Školjke

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

tema odprta - 9. okt 2009 20:02 | ogledi: 6.877 | odgovori: 7

No, tokrat se jaz javljam z vprašanjem. Kar se tiče priprave morskih jedi, sem "bosa". Razen rib seveda. Morskih sadežev enostavno ne jem, ne poskušam in ne pripravljam. Upirajo se mi tako in drugače. Vse lepo in prav.In potem nastopi problem. Moj najstarejši sine pa naravnost obožuje školjke. Je jih samo na športnih pripravah in še pol leta po tistem sanja o njih.

V kratkem ima rojstni dan. In sine si je zaželel, da bi skupaj z mano, doma, pripravil školjke.

Seveda sem korajžno rekla, da ni problema, bova pa menda že nekaj spacala. No in sedaj smo tam....receptov na netu je polno, v knjigah tudi,...jaz pa še vedno ne vem kako naj se lotim zadeve.

Torej školjke, ki jih želi jest morajo bit "une črne" - verjetno so to dagnje. Morajo imet belo - rumeno omako, ki ni majoneza. (???)

Na pomooooč? Verjetno je priprava silno enostavna, ampak že za korajžo bi rabila kak namig. pa še to, kam naj se napotim po školjke, da jih bodo sploh imeli, da bodo kvalitetne in sveže.

Smo pa iz LJ.

Hvala in pozdravčke vsem!

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

9. okt 2009 20:26

Priprava školjk je ena najbolj enostavnih stvari na svetu. Skratka, kupi dagnje,belo vino, česen, peteršilj in drobtine. Školjke očisti in sicer jim odstrani "brade". Daj jih v lonec in pokrij ter postavi na zelo visoko temperaturo. Takoj, ko se odprejo jih odcedi, vendar vodo prestrezi. Vodo še 1x precedi skozi gosto cedilo, obloženim z gazo. Na olivno olje vrzi česen, ko zadiši, dodaj belo vino, kvalitetno, polsladko. Kuhaj, da izhlapi alkohol. Ko nima več okusa po alkoholu, dodaj školjke, vodo, ki so jo spustile školjke, peteršilj in drobtine, da se omaka nekoliko zgosti. Zelo, zelo malo posoli. fresh

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

9. okt 2009 20:37

Če gre za dagnje na buzaro (na belo), potem gre tako:

 

Preden jih uporabimo, jih skrtačimo pod tekočo vodo, odprte pa zavržemo.

Za 4 osebe:

2 kg školjk

olivno olje

osem strokov česna

peteršilj

drobtine

3 dl suhega belega vina

 

kruh

 

Školjke damo v veliko pokrito posodo. Zalijemo z MALO vode. Damo na štedilnik in pustimo toliko časa, da se školjke odprejo. Odstavimo.

V drugo, veliko posodo, damo pet žlic olja, sesekljan česen in dve žlici peteršilja. Segrevamo, da česen zadiši. Nato dodamo 2,5 žlici drobtin, prilijemo vino, razmešamo in dodamo vodo (tisto, ki se je izcedila iz školjk). Če je voda od školjk preslana, dodamo še malo navadne vode. (Vode dodamo toliko, da je omaka še gosta in se bo dala lepo mazat s kruhom). Kuhamo 5 minut, dodamo školjke z lupinami vred, pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju še 5 minut. Vmes malo premešamo. Zraven se prileže bel kruh.

MM

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

9. okt 2009 20:39

Sem pisala v istem času kot fresh. Upam, da bo kaj pomagalo

MM

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

9. okt 2009 20:46

O, punce, kako ste prijazne in hitre! Res vam hvala iz vsega srca. Sem že malo bolj korajžna, se mi zdi Tulka, recept s kremasto omakico, ki si mi ga prilimala, se mi zdi zanimiv (takale omakica bi bila verjetno edino od školj kar bi pojedla celo jaz...) Fresh, ja...saj se mi je zdelo da mora bit to sila enostavna zadeva, ampak nekako se težko lotim priprave jedi, ki so mi po okusu tako silno tuje in antipatične. Ampak, sinu sem dala besedo...kdo ve, mogoče bom pa čez čas postala velika oboževalka morskih sadežev. Morska medvedka, tale zadevica na buzari je tudi zanimiva. Bova jutri še z mojim pubertetnikom skupaj pregledala vaše predloge in potem bo padla odločitev

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

9. okt 2009 21:00

Noa, rumena pa je omaka najbrž zato, ker nekateri v vinu namočijo tudi pravi žafran. Ti predlagam, da najprej s kruhom poskusiš omako, boš videla, da je dobra. Poznam kar nekaj ljudi, ki jim je bila ideja školjk antipatična, danes pa jih imajo zelo radi. V resnici so zelo, zelo dobre. Pa vsenajboljše "ta malemu"! fresh

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

9. okt 2009 21:45

Fresh, se bom držala tvojega nasveta in potunkala kruhek v omako... Sicer pa sem školjke že probala, prav tako škampe, hobotnico, in še kaj od tega "morskega mrčesa", ampak resnično nisem mogla jest. Med tem ko imam ribe zelo, zelo rada. Res pa je, da teh zadevic še nisem nikoli sama pripravljala. Mogoče se bo torej moj odpor zmanjšal, ko bom pri pripravi od začetka do konca zraven. Če pa ne, ji bom pač samo pripravljala za člane moje familje - kdor jih bo pač poleg sina še hotel jest, zase pa spekla dobro ribico.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti