovo juho, kremno juho, gobovo omako na liter vode, ali pa griz ali pa polento, neznam na občutek, tud če mam recept mi ne gre, vedno mi nek čudnega izpade, a obstaja kakšna formula o tem, na primer o gostoti, da bi recepte preverjala?

zanimajo me formule, njihova imena da jih še najdem ne netu, brskanje po netu mi gre slabo.

če kdo zna, naj mi napiše

a se mora vprašanje nahajat v drugi temi?

hvala

embi300

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

15. nov 2009 23:11

embi300,

dobrodošla na kulinariko, a to ti nas mal za*ebavaš? No, verjetno ne, kar s prvim postom in prvo odprto temo.

Če pa misliš res, potem si zaslužiš tudi resen odgovor.

Za vse kar vprašaš, odgovor je da. So formule za vse te reči, in te formule mame zaupajo hčerkam, kadar mislijo, da jih bodo potrebovale, in to je največja družinska skrivnost. Spomni se kolikokrat je tvoja mama pred kosilo sedela s kalkulatorjem in po formuli preračunavala potrebne čase kuhanja&pečenja. Pred časom kalkulatorjev je bil jedilnik bolj reven, ker je bilo težko preračunavati potrebne parametre na roke ( peš ).

Če ti mama še ni zaupala družinskih skrivnosti, potem ti ne preostane drugega kot težji način. Recimo kupi si kakšno knjigo o kuhanju ali si jo izposodi v knjižnici. Naj bo bolj preprosta, recimo pogledaj, če je v njej napisano kako se speče kruh, krvavica, segedin golž, goveja juha.........če je to vse noter, to je prava knjiga za tebe in kar začni. Začni s preprostimi stvarmi, ni treba takoj delat komplicirano gobovo omako. Drži se navodil v knjigi, lahko mal eksperimentiraš, recimo pečeš ( ali kuhaš ) enkrat minimalen čas ( če v receptu piše recimo 30 - 40 min. ) drugič maksimalen pa vidi razliko............... in tako čez nekaj časa boš postala mojstrica in se boš čudila, kako je možno, da ti je na začetku tako vse šlo narobe.

Za nekatere stvari ( griz, polenta ) so recepti kar na pakungi.

Pa veliko kulinaričnih užitkov

ežoj

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

16. nov 2009 5:27

Embi, Ežoj ti je v potankosti pojasnil... Jaz še dodam formulo:

(praksa + volja) * (vztrajnost * praksa) - lenoba = dobro kosilo

 

Pozdravček!

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. nov 2009 7:03

Embi, bojda se je na tak način kuharije lotila tudi Marie Curie - in ugotovila, da natačnim merjenjem ne bo ničesar dosegla....zato je kuhanje prepustila drugim, sama pa se je ukvarjala z znanostjo. Skratka, če si bolj Marie Curie tip, potem ti čestitam za ta talent in ni, da bi ga zapravljala z dizastri v kuhinji. Če pa ti tudi v Marie Curie ne vleče, potem lahko še vedno razmišljaš, zakaj si daješ take mentalne ovire, kot si jih navedla v postu. Ker, če misliš, da ne znaš po občutku, to v bistvu pomeni, da ne prepoznaš občutka. Ali to zaradi tega, ker nimaš izkušenj ali zaradi tega, ker si ne zaupaš? No, v vsakem primeru: tule nas je precej takih, ki imamo v svoji kilometrini precej dizastrov. In smo se tudi na primeru dizastra česa naučili (moj prvi biskvit je bil npr, podoben preveč pečenemu predpražniku....in sem pač razmislila, kaj je bilo narobe, poskusila drugič, pa ni bilo okej, ...ampak v četrtem poskusu mi je uspelo). Če nimaš občutka, se malo povabi h kakšni znanki/znancu, ki zna kuhati, poglej, kako se tam zadeve lotijo, kako mora delovati hrana, preden gre v naslednjo fazo, malo potipaj, malo okušaj (tudi če poskusiš surovo testo, ti hudega ne bo)...in se boš z leti že naučila. Vendelina jr.

kozamurnik

sporočila: 2311

16. nov 2009 7:15

,tile trije odgovori so pa lep uvod v nov teden. embi300, hm tudi slovenski jezik ti ne gre najbolje . Če pa nisi Slovenka, se vnaprej opravičujem. murnik

l e a  

član od: 30.6.2008

sporočila: 193

16. nov 2009 7:43

Kuhanje in pečenje ne sme imeti veze z matematiko (razen da poznaš številke in pretvarjanje meskih enot)! Formula za gostoto griza?!:))) Eksperimentiraj in če ti ne uspe, poskusi spet čez en teden. V enem mesecu bo bolje:)) l e a

neznan uporabnik

16. nov 2009 7:44

Jaz nisem od doma, razen dobrega apetita, prinesla nič, kar se tiče prehranjevanja. Potem pa sem se počasi, z nakupom kuharskih knjig, s postavljanjem vprašanj znankam, tudi s ponesrečenimi poskusi, in veeeeeeliko vaje, naučila za silo kuhati in peči. Sem pa ves čas imela res veliko volje in veselja. Pa tudi potrpljenje ne škodi. Je pa kuhanje znanost kot vsaka druga. Samo teorija ni dovolj. Treba je znanje preizkusiti v praksi. Počasi, z dovolj ponovitvami, z veliko željo po izboljšavah, bo tudi tebi uspelo. Saj skoraj vsakemu, če se dovolj potrudi. ajda66

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

16. nov 2009 7:56

Vaja dela mojstra če....mojster dela vajo! Za uvod preprosta kuharska knjiga. Pa mogoče kak kuharski tečaj, če je kje blizu. mene kuharija nikoli, ampak res nikoli ni zanimala, mama mi ni uspela ničesar "prenesti". Ko pa sem se poročila, so me stvari začele zanimati in sem začela res iz čiste nule. Knjiga+ praksa+ volja...Ga ni, da mu ne bi uspelo!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. nov 2009 10:01

Odgovor na prvo vprašanje: najbolj zanesljiva formula za gretje pečice je kontrolna lučka. Ko ugasne, je pečica segreta na željeno temperaturo ....Saj vem, vprašanje je bilo, kako izračunati, koliko časa to traja? Ampka ni mi jasno, zakaj bi človek to računal? Kakih 10 minut traja da se bolj počasna pečica segreje na 180 stopinj na primer....

 

Sicer so pa že predhodniki vse povedali o raznih formulah. Ni ga čez roko in kuhalnico v njej ... Mamamia

mamamia

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

16. nov 2009 11:24

embi300 je napisal/a:
pozdrav
zanima me koliko časa se segreva pečica glede na velikost in temperaturo na katero je nastavljena, zanima me prava formula, če sploh je?
koliko časa moram peči določeno hrano, glede na njeno težo in temperaturo?
kako naj vem, da je hrana, k sem jo spekla ali skuhala 100% spečena ali skuhana, ali obstaja formula tudi glede tega?
kako naj nardim npr. gobovo juho, kremno juho, gobovo omako na liter vode, ali pa griz ali pa polento, neznam na občutek, tud če mam recept mi ne gre, vedno mi nek čudnega izpade, a obstaja kakšna formula o tem, na primer o gostoti, da bi recepte preverjala?

zanimajo me formule, njihova imena da jih še najdem ne netu, brskanje po netu mi gre slabo.
če kdo zna, naj mi napiše
a se mora vprašanje nahajat v drugi temi?
hvala

embi300
No, ezojevemu komentarju je ze tezko kaj dodat :D, pa vseeno. Prepricana sem, da obstajajo formule, vendar moras za to poznati material iz katere je tvoja pecica - teh podatkov pa v navodilih obicajno ni. Nekaj zanimivega branja je tule: http://kreft.weebly.com/uploads/1/2/6/3/1263541/semin Pri mesu bos veckrat naletela na formule tipa: pecemo 20 min za vsake 1/2 kg mesa + 30 minut.... http://www.country-cuts.co.uk/41.html http://www.roastingtimes.com/index.php http://www.kents-butchers.co.uk/id13.html Glede vprasanja kako biti 100% preprican da je nekaj skuhano, priznam da sem se nasmejala. Moja babica je vsako hrano 100% skuhala, to ti lahko zagotovim, ker je bila vsa razkuhana in/ali izsusena :) Vecino zelenjave lahko jes surove, torej ni potrebe da jo razkuhas. Tudi meso je meni boljse ce ni prevec izsuseno, biftek mora biti se malo roznat,.... Cas za peko ti sluzi kot vodilo, dejansko se pa odlocas ti glede izgleda mesa. Ce si v dilemi pac enostavno zarezi v svoj kos in preveri kaksen je na sredi. Kuhas gobovo juho iz vrecke? Potem so navodila na njej. Ce ne pa zgostis lahko z prezganjem, naribanim krompirjem, z moko + vodo, legiras z rumenjakom in smetano,.... Gobove juhe jaz nikoli ne miksam. Kadar pa juhe pasiram s palicnim mesalcem pa ze pri samem delu vidim ali je pregosta ali ne. Ce jo moram redcit, ji dolijem tekocino in prevrem. Pri polentah in gresih je obicajno razmerje navedeno na vrecki (mislim da je 1:3), ampak spet je odvisno od tvojega okusa. Toliko na splosno. Ce imas pa se kaksno konkretno vprasanje pa kar vprasaj. LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

16. nov 2009 11:39

No, napišimo dragičkino formulo bolj korektno ( navadna kvadratna enačba ):

praksa2x vztrajnost + praksa x vztrajnost x volja - lenoba = dobro kosilo

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti