Mehčalec vode

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

27. nov 2012 14:25

irena66 je napisal/a:

Mi pa smo zadevo rešili tako da smo kupili mehčalno napravo, ki se jo priklopi takoj za števcem vode in imamo v celem stanovanju sedaj super mehko vodo.

Pozna se ko jo piješ in tudi pri hrani se nekoliko pozna, pa zdaj smo se že navadili.

Kam pa potem izginejo vsi minerali, ki delajo vodo trdo? V tisto mehčalno napravo ali kam? Prosim za pojasnilo.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

27. nov 2012 15:25

Sem že enkrat povedala, pa lahko še enkrat. 

Če je filter narejen iz ionskih izmenjevalcev, potem ti seveda raztopljene ione iz vode odstranijo (in pri naših koncentracijah karbonata v vodi jih je treba tudi kar naprej menjavati, saj ga imamo v večjem delu Slovnenije ogromno). 

Če gre za magnetni "mehčalec", potem pa karbonat seveda nikamor ne izgine. Če izpariš lonec vode, ostane na dnu in po stenah točno toliko karbonata, kot ga je v vodi bilo raztopljenega, pa če trkljaš po njem magnet ali ne. Je pa razlika v strukturi sedimenta: dovolj močno magnetno polje namreč povzroči - ni še jasno,  kateri mehanizem tiči za tem - da se karbonat ne odlaga v trdih kompaktnih skorjah, ampak je veliko bolj drobnozrnat in porozen. Če gre pa samo za tok vode, recimo skozi cev  ali pralni stroj, to pomeni, da bo precipitata manj, saj bodo mikro- in nanokristalčki, ki se bodo oborili, v večji meri kot delci ostali v raztopini (jih bo torej odneslo) in se jih bo manj nabralo v skorji na stenah (približno 20 % manj), skorjo, ki bo nastala, bo pa veliko lažje odstraniti. Seveda se pogosto zraven napletajo zgodbe o revitalizaciji in energiziranju in ne-vem-kaj-še-vse vode, to pač lahko verjameš ali ne. Ostalo pa lahko vidiš. Lahko to imenuješ hokus pokus ali vudu ali larifari - vseeno. Vseh čudes narave pač zaenkrat ne razumemo, četudi kaže, da obstajajo.

Sonja

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

27. nov 2012 15:31

Pred mehčalno napravo je montiran filter skozi katerega gre voda, v sami napravi pa je sol podobna kot v pomivalnem stroju.

 

 

irena66

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

27. nov 2012 15:52

http://www.csicop.org/si/show/magnetic_water_and_fu Malo sem brskala po objavljenih člankih, "dovolj močno" magnetno polje pomeni reda velikosti ene desetine do enega T, in čas ekspozicije se meri v minutah. Kar pomeni, da bi moral biti tisti permanentni magnet v napravi za mehčanje bodisi napeljan na zelo veliki dolžini cevi ali pa bi moral biti zelo velik in našravfan na en precej velik rezervoar (denimo za en velik bojler), v katerem bi bila voda eksponirana ustrezno močnemu magnetnemu polju vsaj 10 minut. Čemur nobene od teh malih pripravic ne ustrezajo, ne glede na to, da obstaja fizikalni fenomen, ki bi lahko razložil njihovo delovanje - enostavno se ne dogaja v ustreznem velikostnem razredu. Skratka, po mojem obvelja tista znana "if it's too good to be true, it probably isn't." lp, proxima

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

27. nov 2012 16:38

Hja, proxima, povdarek je na "malo".  Glede na to, da se magnetni mehčalci precej uporabljajo tudi v industriji, ki si običajno ne privošči prav preveč metanja denarja skozi okno za nedelujoče stvari (tudi tam, kjer po cevovodih pretakajo mineralne vode tipa Radenska, ali v kaki toplarni), bo mogoče vseeno kaj na tem.  Da ne bi tu smetili - piši mi na ZS, pa ti pošljem malo daljši seznam referenc.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti