Hrustljave kozice

Robi S  

član od: 27.10.2009

sporočila: 10

tema odprta - 27. okt 2009 23:34 | ogledi: 13.443 | odgovori: 11

Zanima me, če kdo od forumašev zna narediti hrustljave kozice (rakce brez klešč)?

Sam sem jih nekajkrat jedel - v glavnem v kitajskih restavracijah. Ampak jih menda strežejo v restavracujah v Portorožu, tako da naj bi bile kuharska klasika ....

Glavna finta teh kozic je v tem, da so lepo hrustljave in se pojedo cele - z lupino vred. Lupina ti da občutek kot bi jedel krhki čips.

Vem da so pečene/ocvrte v olju. Zanimajo me pa detalji: koliko vroče olje, koliko časa...Kako se pripravijo kozice za cvrtje....

Vsakega namiga bom zelo vesel. Rad bi pripravil en "morski" večer za prijatelje pa me mika tudi ta jed.

lp

Robi S

Robi S

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

27. okt 2009 23:50

Sama jih na ta način največkrat naredim na morju, ko dobim čisto sveže iz ribarnice (in seveda nimam hladilnika, pa jih je treba kar takoj porabiti :).

Za pol prsta olivnega olja (ali pol olivnega pol navadnega) segrejem v ponvi (pazim, da se ne začne kaditi, da se ne pregreje) in nanj stresem kozice, ki sem jih predhodno čim bolj osušila s papirnatimi brisačkami). Ponev med peko/cvrtjem tresem, da se kozice enakomerno razporedijo po vročem olju. Koliko časa jih pečem, ti ne nam povedati, res ne - sigurno pa ne več kot pet minut, pazim pa tudi, da ne vržem v ponev preveč kozic naenkrat (saj veš, velika količina hladne "robe" močno ohladi olje in hrana se v takem olju nikakor ne more hrustljavo ocvreti). Najbolje je, da imaš naenkrat "v igri" 2 ponvi, v katerih cvreš izmenoma  in porcije sproti pobiraš iz olja, jih položiš na krožnik, obložen s pap. brisačko, ki popije odvečno olje ter serviraš.

Vsako narejeno porcijo postaviš takoj na mizo in ne čakaš, da se shladi ! Predvsem pa ponve ne pokrivaš, da se ne ustvarja kondenz, ki seveda zmehča hrustljavo hitinjačo (in posledično hrustljave kozice postanejo kot žvečilni gumi).

Skratka: potrebuješ sveže kozice, dovolj vroče olje in dovolj veliko ponev, malo soli in seveda jedce, ki bodo komaj čakali vsako naslednjo "rundo"

Mojca

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

27. okt 2009 23:57

mamaF, in to meni šele zdaj poveš???

Vanja

Robi S  

član od: 27.10.2009

sporočila: 10

28. okt 2009 0:01

Mojca hvala za hiter odgovor! Zanima me še koliko/kako očistiš kozice? Jim potrgaš dolge rdeče tipalke? Noge morda? Jih samo splakneš in osušiš? Kdaj soliš - je sploh treba? lp Robi S Robi S

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

29. okt 2009 2:35

Robi S, nič jih ne čistim, kje pa, veš kako fino hrustajo tipalke in nožice (se ne hecam, čeprav se bo to morda komu zdelo nenavadno). Samo na hitro jih oplaknem s slano vodo, odcedim in osušim s papirnato brisačko (to pa predvsem zaradi tega, da vodne kapljice ne "eksplodirajo" v vročem olju.) V vročem olju vse, nožice in tipalke, tako na hitro hrustljavo zakrkne, da je kot "čips", prav nič ne moti. V nasprotju s škampi inajo kozice dosti bolj tenko "lupino" - hitinjačo, seveda pa jo lahko tudi olupiš, ko so pečene, če želiš.

S soljo jih potresem šele takrat, ko iz ponve "padejo" na krožnik , pa še to čisto malo, ker mi je zelo všeč tisti sladkast okus mesa. Pravzaprav je še najbolje, da si vsak soli po okusu.

@Vanja moja ljuba, en razlog več, da pripotujeta čez lužo enkrat poleti skupaj s tvojim dragim, pa si jih bomo privoščili v naši "letni kuhinji" - ko bo tudi kamnita miza že stala na svojem mestu (v zamejskih ribarnicah se da pogosto dobiti lepe sveže kozice).

 

Mojca

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. okt 2009 13:08

mamaF, jaz pa še vedno

Vanja

Robi S  

član od: 27.10.2009

sporočila: 10

29. okt 2009 15:58

Mojca imam občutek, da si tele kozice resnično velikokrat delala (in tudi jedla....). Moram reči, da si me prepričala "v nulo"! Moram takoj narediti eno probo - da vidim kako bo ratalo. Potem je treba tako zadevo dati med recepte. Si zasluži. lp Robi S

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

29. okt 2009 16:44

Robi S, kar veselo na delo! Saj boš videl, to je tako preprosto in hitro narejeno, da bolj ne more biti, res. Kar brez strahu, saj nimaš kaj "falit" - pri svežih sestavinah (pomeni kozice, pa seveda dobro vino za poplaknit) se ti ne more zgoditi ničkaj "tragičnega" - razen, da bo kozic prehitro zmanjkalo.

PS: Če boš imel večjo družbo, pa morda vsi ne bodo najbolj navdušeni nad rakci, kupi zraven še nekaj sardonov (inčunov). Lepo jih očisti, sfiliraj (odstraniš glavo in drobovino, ribo razpreš, odstraniš hrbtenično kost, da dobiš en velik širok file), osuši, pomokaj v ostri moki in zelo na hitro ocvri v enaki mešanici olja, kot jo boš uporabil za kozice. Ocvrte ribje filetke samo še malo posoliš, po želji poškropiš z limoninim sokom in imaš še eno morsko "fast-food" poslastico za svoje goste.

Saj vem, da cvrtje v olju ni ravno najboljša izbira, ampak včasih pa prav paše - še posebej, če se potem poplakne s kozarcem dobrega vina

Mojca

Robi S  

član od: 27.10.2009

sporočila: 10

31. okt 2009 4:51

Za prvo "rihto" imam v planu en malo boljši broded/buzaro iz lignjev, škampovih repkov in dagenj. Sem že delal in so gostje vse prste polizali! S to jedjo sem se "kvalificiral"! lp Robi s Robi S

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

2. nov 2009 13:35

No potem pa še nas razsvetli z receptom ! Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Robi S  

član od: 27.10.2009

sporočila: 10

20. nov 2009 22:59

OK, kar nekaj časa je že, kar sem odprl to temo, pa nisem nič sprobal. Sedaj ko pa ima ravno Spar v akciji kozice pa res nisem več mogel odlašati..... torej sem jih kupil. Zanimivo je, da so deklarirane kot kuhane - ne sveže. Vseeno sem si rekel je treba probat. Najprej sem v ponev nalil pol-pol oljčnega in sončničnega olja, toliko da je bila dobro pokrito dno ponve. Segrejem olje in vržem not že prej na papirnati brisački popivanne kozice in jih cvrem ca. 6 minut. Vmes sem jih enkrat obrnil. Vzamem jih ven, dam na večje cedilo, da odteče odvečno olje in postrežem. Takoj sem vedel da je to to. Če je človek širokih nazorov in pravi gurman resnično lahko je cele z glavami, nogami in tipalkami vred, saj so zelo lepo hrustljave. Skoraj kot čips. Bolj rahločutni lahko odlomijo glavo in noge in jedo le repke. Lupit jih pa je res brezveze. Pri drugi rundi sem sem dodal še več olja, da ga je bilo za slab prst na debelo, res močno segrel- skoraj do dimljenja in vrgel not drugo polovico kozic. Kar fino je začvrčalo in malce odsakakovalo. Ne vem ali je fora v tem da so bile kozice že kuhane.... ker sem se precej trudil predhodno popivnati jih... Kakorkoli: cvrl sem jih tokrat le 4 minute in hitro vzel ven in na cedilo. So se mi zdele še boljše. Hitinasta lupina pa je izpadla krasno. Čisto lepo je hrustljava. Sem zelo pazil, da sem stregel zelo vroče, kajti čim se kozice le malo ohladijo jim okusnost strmo pade. Zato je resnično glavno to, da se cvrejo takrat, ko so vsi jedci že za mizo in se takoj postrežejo - da še kar precej pečejo v prste..... Skratka prvi eksperiment je lepo uspel. Malo me je presenetilo to, kako so kozice (pre)slane same po sebi. Je to zato ker so kupljene kuhane? Prav tako me je malo presenetilo koliko olja so bile sposobne vpiti. Skoraj kot bi bile pariško painrane. Ima kdo kak komentar? Naredil bi še en poizkus, potem bi zadevo dal med recepte. lp Robi S Robi S

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti