Konjak pri pripravi jedi

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. sep 2009 15:34

Ognjiček, meni se pa tako zlušta kakšne dobre viljamovke ali pa slivovice. Mi je dosti boljše od cognaca, pa naj se ti francozi še tako hršijo!!

Vanja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

17. sep 2009 15:37

Dragi kolega Ežoj, bog ne daj ne zaničujem jedi iz drobovja nasprotno, zelo rad imam vampe, pa jetrca, pa pljučka s krompirjem (telečja in svinjska, ki pa se jih vse manj dobi ,ne vem pravzaprav nočem vedeti kam jih mesarji dajo....) , poleg tega pa še možgane, pa priželjc, pa rajželjc, vranico in bikova jajca (jedel sem tudi že ovnove) pa jezik, pa žolco iz kož, nogice in golenice- skratka vse, kar je produkt živali. Seveda pa imam rad tudi dober biftek, tournado Rossini, cordon blue, beef Stroganov, kijevske zarebrnice in vse to z malo bolj "nobl" dodatki kot so npr. z gosjimi jetri, tarturfi ,konjakom... Če si me narobe razumel upam, da sem ti sedaj pojasnil, glede poizkusa pa ideja ni slaba. Le pravila je treba doreči. LP hedonist

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. sep 2009 15:52

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Ognjiček, meni se pa tako zlušta kakšne dobre viljamovke ali pa slivovice. Mi je dosti boljše od cognaca, pa naj se ti francozi še tako hršijo!!

[pika] Vanja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. sep 2009 16:03

Zdaj sem se spomnila, segretega so mi ponudili na neki večerji v Berlinu in je bil taaakoooo dober, da ni za verjet. Glede na samo restavracijo, je moral biti tudi blazno drag, gostitelj ga je pa naročil kot: the ususal.

Če pa naletite na špansko verzijo konjaka "Carlos 1" si nabavite kakšno steklenico. Zelo dober je. Za srkanje seve.

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. sep 2009 16:29

Tudi Fundador je dober, če smo že pri španskih brandyjih (saj je tudi Carlos 1 brandy, ne konjak, če smo malo pikolovski). Ampak je to stvar okusa. Glede segrevanja konjaka pa eni menijo, da je to bolj pozerska zadeva, saj alkohol med segrevanjem izhlapi in je okus konjaka tudi drugačen, kot če se ne segreva. Ampak tudi to je stvar okusa in morda nekoliko navade, običaja. Kot se tudi uveljavlja navada, da je v nekatere vrste konjaka dovoljeno dodati led, ali kaniti nekaj kapljic vode. Eni sicer pravijo, da nekaj vode dodajo konjaku le med degustacijo oziroma med mešanjem žganj, da dobijo željeno sesatvo konjaka, ker voda izzove nekatere okuse in vonje. In tudi pri kozarcih velja, da konjak svojo aromo in okus lepo razvije v tulipan kozarcih in ne samo v tistih, kot smo jih sicer vajeni - na kratkem peclju, s širokom dnom in proti vrhu vedno ožjim. Kakorkoli, tudi pri tako tradicionalnih pijačah kot je konjak in ukoreninjenih navadah v zvezi s pitjem prihaja do sprememb. Pa ne bi pri uporabi v kuhinji. Mamamia mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. sep 2009 16:47

Konjak so Francozi registrirali, podobno kot šampanjec. Ime konjak ima brandy samo, če je izdelan v Franciji po ne vem kakšnih postopkih. Tudi če so postopki popolnoma enaki, lahko isto pijačo drugje imenujejo samo brandy. Enako s šampanjci. Zlata penina je "samo" peneče vino po šampanjski metodi.

Tale Carlos 1 je menda narejen tako kot francoski konjak in je pa po moje dosti boljši kot kakšni "originali", ki nosijo isto ceno.

Ives saint lauren je poimenoval en svoj parfum Champagne, pa ga je moral preimenovati v Yvresse, ker so ga tožili. Go figure!

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. sep 2009 17:54

Vanja, konjak se lahko imenuje samo pijača, izdelana izključno na območju pokrajine Cognac, oziroma iz grozdja in kasneje destilata, pridelanega v tej pokrajini (ki ima pet podregij). Postopki se v določenih fazah v posameznih hišah nekoliko razlikujejo (pri uporabi posameznih delov destilatov, pa v kakšnih sodih kasneje ti zorijo in še kakšna razlika se najde). In enaka pijača, izdelana prav tako v Franciji, a v drugi pokrajini, se tudi imenuje po tej pokrajini, gre za Armagnac. Ki torej ni konjak, čeprav je izdelan v Franciji. Je pa konjak pravzaprav mešanica različno starih destilatov, in najmlajši letnik med njimi "odloča" o oznaki konjaka (VS; VSOP; XO itd ...) Tako kot s šampanjci - razen tistih pridelanih v pokrajini Champagne, so vsi drugi peneča vina, četudi izdelani v Franciji. Tako Carlos kot Fundador sta izdelana po zelo podobnih metodah, a ne i zgrozdja, ki je zraslo v Cognacu. Tako kot je odličen armenski "konjak", ki po definiciji Francozov to ni, zame je pa odličen. Malo sem se razpisala, ampak konjaki so moja šibka točka. Mamamia mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. sep 2009 19:31

Evo, mamamia, pa imava skupno " šibko " točko ( čeprav jaz ne vem toliko o konjakih ).

ežoj

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. sep 2009 20:25

mamamia je napisal/a:
Vanja, konjak se lahko imenuje samo pijača, izdelana izključno na območju pokrajine Cognac, oziroma iz grozdja in kasneje destilata, pridelanega v tej pokrajini (ki ima pet podregij). Malo sem se razpisala, ampak konjaki so moja šibka točka. Mamamiamamamia

 

Jaz pravim enako. Francozi so samo ime zašččitili in ne dovolijo uporabe konjak (no, naj bo Cognac), če je iz kakršnekoli druge regije. Vsi ostali so čisto "navadni" brandiji. Za šampanjce velja isto, če ne prihajajo iz pokrajine Champagne, ne dovolijo uporabe imena. Slednji so moja šibkost.

Vanja

neznan uporabnik

17. sep 2009 20:34

Jst bi tkole po domač rekla, da bi dala KONJak v konjski golaž, ŠAMPanjec pa v šampinjonski golaž. A ni nekdo reku Nomen est omen? (se hecam, no...) Ja, hvala za učno uro, Mamamia in Vanja. Lepo povedano. (to se pa ne hecam) japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti