Fruktoza

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

16. okt 2009 12:11

Zdaj je tudi meni bolj jasno. Zdaj vem kaj moram iskati v trgovini. Hvala. Migla

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

16. okt 2009 15:27

Joj, zdaj ste pa še neme potegnili v to....Ker nisem kemik, razmišljam bolj praktično: Ko diabetiku pade sladkor, mu damo za pit ali pojest nekaj sladkega... Sladko sadje, sok, kos čokolade, bombon... Vse 4 zadeve dvignejo sladkor in telo mogoče res malenkostno drugače prebavi eno ali drugo.  Prav dobro se spomnim gospodinjskega pouka v 7 razredu in kako je učiteljica razlagala zadevo o kruhu, sladkorju in sadju... da se v telesu presnavlja zelo hitro, in hiro dvigne količino sladkorja v krvi. No, pa to je bilo gospodinjstvo še v stari YU, da mi ne bo kdo očital, da mi je kapitalizem vcepil to idejo.

Že prej kot od svojega 20 leta iz opisanega razloga ne pijem nič sladkega. Čaj rahlo osladkam s sladilom (lahko se po mili volji razpišete o škodljivosti, me ne gane...), kavo pijem nesladko in z mlekom, tonik, koka kolo, deit itd. samo light. Še koktaile delam sama, ker so narejeni s sladilom in ne sladkornim sirupom in umetno aromo. Če samo pogledamo na deklaracijo, ima 1 dl sadnih sokov okrog 50 kalorij in velika večina teh kalorij je označena kot "sladkor" (na žalost nimam doma nobenega  soka, da bi preverila Prav zato imam rada sladice z veliko skute in ali ogromno sadja ker se krasno spečejo s sladilom.

 

Sokovi so sadje oropani vitaminov in balastnih snovi (olupkov) in iz tega razloga jih pri nas že leta in leta ne pijemo. Sadje je vedno pri roki v košarici na kuhunjskem pultu pa čeprav vem, da ima preveč sladkorja. Pomislite samo na grozdje. Edini sok, ki se ga lotim, v Evropi še nisem videla, je nesladek in ZELO kisel in je narejen iz cranberries (Vaccinium oxycoccos) Poleg tega pretirano pitje sadnih sokov povzroča karies pri majhnih otrocih.

 

No ja, za kakšen svečan pozno dopoldanski obrok (ala brunch) pa seveda imamo mimozo z ali pomarančnim sokom ali pa kakšnim breskovim, mareličnim pirejem.

 

Tudi z medom, kot virom zdravja se ne strinjam. Verjamem pa, da je včasih (govorim pred 200+ leti) kaknega podhranjenega človeka spravil na noge, ker je le-temu enostavno sladkor padel.

 

Če hočete pa res shujšat, verjemite ali ne, se je dobro odpovedat sadju, razen mogoče enemu jabolku na dan.. Zdaj pa za razvedrilo citiram mačkona Garfielda:  An apple a day keeps the doctor away...Now, can you imagine what a pepperoni pizza will do?

 

No ja, I do stand corrected....Ampak ne boste me pa prepričali, da bi začela sladkat jedi s fruktozo. Sem 100% da bi šel kazalec na tehtnici gor....

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti