Moda iz leta 1950

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

tema odprta - 11. sep 2009 7:13 | ogledi: 4.837 | odgovori: 19

Zanima me, če kda ve, kaj se je nosilo okoli leta 1950 - 1960. Predvsem gre za spalne in pižame za ženske in za moške. mogoče ima kdo še kako sličico? lepo prosim za pomoč, ker smo povabljeni na eno "pižama" party iz teh let, pa nikjer ne nejdem kaj se je takrat nosilo kot spalne.

Nekaj mi je v spomunu od babice, da so ženske na našem koncu nosile poleti neke dolge spodnje srajce brez rokavovo kot kombineža iz bobmbaža, gor vrhnje oblačilo. Ko so ale spat, pa so vrhnje oblačilo slekle in v posteljo. Samo to je zelo megleno, ker sem sama rojena po letu 1960.

Mi lahko pomagate prosim?

Sama bi sešila, samo ne vem ko naj to izgleda.

Kyara

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

11. sep 2009 8:09

Če se prav spomnem so kar nagi hodili spat.

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

11. sep 2009 8:30

Tudi jaz nisem videla, kaj se je dogajalo v obdobju, ki ga navajaš, se pa spomnim, da sta obe moji stari mami imeli spalne srajce do dal, okrogel izrez in par gumbkov, ne morem ravno trdit, da so bile flanelaste, ker bi lahko bile tudi bombažne, ena je imela takšno z drobcenimi rdečimi pikicami (in je meni sešila spalno srajčko tudi iz tega blaga), druga pa z modrimi pikicami. Rokavi dolgi in z manšeto (al kako se že reče tistemu tam spodaj, da se gumb zapne). Pod prsmi prerezana in nabrana. Najbrž ti kaj posebno nisem pomagala s tem... Lepo se imejte za žurki! Ognjič

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. sep 2009 9:05

Ognjič je zadevo dobro popisala. V teh časih še ni bilo masovne proizvodnje tekstila in je pač tale roba nastajala na domačem šivalnem stroju (kjer so ga imeli) ali pa je zadevo naredila lokalna šivilja. Drugače sem za eno podobno priložnost imela satensko stajliš pižamo s črtami in jo imam še vedno za izredno specialne priložnosti....(učinkuje enako kot dobra linžerija) in če imaš priložnost za tako žurko, se opremi z večnamensko pižamico)))) Vendelina jr.

neznan uporabnik

11. sep 2009 9:06

Moške pižame so bile arestantske, z žepom na prsih (pojma nimam, zakaj?), z razporkom brez gumbov in trakcem za zavezat v pasu. Ženska različica, bolj otmena (kar ti na maskenbalu morda pride bolj prav), je bila spalna srajca v obliki dolge kombineže, s spalno haljo "za čez" (ker ni bilo centralne in so se gospe morebiti lahko prehladile, ko so ponoči hodile lulat ali pa zjutraj odpirat poštarju..). Ne vem, če je ravno iz petdesetih, ampak spomnim se tistih šlafrokov, ki so bili kvadratno prešiti, podobno kot kasnejši patchwork (no, mal sem kiksnila), lahko so bili krajši kot spalna srajca. Če si v laseh omisliš seksi trak z mašnico, boš zvezda pižama parti! Pa natikački s cofkom....zakon! japaja

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

11. sep 2009 9:21

Pa če se spomniš kakega filma (Briljantina will do) so imele gospodične tudi take ala moške pidžame - zgornji del za zapet in na vrhu majhen reverček, hlače z elastiko v pasu, spodaj pa ozke. Vzorec pike na beli podlagi, material lahko tudi saten, flanela, bombaž. Zraven natikačke s cofom, trak z enakim vzorčkom v lase, tupe frizuro pa bo. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

neznan uporabnik

11. sep 2009 9:34

Je pa še varijanta baby-doll, će se ne motim... samo brez cofkov ne bo šlo Ežoj!!! A je tebe tista gazdarica tam čez lužo čisto zblodila al kaj? Sami dekolteji in golota so te!! ajdi, uživaj v jeseni (pa kakor koli že to razumeš!?)!! japaja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

11. sep 2009 12:59

Take, kot jih opisuje Ognjič se še danes dobijo. Meni se pa Ežojeva ideja sploh ne zdi napačna. No, ja, tudi jaz sem rojena po 1960.

No, ja, ena je na veliko oznanjala, da imaoblečen samo Chanel #5.

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 11. 2009 13:03

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

11. sep 2009 13:12

Jaz imam prilogo k naši ženi okrog leta 1960. So tudi pižame. Bile so flaneslaste. Hlače in gornji del. Gorenju del je bil z bubi ovratnikom z ozko čipko. Spredaj gumbi do sredine prsi. nenak plastrov v oblikiki črke U , torej všit del, ki je tudi obrobljen z isto čipko.

Vzorčki bolj redki, običajno rožice v pastelnih barvah.

Če gornji del podaljšaš dobiš splano srajco. Spalna srajca je imela maščete z gumbi in čipko okrog manšete.

 

Se pa teh oblek tudi spomnim.

Jaz bi vzela eno fensi pižamo, recimo ono mojo svileno črno, z natisnjenimi rdečimi feferoni in napisom Hot Spice ( ker sem glih iz kulinarike) in lento z napisom: " Petdesith se ne spomnim več!"

LAhko pa prideš fensi gola, z enako lento.

Glede na letnik, pride prav tudi kake napihnjene hlačke z eleastiko in trogarji, pa kapico za dojenčka. Mislite, da dojenčki od leta 1950 do 1960 niso obstajala.

Ameriški vzor pa je drugačen.

Baby Doll je kasnejši. Imam enega, sam je bistveno mlajši letnik  

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti