Navadni rakitovec

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

tema odprta - 6. okt 2009 6:55 | ogledi: 13.306 | odgovori: 14

Lep pozdrav!

Mene pa zanima, kakšne so vaše izkušnje z navadnim rakitovcem? Plodovi so zelo zdravi, lahko pa se uporabljajo tudi v kulinariki. Na neki tuji spletni strani sem brala, da je menda sladoled iz rakitovca odličen. Nabirate plodove in v kakšne namene jih uporabljate?

Hvala za odgovore!

ˇ^~ˇ^~ˇ^ˇ~˘˘^^

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

6. okt 2009 9:17

Mambica a lahko malo več napišeš o tem rakitovcu ? Moram priznati da za tole čudo nisem še nikoli slišal vsaj ne pod tem imenom tako da bi ti bil res hvaležen za kakšno bolj detaljno informacijo. Hvala in LP hedonist

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

6. okt 2009 18:03

Tudi meni je bil do pred kratkim navadni rakitovec popolnoma neznan. Potem pa sem na nekem nemškem kulinaričnem portalu prebrala, kako nekaj ljudi ni moglo prehvaliti sladoleda iz rakitovca, pa je začelo tudi mene zanimati, kaj za božjo voljo je to. Iz različnih virov sem nabrala naslednje. Navadni rakitovec (Hippophae rhamnoides) je drevo iz družine oljčičevk. Je dvodomna rastlina, kar pomeni, da se plodovi razvijejo samo na ženski rastlini, za kar je potrebno imeti tudi moško rastlino. Na nekem vrtičkarskem portalu sem prebrala nasvet, da če imamo pet ženskih rastlin, potrebujemo eno moško, če želimo imeti plodove. Rastline oprašuje veter. Navadni rakitovec (ima nekaj podvrst) je razširjen od Evrope do Azije (prvotno rastlina izvira iz Nepala), lahko pa ga posadimo tudi kot okrasno rastlino. Nekateri sicer odsvetujejo navadni rakitovec v vrtovih, ker ima močno razvejan koreninski sistem in lahko kmalu izpodrine sosednje rastline. Plodovi rakitovca zorijo od začetka avgusta do začetka decembra in vsebujejo ogromno zdravilnih učinkovin. Plodovi so izredno bogati z vitaminom C (vsebujejo ga lahko od 200 do 900 mg na 100g, odvisno od podvrste; povprečno pa 650 mg na 100g), kar je nekajkrat več kot ga je v limonah ali pomarančah. Menda so do sedaj samo v šipku našli več vitamina C. Poleg vitamina C so plodovi rakitovca bogati tudi z eteričnimi olji, več vrstami vitamina B (vsebujejo tudi vitamin B12, ki je v rastlinah redek), vitamin E, provitamin A, grenčine, aminokisline, kvercetin. Plodovi so tudi odličen antioksidant. Zaradi tega se rakitovec uporablja v medicinske namene: krepi imunski sistem, pospešuje krvni obtok, vzpodbuja tek. Pomembno pri rakitovcu pa je tudi to, da ne vsebuje strupenih snovi. Nekaj več o zdravilnosti si lahko prebereš tukaj. Kozmetična industrija pa uporablja semena rakitovca in sicer za izdelovanje krem. Rakitovec se uporablja tudi v kulinariki, predvsem za sokove, marmelade, v Indiji pa tudi za čaj. Pozimi pa so plodovi pomembna hrana za ptice. Ker je plodove težko obirati (trnje) in ker prvi plodovi dozorijo šele po šestih do osmih letih, je rakitovec na žalost zelo draga surovina. Še majhno opozorilo za konec. Na nekaterih spletnih straneh piše, da sta navadni rakitovec in volčja češnja ista rastlina. To nikakor ne drži, volčja češnja je izredno strupena rastlina in nima z rakitovcem nobene veze. Do te zmede je prišlo menda zaradi napake v prevodu. Mene pa vseeno zanima, če ga uživa kdo od kulinarikov? ˇ^~ˇ^~ˇ^ˇ~˘˘^^

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. okt 2009 20:48

mambica, pa sploh veš, kje v Sloveniji raste in koliko ga je? Komaj kje ga najdemo.

Ker tistega, sajenega ob kakšni Ac jaz ne bi. Ga je pa veliko na AC od Karavanškega predora naprej v Avstrijo.......kolikor se spomnim.

rimljanka - zasebno mnenje

mambica  

član od: 29.9.2007

sporočila: 532

6. okt 2009 20:59

Zato pa tudi sprašujem, čemur je ta forum menda tudi namenjen. Če pa rakitovca ni v naravi ravno veliko, ga pa ima lahko kdo doma na vrtu. Na neki spletni strani sem videla, da ponujajo tako moške kot ženske sadike. Pač sodim med tiste, ki radi preizkušajo nove stvari. V tujini se kupijo zamrznjene jagode rakitovca, tako kot pri nas zamrznjeni gozdni sadeži, ne vem pa, kako je to pri nas. ˇ^~ˇ^~ˇ^ˇ~˘˘^^ Sporočilo je spremenil(a) mambica dne 06.okt 2009 21:01

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. okt 2009 21:27

V lekarnah imajo sok, sem ga nekje videla. Ja, samo mislila sem pač, da pri nas rakitovca v naravi skoraj zanesljivo nihče ne nabira, ker ga je res skrajno malo.

Najbrž ga ima kdo na vrtu, sama ga še nisem videla. Se ga pa vidi tu in tam v jasnih nasadih, običajno ob prometnicah, vem, da je bil vsaj en grm tam, kjer Podutiška preka obvoznico (v Lj., seveda). Ne vem, če je še.

Tisto z volčjo češnjo je bilo pa res v enem slovenskih časopisov, res zelo nevarna zamenjava in skrajno neodgovorno ravnanje novinarja in urednika. In na opozorilo strokovnjakinje s področja botanike so odreagirali skrajno pišmeuhovsko. K sreči brez posledic za kakega bralca. Ker, če bi si res kdo naredil sok iz volčje češnje, bi se zanesljivo zastrupil, umrl pravzaprav.

 

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

6. okt 2009 22:19

Navadni rakitovec raste in ima prelestne oranžno-rdeče plodove ob eni od osnovnih šol v Sloveniji. No, mogoče je posajen ob več šolah, ampak ob eni pa čisto zagotovo. In ni tako agresiven, kot piše v enem od zgornjih prispevkov. Na veliko žalost avtorice tegale zapisa, ki se ne more dokopati do čvrste sadike (eno bolj kilavo pa ima ).

Na žalost plodov učenci te šole ne morejo uporabiti za izdelavo soka ali česa podobnega, ker so do začetka pouka skoraj vsi plodovi že pobrani (sumimo ptice )

lp

cervus

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. okt 2009 18:47

Hja, še ena malce bolj trčena v zvezi z rakitovcem: v Hoferju rada kupujem sadike grmov, so poceni in doslej mi jih je vsaj 80% se prijelo in lepo uspeva (v kolikor mi jih kdo ne pokosi  - ne namenoma, ampak nekaterim moškim je grmovje in trava eno in isto ). Torej, v H. kupim sadiko grma z latinskim imenom Hippophae in krasno sliko rakitovca gor. Ker sem vedela, da je dvodomen, za boljšo srečo kupim še eno. In posadim. In tisto čudo raste - precej hitro, ampak, ko so se spomladi pokazali listki, so bili okrogli. In Oba grma popolnoma neugledna. Nobenih sledi o rakitovčevih elegantnih, ozkih, srebrnih listih. To, kar je raslo na mojih dveh grmičkih, je bilo temno zeleno, okroglo, majhno, zanikrno.  Sem bila jezna kot strela. Pa pustim tisto grozoto, naj raste, kot pač raste, saj prostora je dovolj. Lansko jesen mi grmička dodobra oglodajo in polomijo srne. Letos se je to grmovje sililo z nekakšnimi majhnimi, komaj opaznimi rumeno-rjavimi cvetovi, za katere se mi je zdelo, da se še popolnoma razcveteli niso, pa so se že osuli.  Ampak - ko grem prejšnji teden malo na obhod, imam kaj videti - oba grma imata kar precej lepih, razkošno rdečih jagod na vejah!!!!! Ne morš verjet!!!! Ampak lepo pa je .

Še zdaj ne vem, katero rastlinco imam posajeno, jo bom poslikala in malce rimljanko podrezala. Sicer pa, kdo ve, če tudi v njenem vrtu ne raste kaj podobnega .

lp

cervus

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

7. okt 2009 19:06

Tudi jaz o sami rastlini nič ne vem, a kot "Sanddorn" sem jo že neštetokrat srečala v nemških receptih, posebno tistih bolj "zdravih". Največkrat je bil govor o soku, ki ga prodajajo v trgovinah z zdravo prehrano ("Reformhaus"). teta torta

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

7. okt 2009 22:20

V naravi res redkoma naletim nanj, saj je po večini nasajen ....  Je lep okas, plodove trpkega okusa sem probala, to pa je tudi vse. C vitamin dobim v drugih plodovih oz.sadežih, ki jih je v izobilju in tudi nabiranje je lažje.

kobra 1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti