Dieta dr.atkins

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. dec 2013 10:26

Džiazs, a to kdo preverja odzive na trditev: jem majonezo, kislo smetano in salamo in ne hujšam, kje bi utegnil biti problem?

Će je to, potem uspeva. Ni posebej duhovito, ampak uspeva.

Ker, če kdo v tem stoletju v resnici misli, da je to a) zdravo in b) da se tako shujša, ne potrebuje tega foruma, potrebuje kakšno drugo literaturo in druge specialiste.

 

 

Vendelina jr.

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

26. dec 2013 15:27

Kakor se sliši hecno, se pri prehranjevanju brez ogljikovih hidratov (kar v resnici sploh ni enostavno) metabolizem obrne v ketogeno smer, pri čemer se presežek ketonov ne more skladiščiti nazaj v maščobo, ampak se v glavnem polula in nekaj tudi izdiha; situacija je podobna kot pri diabetesu tipa 1 (pomanjkanje insulina), ko je razen hude žeje eden od prvih znakov nepojasnjeno hujšanje. Tako da Atkinsova (in ne Atkinsonova) dieta dejansko deluje vsaj pri, da se tako izrazim, dietno naivnih, torej pri tistih, ki se lotijo hujšati prvič ali prvič po dolgem času; druga stvar je pa, koliko je zdrava (mlad, sicer zdrav in odporen organizem jo verjetno prenese brez večjih zapletov, če ne traja predolgo, za vse ostale se mi zdi skrajno tvegana). Ampak dama, ki sprašuje, v čem je problem, je sama povedala, da je hujšala že pred to dieto, vprašanje se seveda postavlja, po kakšnem bolj ali manj hecnem ali norem režimu; drugo vprašanje je, kako na Atkinsovo dieto odgovori organizem, ki se je v zadnjih mesecih dodobra natreniral na dietne strese (ker je v hujšanje vpleteno celo telo, ne samo maščobno tkivo in mišice); tretja stvar je, koliko je v raznih industrijskih salamah, majonezah in podobnem skritih ogljikovih hidratov (kolikor se spomnim, je dovoljeno zaužitje natančno 4 gramov OH pri vsakem obroku, kolikor najbrž vsebuje ena sama žlica lahke majoneze, v kateri zamenjajo maščobo s hidroliziranim škrobom); četrta stvar je, da stresni odgovor na hujšanje lahko povzroči zastajanje vode. Torej, draga moja sponkica, preberi si odgovora mamamie in "the tine", potem si ju pa sprintaj in preberi enkrat ali dvakrat na dan; in razmisli, ali se boš končno začela imeti rada, ali pa boš sovražila svoje telo in se mu maščevala tako, da boš padala iz cikla v cikel čudežnih diet, ki na dolgi rok nikoli ne delujejo, hujšanja in pridobivanja telesne teže nazaj. (Vsake toliko časa iz tega peklenskega vrtiljaka kakšna iznajdljiva punca naredi celo dober biznis, na primer Oprah Winfrey ali Vida Petrovčič, ampak muči me blag sum, da ti verjetno ne boš med njimi.) lp, proxima

blossom  

član od: 8.2.2009

sporočila: 383

26. dec 2013 19:00

Obstaja način prehranjevanja z malo OH (30-50g/dan, 80%  kalorij iz maščob in 20% kalorij iz beljakovin), katerega uporabljajo tudi pri otrocih z epilepsijo in se je izkazal kot uspešen. Pa ne samo pri otrocih z epilepsijo, uporabljajo jo tudi drugi in daje dobre rezultate tako pri izgubljanju teže kot pri splošnem počutju in nivoju energije. Ni pa mišljeno kot dieta, ampak način prehranjevanja. Ker to, da greš na Atkinsovo dieto samo z namenom shujšati in potem nazaj uvedeš običajno OH, samo zmedeš telo in si res ne delaš nobene usluge. Kakorkoli, da se vrnem na dieto, ki sem jo prej opisovala. To je ketogena dieta. In to NI dieta kjer se samo filaš s kakršnokoli maščobo (majoneze, salame in podobne predelane stvari) ampak je zelo pomemben izvor in izbor živil. To pomeni nič oz. čim manj predelanega. Dobro, kdaj pa kdaj, enkrat tedensko, vsekakor pa ne vsak dan. Predvsem pa je pomembno, da se katerekoli diete ne lotimo brezglavo, ampak da si o zadevi kaj preberemo. Tako iz izkušenj drugih, še bolj pomembno, pa iz kakšnih bolj strokovnih člankov in knjig.

blossom

pinch  

član od: 18.2.2009

sporočila: 89

29. dec 2013 15:27

lepo napisano, blossom. jaz se strinjam s teboj v vsem.

 

pinch

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti