Dilema

tema je zaklenjena

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. okt 2009 23:16

Jaz bi kupila nov avto, če je služba dovolj varna in da ti lahko pomaga tudi mož.

Pomembna je varnost in se mi zdi neverjetno, da ti svetujejo, da kar sami doma pošrafate avto, pa bo šlo. Mogoče bi ti morali svetovati, da se razveži in si najsi kakega avtomehanika, ki dela na črno. Pa še v tem primeru pomeni zmahan avto verjetnost, da ti bo zatajil, ko ga boš potrebovala in bo postal tvoja nočna mora.

Tvoje dilema je v tem, kaj bodo rekli sosedje. Kaj jih briga ! Kupi si avto za svoj denar, ne pa za njihovo opravljanje.

Nekateri komentarji so tako neživljenjski, da so kar žaljivi.

Je pa tale dilema odgovor na komentarje delodajalcec: delavci se bodo morali vozili 100 km daleč, da bodo imeli službo. Pri tem pozabljajo, da je z minimalno plačo praktično nemogoče avto sploh kupiti.

Avtobusne zveze pa so tako kriminalne, da se tistim, ki jih ne uporabljajo, niti ne sanja. Če ne bi videla voznih redov, bi rekla, da je znanstvena fantastika.  

F r i n a

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

5. okt 2009 4:59

Naš prijatelj je prodal staro Ibizo staro 14 let za 200€. Nikoli je ni imel na popravilu, redni servisi, vzdrževanja, garažirano.....Skratka avto da dol padeš, pa niti pikice zrjavel. Jaz bi ti predlagala, da premisli, kaj in kako za naslednja leta in se potem odločila. Vedno je odločitev tvoja.

Predlagam, da še povprašaj pri prijateljih, dobrih sosedih...znancih, mogoče pa kdo ve za kak rabljeni avto, ki je dobro vzdrževan in mislim, da je to najboljša investicija. Tudi novi se lahko pokvari, zataji elektronika...ker novi jo vsi imajo.

Potem pa se odloči ne glede, kaj kdo poreče. Končno se gre za tebe, tvoj denar, ti boš plačevala.

Pa srečno vožnjo!

Kyara

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. okt 2009 6:48

frina je napisal/a:

Pomembna je varnost in se mi zdi neverjetno, da ti svetujejo, da kar sami doma pošrafate avto, pa bo šlo. Mogoče bi ti morali svetovati, da se razveži in si najsi kakega avtomehanika, ki dela na črno. Pa še v tem primeru pomeni zmahan avto verjetnost, da ti bo zatajil, ko ga boš potrebovala in bo postal tvoja nočna mora.

F r i n a

Frina, tule pa zelo pretiravaš. VSE življenje, odkar imam avto, se vozim s takimi iz druge (ali tretje....) roke, VEDNO sem imela take, ki so na tehničnem pregledu brez problema "šli skozi", pa čeprav prej sploh nisem šla k mehaniku. Ni vsak avto, ki ima nekaj let, stara kripa. Vrednote so pri nas pač take, da te gledajo skozi nove avte, poglej malo na sever, med Norvežane, Švede,....tam je drugače.

Videla sem povsem nove avte, ki so nemočno stali ob cesti in čakali na pomoč, ...

Nisem napisala, naj si kupi avto, ki se bo ves čas kvaril....in  nisem pisala o ločitvi, kje si to videla. Torej ne podtikaj.

Napisala sem le, da če bi bila jaz v dilemi ali si sposodim 500 ali 1000 €, da si sploh lahko kupim avto (star, a za na cesto povsem primeren), SPLOH ne bi razmišljala o nakupu novega. Samo to in nič več. syu je prosila za nasvet in jaz sem ji napisala, kako bi JAZ naredila.

 

rimljanka - zasebno mnenje

mandelj  

član od: 6.5.2004

sporočila: 90

5. okt 2009 7:30

Jaz bi kupil star avto (definitivno dobiš za ta denar tudi zelo ohranjenega), oddelal leto ali dve službe in nato razmišljal o nakupu novejšega. Vmes pa ugotovil, kako trdna je trenutna zaposlitev, če to danes sploh kakšna je. Naj te ne prevzamejo čustva ob misli, kako lep je avto katerega so ti pokazali, pa kako se bi bilo lepo peljati z njim, pa nič popravil, pa kako ravnotakega rabiš, pa samo .... na mesec. Pazi 84 mesecev je dolga doba. LP

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

5. okt 2009 8:26

Ojla,

v teh negotovih časih se mi zdi zadolževanje na tako dolgi rok zelo tvegana zadeva, čeprav baje velja rek: kdor ne riskira, ne profitira....no, mogoče v kakšnih drugih situacijah, ampak pri nakupu novega avtomobila po moje to nikakor ne velja, saj njegova vrednost vrtoglavo pada, dolgovi se pa vlečejo...

Tudi pri naši hiši še nismo imeli novega avta in kar fino shajamo tako - običajno kupimo avto cca štiri ali pet let star (seveda ni zanemarljivo število prevoženih kilometrov, ampak tega itak ne moreš nikoli zagotovo vedeti, če so res taki kot na števcu) in "nasrali" smo se samo enkrat in to pri "domačem" trgovcu, ki smo mu popolnoma zaupali - ima prodajo rabljenih avtomobilov in pooblaščen servis - no, ampak to je že druga zgodba.

Skratka, moje mnenje je, da lahko za bistveno manj denarja kupiš dost dober rabljen avto - kupuj ga v spremstvu nekoga, ki se na zadeve spozna, čeprav malce tveganja pa vedno ostane...

rrr

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

5. okt 2009 8:42

Jaz tule dileme ne bi imela: definitivno bi se odločila za rabljen avto.

Atina

syu  

član od: 10.9.2009

sporočila: 482

5. okt 2009 8:48

Spoštovani Hvala vsem, ki posredujete nasvete in vaša mnenja. Mogoče moram povedati še to, da sem nazadnje bila zaposlena za nedoločen čas,z realno plačo na katero mi seveda ni teško omogočiti lizing. Kar pomeni, da za redno še dolgo ne bom več zaposlena, kar pomeni, da te možnosti o razmišljanju o novem avtu, sploh nikoli več ne bom imela. Kredita pa ne morem vzeti, ker ga že imam. Vsi ki jih poznam in so si na hitro kupili rabljene res stare avte za do 500€, imajo skoz neke probleme, saj starost avta pač prinese razne probleme. Z veseljem bi si sposodila denar tudi za obresti, kar mi nekdo ponuja to je 3% od vsote, kar je veliko., če bi vedela kaj kupujem, s tem mislim, da bi lahko kupila vzdrževan avto najraje po priporočilu ali od znanca. Žal nikogar ne poznam. Vsak dan sem na avo.net in spremljam ponudbo. Naj še povem, da nisem fina dama, kolo uporabljam zelo veliko, letos sem bila recimo na Vršiču, noge pa tudi precej prehodijo. Do prve normalne avtobusne povezave imam cca 12km. Ni problem poleti,pozimi je pa kar teško, posebej če se ti služba začne ob 6 uri zjutraj. Pa ne pozabimo, da se ženskam vedno mudi domov kuhat oz. doma nas čaka še ena služba, ki traja do večera. Mož je terenec odhaja in prihaja ob urah, na katere se ne morem zanesti. Otroci stanujejo precej daleč in ne morem pričakovati od njih da se vozijo eno uro, do mene in me potem odpeljejo. Res je 84 mesecev dolga doba, najbrž sem pa povedala, da bi avto imela "doživljensko", če si ga bi kupila. Poleg tega sem poleg službe pripravljena še na dodatno delo, da si zaslužim za obrok. Ste me kaj bolje spoznali? syu

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. okt 2009 9:02

In zdaj sem pred dilemo, kaj storiti.Ker sem tak človek, se zdaj obremenjujem s tem, kaj bodo rekli ljudje in moji domači- čes lej jo, nov avto si je kupila, brez službe je pa še za burek nima.Zanima me vaše mnenje in morda kak nasvet. Hvala, ker ste prebrali in mi boste odgovorili.syu[/citat]

Napisala sem svoje mnenje, do katerega sem menda ja upravičena, čeprav drugi mislijo drugače. Razumela sem dilemo glede odziva okolice.

Rimljanki pa bi svetovala, da še enkrat prebere moj post, saj ga je očitno narobe razumela in me je s svojim zapisom užalila.

Včasih je treba upoštevati, da imamo vsi pravico do svojega mnenja. Že imamo razloge, da presojamo v enaki situaciji drugače, saj imamo različne izkušnje. Moje izkušnje so narekovale tako mnenje, v širši družini pa nimamo nikogar, ki bi znal pošrafati avto. Moja mama je zamenjala 18 let star avto, za katerega so se kupci skoraj stepli, ker je bil v odlični formi zato, ker ni zagotavljal varnosti. Tudi ni imel servo volana in ga je težko vozila.

 

F r i n a

neznan uporabnik

5. okt 2009 9:27

Syu, zgleda, da si že odločena in da potrebuješ samo našo potrditev, a ne. Če boš že kupila nov avto, kupi takega, ki ima res veliko let garancije (na veliko se oglašuje npr. nek avto s 7 leti garancije). V primeru okvar nimaš potem nobenih problemov. 7 let garancije pomeni, da se 7 let brezskrbno voziš in v miru odplačuješ lizing. Dodaten strošek je le še registracija. Pozanimaj pa se seveda tudi, kako bo s servisiranjem avtomobila, koliko stane servis. Tudi to je velik strošek. In seveda ne pozabi zraven prišteti še stroška kasko zavarovanja. Saj kolikor vem, je pri lizingu nujen, a ne? Nekdo zgoraj je že omenil, da je na cestah preveč novih avtomobilov, ki se kvarijo. Moj prijatelj je kupil nov avto, ki se mu je sesul motor. Dobil je nov avto, na katerem se je zgodilo enako. Sedaj vozi tretjega. Ko garancije ne bo več, bo cena popravil segla v nebo. jancka

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

5. okt 2009 10:16

jancka je napisal/a:
Syu, zgleda, da si že odločena in da potrebuješ samo našo potrditev, a ne. jancka

Tudi meni se tako zdi, ja.

Veliko uspeha, kakor koli se boš že odločila.

Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti