Nova gripa

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

4. nov 2009 7:15

Jaz sem sicer, kako bi se reklo, navdusen, ceprav bolj salonski connoisseur vseh mogocih teorij zarot, varnostno zapornico si pa vedno postavim z najmanj dvema vprasanjema (parsimonija!): 1. ali bi to komu koristilo; 2. ali so Veliki Drugi (vlade, prostozidarji, izvanzemaljci, G20, Al-Kaeda, CIA etc) sposobni izvedbe (glej P.S.); po mojem skromnem mnenju gripa kot global conspiracy ne pride skozi nobenega od teh robnih pogojev. Je pa seveda tematika dobrodosla sprememba v medijih - recesije smo se ze po malem navelicali, trenutno ni na vidiku nobene medijsko dovolj odmevne vojne ali volitev, Obama je se vedno ziv, do silvestrovanja je pa tudi se predalec. Glede cepljenja naj obvelja tako, kot so povedale predhodnice, informiran pristanek, vsak zase mora prav dobro vedeti, ce in v katero skupino s pricakovanimi frekventnejsimi zapleti spada oziroma kako bi se obolenje teplo z njegovo vsakodnevno rutino, in za svojo odlocitev naj prevzame tudi odgovornost. Mimogrede, tisti, ki se tolazite z raznoraznimi domacimi zvarki, ki naj (!) bi (!) spodbudili imunski sistem, ste mogoce pozabili, da pri gripi ne ubija virus, ampak prav imunski odgovor nanj. (Kot pravi znana enovrsticnica: "Speed doesn't kill. Rapid deceleration does.) . Opozorila bi se na dva fenomena: prvi, ki je ze dobro znan, namrec da v casu interneta na vsak gram pravilne informacije pride kakih pet kil balasta, sestavljenega iz 100 g nenatancnosti, 30 g dvoumnosti, 15 g dobronamernih dezinformacij in 4855 g navadnih glupih bljuvotin; drugic, da so samostojne odlocitve, povezane z zdravstvenimi tveganji, kljub se tako izcrpnim in pravilnim informacijam pogosto zelo iracionalne na nivoju posameznikov in mocno nepredvidljive na nivoju populacij. Skratka, nic novega, umivajte si roke, izogibajte se gneci, bodite prijazni z drugimi ljudmi, vsake toliko casa preberite dobro knjigo, izogibajte se mastni hrani, hodite na sprehode in zivite v miru in harmoniji z ljudmi vseh barv in verskih prepricanj, kot bi rekli montypythonovci :)))))) lp, proxima p.s. glede vladnih zarot se navadno zanasam na tisto, kar se je zapisalo Christopherju Brookmyreu, neprekosljivo duhovitemu avtorju tartan noir žanra, v knjigi Country of the Blind (priporocam ves njegov opus, zlasti serijo z Jackom Parlabaneom): "Are you kidding?" he said with a quiet whisper of a laugh. "Just because it's a total farce and they've left smoking guns lying everywhere, you think it wasn't the government? Come on, they've made a complete arse of absolutely everything else they've turned their hands to. The health service, education, transport - what makes you think assassination would be any different? In fact I'm feeling a bit stupid myself that, with all the mess, ****-ups and general incompetence, I didn't recognise it as their MO earlier." p.p.s. Brookmyre ni napisal **** ...:)))

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. nov 2009 7:28

Proxy, you're back! Pa to je še boljše od tiste Lily was there...in tisti sax. Vendelina jr.

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

4. nov 2009 7:35

proxima je napisal/a:
Skratka, nic novega, umivajte si roke, izogibajte se gneci, bodite prijazni z drugimi ljudmi, vsake toliko casa preberite dobro knjigo, izogibajte se mastni hrani, hodite na sprehode in zivite v miru in harmoniji z ljudmi vseh barv in verskih prepricanj, kot bi rekli montypythonovci :))))))
Krasno za začetek dneva Loni Makaroni

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

5. nov 2009 0:04

Jaz pa še vedno kolebam ... posebej glede otrok: hčer peljati na cepljenje je nekaj zadnjega, kar bi človek hotel početi, a vseeno, zaradi ene glupe gripe morebiti otroke izgubiti ... ne vem.

Atina

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

5. nov 2009 2:09

Atina je napisal/a:
... hčer peljati na cepljenje je nekaj zadnjega, kar bi človek hotel početi, ...Atina

Hmm, tega stavka pa res ne razumem....

Pa čeprav verjamem, da  poplava (neprimernih) informacij pri vsakem vzbudi nekaj dvomov, se vedno bolj strinjam s tisto izjavo, da ljudje v razvitem svetu res rabimo eno hudo epidemijo, da se bomo spet zavedeli koristnosti cepljenj. Očitno smo se po nekaj desetletjih uspešnega dela zdravstvenega sistema zazibali v sanjski svet nedotakljivosti, kjer naj bi nam nobeni virusi ne mogli do živega.

Mogoče bodo koga, ki razume angleško, prepričali tile sprotni ameriški podatki: http://www.cdc.gov/flu/weekly/

ali pa svetovna statistika:

Za ostale pa samo ena številka: od 1.septembra je v ZDA umrlo za posledicami nove gripe najmanj 530 ljudi, od tega 74 otrok. To so samo laboratorijsko potrjeni primeri, smrti zaradi gripi in pljučnici podobnih bolezni (brez laboratorijske potrditve virusa) pa je bilo 2,916 .

Že res, da je Američanov "malo" več, ampak...lahko si pogledate tudi te podatke iz Ukrajine (mimogrede, Ukrajincev je cca 20x več kot Slovencev)

http://www.who.int/csr/don/2009_11_03/en/index.h

Nasja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. nov 2009 7:09

Ne poznam nobenega otroka in tudi še nisem slišala, da bi majhni otroci zelo radi hodili k zdravniku, zlasti, če jih zbadajo z iglami. Čeprav pa se mi zdi, da se da štiriletnega otroka že zelo lepo motivirati, da se pogumno postavi pred iglo. In je potem silno ponosen nase, če je zdržal brez solzic, da o plemenu ne govorim... Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

5. nov 2009 7:42

O, proxima is back, welcome ( večkrat sem te zasledil v statistiki, oglašala se pa nisi ).

Glede tvojih varnosnih zapornic: pozabila si gangstersko združenje ki gre skozi obe zapornici: reče se mu farmaceutska industrija. Sedaj je na planetu prevladujoč kapitalizem in tovrstne združbe imajo velik vpliv v ministrstvu resnice. Kako veš, da prašičja gripa ni nastala na kakšnem sestanku delničarjev farmaceutskih družb?

ežoj

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. nov 2009 8:16

Ce mene vprasas, niso tako neumni. Epidemije so cisto prevec nepredvidljive za kakrsenkoli resen biznis - dalec bolj se splaca vlagat v kampanjo za znizanje nominalne meje normalnega krvnega pritiska za 20mm Hg in tako pridobiti kake pol milijarde ljudi, ki bodo celo zivljenje na antihipertenzivih, ali pa proglasit PMS za resno psihiatricno obolenje, ki zahteva zdravljenje s prozakovimi analogi. lp, proxima

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

5. nov 2009 8:22

Jupijupijaa, sem vsak dan gledala, če in kaj bo proxima napisala in se čisto strinjam z Loni! A o počitnicah pa letos nič? Ognjič

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

5. nov 2009 8:38

Nasja je napisal/a:

Atina je napisal/a:
... hčer peljati na cepljenje je nekaj zadnjega, kar bi človek hotel početi, ...Atina

Hmm, tega stavka pa res ne razumem....Nasja

Malo sem se nerodno izrazila, mišljeno je bilo, da se deklič neznansko boji igel in vsega, kar zraven sodi. Tisto o motivaciji, kar omenja Vendelina, pri njej čisto propade (finale je, da jo brcajočo dve drživa, ena pika ...), medtem ko dve leti mlajši sinko, ki drugače ni med najbolj pogumnimi, brez težav prenese. Pa to sploh ni bistveno. Jaz sem še vedno v iskanju čim več informacij pro et contra. Zanima pa me, zakaj se veliko zdravstvenih delavcev ni dalo cepiti (ker če kdo, bodo oni v stiku z obolelimi).

Aja, pa tole me zanima: koliko časa PRED izbruhom bolezni je človek kužen? Torej preden se pojavijo značilni znaki?

 

Atina

Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 05.nov 2009 08:40

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti