Jesenski oblačilni report

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 30. sep 2009 16:10 | ogledi: 72.334 | odgovori: 457

Ladies and gents (če poleg ežoja to še kak kolega bere, bo pogoj plurala izpolnjen)

Na izredno željo odjemalcev in ob velikodušnem prostoru na omiljenem mi portalu, o modi se lahko vedno pogovarjamo, pa še perje ne bo letelo.

Zadnji mesec spremljam štiri največje modne tedne (NY; London, Milano, Pariz) za sezono pomlad 2010. Ga ni čez globalizacijo In ko skozi to, kar se ponuja naslednjo sezono razberem, v katero smer se je mic-po-mic začela obračati moda že v letu 2004. Zato bi za začetek rada pokazala, kako se v modi oblikujejo trendi in kako se potem zadeva pelje v nekaj, čemer smo družboslovci v internih štosih rekli »generalna linija« (ta terminus ima več pomenov in se mi malo srce trga, ker jih ne morem tule razložiti). Moda nam na individualnem nivoju pomaga, da si organiziramo edinstven in videz in da nam dobra prezenca pomaga, da se prebijemo čez kak dan, ko se stvari ravno ne zlagajo optimalno. Na družbenem nivoju pa moda skozi oblačilo spremembe prikazuje spreminjanje kulturnih praks. In ta moda že zadnjih pet let sugerira odmik od uniformiranosti.

Pojdimo nazaj. Se spomnite začetka stoletja? Takrat je več sezon kraljevala serija The Pracitce (mimogrede, ko sem videla, kako nizke rasti je Dylan McDermott v živo, sem bila nekaj sekund brez teksta). V tisti seriji so (poleg tega, da so obdelali večino zablod bushevske Amerike) definirali zaželeno poslovno modo in sporočilo je bilo jasno: ženske v temne tajlirane kostime, moške v temne srajce in obleke morajo imeti malo svetlečega materiala. V tisti seriji so frajerji in frajerke nosili dizajnersko temno, tistega nerodnega odvetnika italijanskih korenin so pa stalno davili s kakšnimi nemogočimi rdečimi kravatami. In ta oblačilna koda je postala prevladujoča. Prevzeli so jo v informativnih programih, v politiki in poslovnem svetu. Temni kostim je postal uniforma. Ko so začele še trgovinske verige oblačiti svoje prodajalke v črne hlačne kostime, se je ta trend nekako napolnil do konca in tudi izpel. In tista famozna nadaljevanka je postala dolgočasna (Flynn Boylova si je uničila ustnice s silikonom, John Cusack je pa zeznil serijo in tudi tisto, kar je Praksi sledilo).

Da se ne izgubim v popularni kulturi: Nekako z zatonom te serije se je tudi končala ultimativna vladavina črnih kostimov in črnega kot univerzalne rešitve, s katero se ne da zgrešiti. Tekstilci so videli, da bodo, če bodo non-stop lansirali samo črne kolekcije, izgubili kupce (tudi najbolj vneta nakupovalka se na eni točki naveliča kupovati zgolj črne kostime in črne čevlje). In je bilo treba lansirati nekaj drugega. Vsako leto so v prevladujočo poslovno modo (ta segment nosi največ prihodkov, drug segment pa je moda za najstnike), ki posledično determinira vsa ostala oblačilna podorčja, dodali še nekaj drugega. Najprej so bile kratke hlače in bermude v kombinaciji z blazerji, sledile so pletenine (namesto blazerjev), nato ozke hlače v škornjih v kombinaciji s kratko oprijeto jakno s krznom (umetnim, jasno), temu so sledile tunike s pajkicami (oziroma tajlirane tunike z ozkimi hlačami za XL in XXL številke) in bleščice, temu so sledile korenčkaste in haremske/turške hlače (to je samo za M in L, ostalim ta kroja intenzivno odsvetujem), sedaj je vključena tudi kratka usnjena jaknica (vidim po mestu, da se je dobro prijela, punce jih dobro kombinirajo), prihajajo pa še draperije, čipke in v naslednji sezoni bodo krila precej krajša, blazerji pa bodo bolj podobni jopicam iz blaga ali pa bodo spominjali na zgornji del kimona (kroji, ki spominjajo na zgornji del oblačil pri borilnih veščinah) ali pa kratke »šlafroke« In drage moje, če sedaj pogledate, kakšni kosi so navedeni v prejšnjem stavku – vsi ti kosi danes sestavljajo tisto, čemur bi rekli »poslovna moda«. Skratka, ne več samo kostim in oblekica, temveč tudi vse ostalo. In vse te kose naj vsaka po svoje skombinira v edinstveno kombinacijo. Ni več zapovedanih stilov, če je kaj »zapovedanega«, je to, da si vsak ustvari svoj stil. Črno je še vedno »must have« ampak ne samo črno in ne za vsak dan. V globalnem svetu ta stil personificira Michelle Obama . Ona mirno hodi brez nogavic v toplem delu leta, super kombinira twin-sete in pasove, obožuje obleke brez rokavov, skratka sporoča, da je seksi. Če je ne bi bilo, bi si jo morala Anna Wintour (glavna urednica Vogue) izmisliti. Mene sicer Michelline ogrlice ne delajo ravno srečne, všeč pa mi je samozavest, s katerimi ona nosi tisto, kar je oblekla. In en del tega sentimenta lahko čisto vsaka ženska prenese v svojo prezenco. To je cilj, ki ga zasledujemo, punce, samozavest. je naš cilj in sredstvo. Skratka, če kdo vpraša, kaj da je to sezono moderno, je odgovor: vse!. Vsak lahko potegne svojo kombinacijo. Ene bo to razveselilo, ker radi kombinirajo, ene bo to spravilo v obup. Podobno kot pri kuhanju: eni si sproti izmišljujemo, drugi tudi po desetih letih štedilnika iščejo navodila za sirovo polivko za testenine. Tu sem pripravila nekaj navodila za modno »polivko za testenine«. Videle boste, da se da uporabiti čisto vse, kar imate že dolgo v omarah, da ste že skoraj pozabile, da imate.

To stoletje sugerira kombinacijo različnih elementov in stilov. Je treba najti pravo mero. Uporabno je igranje s kontrastom moško-žensko npr:

-tvidast blazer ali kak »moški štof« v kobmianciji z nežno jersey oblekico in naj zadevo opremi z bisernimi uhani)

-črna oblekica s serijo plastiš-les-metal-koraldami v kombinaciji z nizkimi čevlji na vezalke (fantovsko), čez plašček do kolen, kak fres roza šal ali pa fres roza bareta (to je tako girlie) in koketno našminkana usteca – pa če ni to frenchy!

-črn hlačni kostim – ja to imamo vedno vsaj v enem kosu, sem že večkrat svetovala, da se jih kupuje za tvorjenje oblačilne baze – se osveži s kravato. V bistvu »šlampasto zavezane« kravate na ženskah delujejo bolje, kot na moških. Poskusite z belo srajco (lahko je moška), pustite tri gumbe odpete, okoli zavežite kako rdečo kravato in bo to mnogo mnogo boljše kot črn kostim in bela bluza….

Drug kontrast, ki je uporaben, je športno-elegantno:

-Tu je z naskokom najbolj enostaven kontrast, kjer kombiniraš ozke hlače v škronjih s tajliranim blazerjem, ki spominja na jahalnega – po možnostih takim, ki ima zgornji del reverja v črnem gladkem žametu, preostanek je pa v kaki drugi barvi. Če pa ni blazerja, se zadeva super kombinira s pulijem ali pa twinsetom iz lurexa. Čez nosimo oprijeto kratko jakno. V mrzli zimi pa jakno nadomestimo z maxi plaščem.

-Če ste XL ali XXL punca, potem hlače zamenjajte z ozkim dolgim 7/8 krilom iz tvida.

-Če imate noge »za pokazat«, potem lahko blazer, ki je drugače sestavni del elegatnega kostima kombinirate s hlačami do kolen in z majčko. Ta kombinacija funkcionira,npr, če je v tem zelo malo barv in se lahko igrate npr tako, da imate črn/siv blazer v kombinaciji s črnim/sivimi hlačami do kolen in je en kos v mat izvedbi, drug kos pa v bolj svetleči izvedbi. Ali pa, npr dodate svetlečo majčko ali bluzo brez rokavov in si namesto pasu hlače zavežete s sveltečim črnim šalom (jaz kupim plastiš poceni za 5 EUR, glavno da se sveti). Kombinacija blazer in hlače do kolen se bo namreč v pomladni sezoni non-stop pojavljala in dobro je, da se nanjo počasi navadite. Namesto majčke lahko uporabite tudi korzete (to bo všeč ežoju). Namreč, vsi linžerijski brandi, ki dajo kaj nase, imajo v jesenki kolekciji tudi korzete, ki se jih da nositi pod blazer kot majico in ne kot spodnje perilo.

-Če nimate nog »za pokazat«, je dobro monokromatsko igranje (to lahko počnete tudi s pokazljivimi nogami): Ena barva, ki se pojavlja v več odtenkih in različnih materialih. Z naskokom zmagovalno je tu kombiniranje blazerja v rjavi barvi, tvidastega krila in svetleče bluzice ali pulija. Potem je blazno uporabno igranje z oblačili v barvi kamelje dlake. Kamelja dlaka je itak ena od zmagovalk jeseni in zime. Monokromatsko igranje svetujem puncam do največ XL številke. «

Tretji kontrast, ki je okej, dobite z barvami:

-Tu delate kombinacije osnovnih temnih barv s pisanimi dodatki. Sem se že enkrat razpisala o tem, kako se kombinirajo barve. Naj to pot citiram samo sebe v delu, ko sem kolegici razlagala, kakšne nogavice gredo na kakšna oblačila: »Če imate oblačila v sivih barvah (temno siva, običajno siva, antracit siva) se to lepo kombinira z bordordečo barvo. Ampak tu so kavlji: npr siva oblekica/kostim super zgleda v kombinaciji s 60 denskimi bordo nogavicami IN bordo čevlji. Skratka, če imate bordo čevlje, jih kombinirajte z bordo nogavicami. VENDAR, če boste bordo štumfe probale kombinirati na črn kostim, stvar ne bo funkcionirala. V tem primeru bolje funkcionirajo črne nogavice. Skratka, če imate krilo v črni barvi, naj bodo te barve tudi nogavice - vse ostale kombinacije delujejo slabše. Na sivo oblačilo in sive čevlje NE dodajate sivih nogavic, ker vam bodo obupno pogršale noge. Raje take z "zagorelim efektom", bo mnogo bolje. - Če ste ljubiteljice temrno rjave barve, potem uporabljajte temno rjave nogavice do gostote 40 den. Bollj goste nogavice te barve so pa škatljive. Ker, če ne zadaneš točno ta prave rjave barve (ki se zlije s temno rjavo barvo čevljev), bo ta komaj opazna razlika v bistvu sesula vse napore kombiniranja. Skratka, temno rjave goste nogavice ne funkcionirajo. Bolje potem zadevo reševati z ličnimi temnorjavimi škorenjci.«

-Večjim puncam svetujem kombinacijo ene barve s kontrasti dodatkov v drugi barvi. Dobre kombinacije so: črna oblačila v kombinaciji z žadovo zeleno ali smaragno zeleno (zeleni so dodatki, jasno), črna obačila v kombinaciji z vijola dodatki, črno v kombinaciji z električno ali »santorini« modrimi dodatki . Potem je super kombinacija night-blue in plum-blue, pa siva-bordo in svetlo siva- indigo modra (okej, na tole barvo se zadevam). Brezčasno dobra je kombinacija črno-bež tvida ali ribje kosti v kombinaciji z rdečo (to pomladi čisto vsako).

Nekaj malega o strateških nakupih:

Dasiravno lahko uporabimo vsa oblačila, ki jih že imamo in jih malo prerošadiramo v nove kombinacije, pa velja vseeno opraviti nekaj strateških nakupov. Za mrzli del leta je dobro, da si z leti naberemo naslednje: mestno jaknico s pasom (najbolj uporabne so prešite jaknice z umetnim krznom, ampak naj ne spominjajo na oddeje, prav?), plašček do kolen (to se nosi do kakih 5 stopinj celzija) in maksi plašč za mrzlo zimo. Vsak kos je potem uporaben najmanj 3 leta, v resnici so pa uporabni vsaj pet let. Pri plaščkih svetujem, da poiščete najbolj klasičen kroj, ki je možen: To je raven kroj, V izrez in reverji in trije-štirije gumbi. Namreč, zadevo nosite več let in mora delovati brezčasno. In potem ta kroj osvežite z zanimivimi dodatki. Ta kroj izvrstno funkcionira tudi v kombinaciji s pasom in čisto dobro funkcionira tudi v nosečnosti. Ko kupujete plašč, ga vedno pomerite čez blazer in poglejte, kako se v taki situaciji počutite. Če vas veže, vzemite številko večjega.

Če nameravate kupiti trenčkot, ker ga spomladi niste, imetje v mislih, da ga boste nosile letos kak mesec, naslednje leto pa dlje časa in v toplejšem delu. Iščite torej trenče v bolj draposivastih barvah (v smislu palniranje je najboljša svetlo sivo, ker bo svetlo siva v pomladni sezoni 2010 poleg vseh modrih zelo moderna in iskana barva). Črn trenč si ženska kupi po tem, ko jih že ima v omari v ostalih barvah.

Obuvala:

Čevlji s platformo, križanci med sandali in gležnarji, križanci med škornji in sandali, dvobarvni salonarji, dvobarvni čevlji na vezalke z visokimi in nizkimi patami, klasični salonarji, škornji s tubo brez zadrg in škronji z zadrgo, škornji z vezalkami….to vse je okej. Za sobotne pohode na tržnico so okej tudi martensice, ki se vračajo. Poleg originalne izvedbe tudi v florescentni varianti – kar bo najbrž všeč najstnicam. Letos bodo najstnice verjetno hotele kakšno sintetiš kosmato jakno v florescentnih barvah in če denarnica to dopušča in če ne boste dajali denarja za inštrukcije juniorjem, naj jih imajo. V kombinaciji z martensicami, zakovicami in turškimi hlačami bodo ravno prav oblečene.

Last but not least

Glede moške mode: poskusite svoje moške letos navaditi na srajce v santorini modri barvi (v kombinaciji s črno ali nightblue obleko). Enaka srajca tudi super funkcionira s črnim blazerjem in temnim džinsom. Fenomenalna je tudi indigo modra barva srajce v kombinaciji s sivo. In poskušajte svoje moške odvaditi nošnje usnjenih jaknic. Saj je po eni strani hecno, me jih nosimo, fantje pa naj ji ne bi….. Ampak me v njih dobro delujemo, medtem ko moški v njih spominjajo na fante, ki nočejo odrasti. Skratka, dajejo en peter-panovski mesidž. Ali pa mesidž geriatričnega plejboja (prepuščam, da se same odločite, kaj je hujše). Možati moški nosijo blazerje, če ravno ne nosijo oblek. Gizdalinstvo se vrača. In dokolenke so obvezne! Enobarvne! In vračajo se fini moški gležnarji na zadrgo.

Toliko za začetek.

Vendelina jr.

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

30. sep 2009 16:33

Bom prebrala zvečer, ko bo več časa :)

jasna

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

30. sep 2009 19:24

Nekaj mi ni jasno - santorini modra barva - ali je to malo podobno tisti, ki smo ji včasih rekli bosansk plava???  (če se bo kdo počutil užaljenega, se vnaprej opravičujem, nisem mislila nič škandaloznega, ampak dejansko smo eno obdobje močno modro barvo tako imenovali - no, vsaj v naši provinci - in gotovo z razlogom )

lp

cervus

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. sep 2009 19:35

Elaphus, ne vem, katero barvo ste pri vas tako imenovali. Sem pa prepričana, da veš, kakšne barve so strehe cerkva na Santoriniju. No, to je "santorini-blue". Lahko pa rečeš tudi "grško-modra"))) Evo fotke, da se malo cedijo sline po poletju http://www.greeka.com/members/vincent/santorini-pho Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 30. 2009 19:38

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

30. sep 2009 20:20

Jaz tudi preberem v celoti, ko bom imela več časa. Priletela iz NY prejšnji teden. Definitivno se nosijo uni škorenjci, po katerih je spraševala, mislim da, Spagon? No, tega je bilo morje na ulici, morje na policah. Mene je sicer zmedlo, da se nosi po velikih mestih VSE, od izdelkov za -20 in obenem poletnih oblekic za na plažo. Pol si pa ustvari sliko... Sicer pa precej zanimivo. (Edine ornk zrihtane bejbe v NY sem videla v zloglasnem Bronxu, ko so šle k maši. Bejbe, v kostimih, temnopolte v živih barvah. S klobuki. Mečing torbicami v isti barvi. Žabe, štikle. Uuu. Ne glede na to, če se potem zasvetijo zlati zobje iz ust... : ) ) Bejbe, da boste veldele. V Calzedonii so take krasne kjut ženske gamaše, ki se nosijo kar ne štikle z visoko peto lahko. Pa cofke imajo ob strani. Sem preverila včeraj in gre super lepo na krilo do kolen, ko bo toliko mrzlo, da bo treba dat gor 3/4 plašč ali pa celo dolgega. Pa moja punči nosi gamaše za male bejbe, ista znamka. Da ne govorim o raznih dokolenkah, štumfkih. Kjut, zelo kjut. lidka [sonce]

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

30. sep 2009 20:38

Točno, sem vedela, bosansk plava. Evo, v prestolnici santorinsko, v provinci pa..... ne bom napisala, da ne bo kdo užaljen, ker to ni moj namen, ker se samo hecam .

lp

cervus

neznan uporabnik

30. sep 2009 21:43

Pa dej, Elaphus, ne štekaš! Govorimo o nizkocenovni in visokocenovni barvi, ajoj! japaja

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. sep 2009 21:55

elaphus je napisal/a:

Točno, sem vedela, bosansk plava. Evo, v prestolnici santorinsko, v provinci pa..... ne bom napisala, da ne bo kdo užaljen, ker to ni moj namen, ker se samo hecam .

lp

cervus

Elaphus, a misliš "zadružno" ali pa "Aluminijevsko" - ta je bila včasih "in" v naši lokalni tovarni, zdaj so fantje v sivo-rdečih pajacih. Lahko bi rekli tudi modra tipa "Prevent" ali "Ika" za tiste, ki še niso videli Santorinija.

Mojca

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

30. sep 2009 21:58

Mene je pa na trenerke spomnilo, one, z belimi črtami ob strani.......................

rimljanka - zasebno mnenje

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

1. okt 2009 7:24

Punce, tukaj je treba paziti na nianse, ker so tudi trenirke v pariško-modri barvi)))) Modra barva delovnih halj in kombinezonov je pa malce temnejša. Je pa te working-class modre ogromno v pomladnih kolekcijah. Samo materiali so drugi..... Vendelina jr.

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

1. okt 2009 10:02

Jaz bi vas pa tule, kjer vas je toliko svetovljanskih ladies, nekaj vprašala. Kar nekajkrat sem slišala, da si turisti, ki potujejo na Tajsko, tam dobijo krojača. Ta jih izmeri in premeri, naslednji dan jih že čaka kostim, nato pa kar od doma naročijo nove kose. Ugodno, kvalitetno in zelo po modi, saj dejansko iste šivilje šivajo za znane blagovne znamke. Ali se katera poslužuje tovrstnih nakupov ali ima kak preverjen naslov? alibaba

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti